Τοπικά

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την απελευθέρωση του Βόλου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας θα γιορτάσουν την απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής με εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Ο Βόλος Ελεύθερος».

“Πιστεύουμε ότι πρέπει να γιορτάζουμε και την απελευθέρωση του Βόλου από τις φασιστικές δυνάμεις του Άξονα και όχι μόνο την κήρυξη του πολέμου” δήλωσε η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή τις δράσεις που θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. θα δεχθούν στο Αναγνωστήριό τους (Μαγνήτων 141 και Σπ. Σπυρίδη) το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ (Open Day) με ξεναγήσεις σε Έκθεση Αρχειακού Υλικού. Η δεύτερη δράση είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας.

“Με την έκθεση θα γίνουν γνωστά στο κοινό τα αρχεία μας και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα κομμάτι της ιστορίας” πρόσθεσε η κ. Πρασσά. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλά σχολεία του Βόλου που θα επισκεφθούν το κτίριο από 21 Οκτωβρίου. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους θα γίνονται τέσσερις επισκέψεις την ημέρα για τους μαθητές με προβολή ντοκιμαντέρ και έκθεση αρχειακού υλικού. Μάλιστα στις επισκέψεις δήλωσαν συμμετοχή και εσπερινά σχολεία καθώς και και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. Κάποιες από τις θεματικές που θα αναπτυχθούν αφορούν δικαστικές αποφάσεις για θύματα ναζισμού, αρχεία για την αναγνώριση των αγωνιστών, τα μαρτυρικά χωριά αλλά και τη συμμετοχή της νεολαίας στην αντίσταση.

Η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σοφία Κανταράκη τόνισε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικειώνει τους μαθητές με τη σημασία της πρωτογενούς πηγής. Σημείωσε ακόμα ότι οι μαθητές μπορούν μέσα από τα αρχεία να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας που στα σχολεία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Αντώνης Αντωνίου υπογράμμισε την αξία των Γενικών Αρχείων που τροφοδοτούν παλιές και ουσιαστικές μνήμες αυτής της πόλης. “Οι σχέσεις των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τα ΓΑΚ Μαγνησίας είναι αγαστές και αμφίδρομες” ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι η πόλη μπορεί, δίνει και συνεχώς αναπαράγει τις μνήμες, τροφοδοτώντας και τις επόμενες γενιές.

Τέλος, η κ. Πρασσά υπογράμμισε ότι όλες οι δράσεις των ΓΑΚ Μαγνησίας στηρίζονται στον εθελοντισμό και υλοποιούνται με πενιχρά οικονομικά μέσα. “Ανταμοιβή μας είναι η ανταπόκριση του κοινού και οι ερωτήσεις των μαθητών” δήλωσε η ίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το