Τοπικά

Δράσεις μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Σε πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου

Σε πρόγραμμα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμμετέχει το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου όντας ένα από τα 150 σχολεία που πανελλαδικά υλοποιούν σχετικές δράσεις.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα», υλοποιήθηκε πιλοτικά για το 2019-2020 σε 70 σχολεία πανελλαδικά και έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Κατά τα σχολικά έτη 2020-2022, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, κατ’ ελάχιστον σε 150 σχολικές μονάδες πανελλαδικά, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι αφενός η αποσαφήνιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού, εστιάζοντας στη διαφορετικότητα, το προσφυγικό ζήτημα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ισότητα φύλων, την προσβασιμότητα αφετέρου μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις η καλλιέργεια της κουλτούρας της ευαισθητοποίησης και του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανάγκης διαμόρφωσης μίας κοινωνίας ίσων και ελεύθερων πολιτών. Για τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 το εκπαιδευτικό υλικό θα τυπωθεί και θα σταλεί στα σχολεία ενδιαφέροντος προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί να λάβουν και σε έντυπη μορφή το εκπαιδευτικό υλικό ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Η πρώτη από τις δράσεις του προγράμματος αφορούσε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων μαθητών για το δικαίωμα στην υγεία. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υποβάλλουν ένα ερώτημα που να σχετίζεται με το δικαίωμα της υγείας σε σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια μαθητές- εκπρόσωποι από κάθε περιφέρεια της Ελλάδας υπέβαλαν κάποια από τα ερωτήματα αυτά σε τέσσερις ειδικούς επιστήμονες σε διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 20-11-2020 που ήταν και η Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησαν δύο μαθητές από τον Βόλο. Από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου εκπρόσωπος ήταν η μαθήτρια Μελίνα Κουσιαρή, μαθήτρια της Α΄ τάξης η οποία δήλωσε: «το forum που συμμετείχα, ήταν μία εξαιρετική εμπειρία και συγχαρητήρια στη διοργάνωση, που έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές να συνδιαλλαγούν με επιστήμονες να θέσουν ερωτήματα και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους. Μακάρι, η πολιτεία μέσα από εκπαιδευτικές πολιτικές και δράσεις να δώσει σε όλους τους μαθητές το κίνητρο και τη δυνατότητα για συνεχή εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή βελτίωση και να βρίσκουν μπροστά τους, παρά τα lock down, μόνο ανοιχτούς ορίζοντες».

Όπως τονίστηκε από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, η δεύτερη δράση του προγράμματος αφορούσε στον σχεδιασμό ευχετήριων καρτών και στη δημιουργία ενός video στο οποίο μαθητές στέλνουν τις ευχές τους και ευχαριστούν τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα για την προσφορά τους στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Η δράση έγινε με αφορμή τη 10 Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στη δράση αυτή το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου εκπροσώπησε ο μαθητής Δημήτρης Κόκκαλης της Α’ Τάξης  ο οποίος τόνισε τα εξής: «Η υγεία είναι δικαίωμα όλων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι ρισκάρουν το δικό τους δικαίωμα για να απολαμβάνουμε οι υπόλοιποι το δικό μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το