Πολιτισμός

Δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με ξεναγήσεις και περιηγήσεις

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιεί και φέτος την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Για τη συμμετοχή του κοινού στους επιλεγμένους χώρους και τα μνημεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις, έχει εξασφαλιστεί ελεύθερη είσοδος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στον θεσμό των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» με τις ακόλουθες δράσεις:

– Αρχαιολογικός Χώρος Δημητριάδος, Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 11:00:

Θεματική ξενάγηση στα κυριότερα μνημεία της Δημητριάδος (Ανάκτορο, Θέατρο).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδος, με πρόθεση να αναδειχθεί η οργάνωση της πόλης μέσα από τα μνημεία που σηματοδοτούν και ερμηνεύουν τον ρόλο και τη θέση της στην ελληνιστική κοινωνία, το Ανάκτορο και το Θέατρο.

Στο κέντρο του ανατολικού τομέα της πόλης, στην κορυφή ενός λόφου, κτίστηκε το «Βασίλειον», το ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων. Με θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα και το Πήλιο, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ανακτορικής αρχιτεκτονικής των ελληνιστικών χρόνων και σημείο αναφοράς και σύνδεσης με όλα τα υπόλοιπα μνημεία.

Το Θέατρο κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση της πόλης και έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των ελληνιστικών θεάτρων, το κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη, απέναντι και στα δυτικά του λόφου με το μακεδονικό ανάκτορο και στα ανατολικά κράσπεδα ενός ασβεστολιθικού λόφου στην κορυφή του οποίου λειτουργούσε το ιερό των Αρχηγετών και Κτιστών της Δημητριάδος.

Σημείο συνάντησης: Ανάκτορο Δημητριάδος.

Τηλέφωνο/όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου / 6937185209 & 2421088091.

– Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου / Μυκηναϊκός Οικισμός, Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 11:00:

Θεματική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου με τίτλο «Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου: Διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο».

Η δράση περιλαμβάνει θεματικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις στον μυκηναϊκό οικισμό, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης με την κατασκευή στεγάστρων. Θα ακολουθήσουμε τον αρχαίο δρόμο του οικισμού, βαδίζοντας στα βήματα των κατοίκων ενός σπουδαίου μυκηναϊκού κέντρου που ιδρύθηκε τον 15ο αι. π.Χ, άκμασε κατά τη διάρκεια του 14ου και 13ου αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 12ου αι. π.Χ. Θα γίνουν στάσεις στις ιδιωτικές οικίες, καθώς και στα σημαντικότερα μνημεία των Μεγάρων Α΄ και Β΄ που ταυτίζονται με το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του οικισμού. Ιδιαίτερο σημείο στάσης θα αποτελέσουν οι αποθήκες του Μεγάρου Β΄ με τα «κατά χώραν» αντίγραφα των αγγείων, μία μοναδική ενότητα με ισχυρό αφηγηματικό χαρακτήρα που μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο σε ζωντανό χώρο ιστορικής μνήμης, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία μιας βιωματικής εμπειρίας της καταστροφής του οικισμού.

Σημείο συνάντησης: Φυλάκειο Αρχαιολογικού Χώρου Διμηνίου.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Σταματία Αλεξάνδρου / 6975851517 & 2421085960.

– Αρχαιολογικός Χώρος Σέσκλου, Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 10:30-12:30:

Εκπαιδευτική – βιωματική δράση με τίτλο: «Φυτεύουμε – αλέθουμε – ζυμώνουμε – μαγειρεύουμε – τρώμε: Η διατροφή στη Νεολιθική Εποχή» για οικογένειες/ενήλικες/παιδιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Φυτεύουμε – αλέθουμε – ζυμώνουμε – μαγειρεύουμε – τρώμε: Η διατροφή στη Νεολιθική Εποχή» απευθύνεται σε μικρές ομάδες οικογενειών, μεμονωμένων ενηλίκων και παιδιών, με θέμα τη νεολιθική «κουζίνα». Περιλαμβάνει θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και βιωματικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με τροφοπαρασκευαστικές διαδικασίες: Οι συμμετέχοντες θα φυτέψουν, θα αλέσουν σε λίθινες μυλόπετρες, θα ζυμώσουν και θα φτιάξουν μικρές πίτες, που στη συνέχεια θα ψήσουν σε πήλινο σκεύος, ενώ παράλληλα θα μαγειρέψουν φακές σε πήλινη χύτρα. Στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα «πιάτα» που θα παρασκευάσουν, αλλά και αποξηραμένα φρούτα και καρπούς, αναπαριστώντας έτσι ένα «νεολιθικό γεύμα».

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Σέσκλου.

Τηλέφωνο/όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: Ευαγγελία Σταμέλου: 6972274678 / 2421076278 και Αθανάσιος Γάτος: 2421095172.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το