Τοπικά

Δράση προστασίας από τα κουνούπια από το Κέντρο Κοινότητας Νοτίου Πηλίου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής,

Σύμφωνα με το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας τα κουνούπια με το τσίμπημά τους μπορούν να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα. Τα συχνότερα μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η Ελονοσία, η Λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Τα κουνούπια ανήκουν στην τάξη Diptera και στην οικογένεια Culicidae. Τα κουνούπια, με υγειονομική σημασία, ανήκουν κυρίως στα γένη Anopheles, Aedes και Culex.
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται αίμα (ως πηγή πρωτεΐνης) για την παραγωγή των αυγών. Τα κουνούπια ζουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο (και σε αρκτικές περιοχές) και έχουν, υπό συνθήκες, τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Ο βιολογικός κύκλος του κουνουπιού είναι αυγό – προνύμφη – νύμφη – ακμαίο (ενήλικο) και ολοκληρώνεται συνήθως σε 10 – 16 ημέρες. Σε όλα τα στάδιά του, εκτός του ακμαίου, το κουνούπι χρειάζεται υδρόβιο περιβάλλον, όπως λίμνες, έλη και βάλτους, ορυζώνες, όχθες ποταμών. Μπορούμε επίσης να τα συναντήσουμε και σε σημεία που διατηρούν μικρή ποσότητα νερού, όπως κοιλότητες δέντρων, βράχια, βόθροι, τεχνητές λίμνες, βαρέλια, ελαστικά αυτοκινήτων, μεταλλικά κουτάκια, γλάστρες, αρδευτικά κανάλια. Τα κουνούπια ζουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο και έχουν, υπό συνθήκες, τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει μέχρι και 10 φορές στη ζωή του κατά μέσο όρο.
Το Κέντρο Κοινότητας Νοτίου Πηλίου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους, πραγματοποιούν μία δράση ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Θα δοθεί έμφαση στην ατομική προστασία τω πολιτών που επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλων ρούχων και εντομοαπωθητικών, για το λόγο αυτό θα διανεμηθούν δωρεάν έντυπα ενημερωτικά και αντικουνουπικά. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30/7/2024 10-13.00 στην κεντρική στάση λεωφορείων της Αργαλαστής.
Η ομάδα της δράσης αποτελείται από τους:
Σδρόλια Βασιλική-ΤΕ επισκεπτριών Υγείας-Υπ/νη του προγράμματος
Νεοκλεία Χονδρογιάννη – ΠΕ Διαιτολογίας
Δέσποινα Θεοδώρου – ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας
Μαρία Ζώγα –ΠΕ Ψυχολογίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το