Τοπικά

Δράσεις για ένα «πράσινο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχεδιάζει η πρυτανική αρχή

Δράσεις, προκειμένου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να καταστεί «πράσινο», σχεδιάζει η πρυτανική αρχή. Και μέσα στο πλαίσιο ενεργειών εντάσσονται η ανακύκλωση, οι εθελοντικές δράσεις, η καταγραφή του οικολογικού αποτυπώματος, η εξοικονόμηση ενέργειας.
Ήδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει τμήμα περιβάλλοντος που μπορεί να συνδράμει, ενώ πολύτιμη αναμένεται να είναι η στήριξη και άλλων τμημάτων.
«Μέχρι το τέλος του επόμενου ακαδημαϊκού έτους ελπίζουμε να έχουμε μια άποψη για το οικολογικό αποτύπωμα του πανεπιστημίου, δηλαδή τι αφήνει το πανεπιστήμιο στο περιβάλλον και την κοινωνία» είπε ο αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε πως «το ξεκινάμε τώρα, δεν έχουμε κάτι προηγούμενο, αλλά πλέον έχουμε και ένα τμήμα περιβάλλοντος που μπορεί να βοηθήσει».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως « σχεδιάστηκε και θα εκπονηθεί έρευνα μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικών ΔΕΠ καταγράφοντας τις απόψεις τους και τις γνώσεις τους για το θέμα της ανακύκλωσης, ενώ θα καταγραφεί σταδιακά και το οικολογικό αποτύπωμα του πανεπιστημίου στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του κόστους ενέργειας. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η τοποθέτηση λαμπτήρων αλλά και πάνελ για την εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και πράσινες παρεμβάσεις στα κτίρια. Το στοίχημά μας είναι να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα σε αυτά τα κτίρια. Και υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ζητάμε και τη συνδρομή της Περιφέρειας στο πλαίσιο της ευρύτερης συνέργειας. Επίσης ένας άλλος στόχος είναι να «πρασινίσουν» τα προγράμματα σπουδών με μαθήματα οικολογίας».
Από Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Λάρισα και πρόεδρος του Τμήματος θα είναι ο κ. Παρασκευόπουλος. Ήδη το πρόγραμμα σπουδών είναι έτοιμο και θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Ο αντιπρύτανης τόνισε ακόμη πως στα Τρίκαλα θα λειτουργήσει ένα διετές πρόγραμμα για αποφοίτους των ΕΠΑΛ με ειδικότητα στη διοίκηση επιχειρήσεων και σε θέματα τουρισμού. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με μαθήματα γύρω από προγράμματα δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικά προγράμματα τουρισμού. Αν πάει καλά το δίχρονο πρόγραμμα στα Τρίκαλα θα δημιουργηθεί και ένα στον Βόλο επικεντρωμένο στον θαλάσσιο τουρισμό.
Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως το πανεπιστήμιο σχεδίαζε να έχει ήδη προχωρήσει σε «πράσινες» παρεμβάσεις, ωστόσο ήρθε το μεγάλο ζήτημα της συγχώνευσης με το ΤΕΙ και αυτά τα ζητήματα έμειναν αναγκαστικά λίγο πιο πίσω ως προτεραιότητες. Ωστόσο είναι δεδομένες οι προτεραιότητες και οι δράσεις θα αρχίσουν άμεσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το