Τοπικά

Δράσεις έξυπνης πόλης στον Δήμο Βόλου – Περιλαμβάνονται ηλιακά δέντρα και παγκάκια με USB

 

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU εντάχθηκε το έργο με τίτλο «Δήμος Βόλου – Υποέργο 1 – Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον». Το βασικό αντικείμενο του έργου αφορά στην υλοποίηση Δράσεων έξυπνης πόλης Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει δύο υποέργα.

Το πρώτο υποέργο «Δράσεις έξυπνης πόλης Δήμου Βόλου» έχει προϋπολογισμό 3.920.400 ευρώ με τον ΦΠΑ και αφορά προμήθεια στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισής του και συνολικά περιλαμβάνει 12 δράσεις.
Η πρώτη δράση αφορά στο σύστημα έξυπνης διάβασης και ανίχνευσης πεζών. Θα εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης μέσα από την αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Το σύστημα συμβάλλει στην προστασία των πεζών, λόγω καλύτερης αναγνώρισής τους από τα οχήματα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας (π.χ. νύχτα) ή σε άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή ή ομίχλη. Προβλέπεται η εγκατάσταση LED panels, τα οποία θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα. Κάθε φορά που ένας πεζός πρόκειται να διασχίσει τη διάβαση, τα LED panels θα ενεργοποιούνται αυτόματα, παράγοντας λευκό φωτισμό, ο οποίος θα επισημαίνει την παρουσία πεζών στη διάβαση. Σε κάθε πεζοδρόμιο, αριστερά και δεξιά της διάβασης, θα πρέπει να τοποθετηθούν δύο πινακίδες ένδειξης διάβασης πεζών, οι οποίες θα φωτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, σε κάθε «έξυπνη» διάβαση, θα πρέπει να υπάρχει ένας αισθητήρας ανίχνευσης πεζών. Ο αισθητήρας θα ανιχνεύει την ύπαρξη πεζών οι οποίοι προτίθενται να διασχίσουν το οδόστρωμα και να ενεργοποιεί το σύστημα της «έξυπνης» διάβασης.
H δεύτερη δράση αφορά στο «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης ΙοΤ συσκευών και αισθητήρων άρδευσης δημοτικών πάρκων».
Η προτεινόμενη πλατφόρμα αφοράσ την παροχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του Αστικού Πρασίνου και των Κοινόχρηστων Χώρων. Μέσα από τη λειτουργία του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος, οι υπηρεσίες θα είναι σε θέση να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, για τις εργασίες, καθώς και τις συντηρήσεις σε χώρους αστικού πρασίνου και των κοινοχρήστων χώρων, σε πραγματικό χρόνο, μέσω αποτύπωσης όλων των πληροφοριών, σε διαδραστικό χάρτη.
Η τρίτη δράση αφορά σε ένα «έξυπνο» σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας των κτηρίων σε πραγματικό χρόνο και η τέταρτη τα συστήματα ενεργειακών αυτοματισμών δημοτικών κτηρίων.
Η πλατφόρμα αφορά στην προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιες υποδομές και κτήρια. Θα ενσωματώνει μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των ενεργειακών δεδομένων και των επιπρόσθετων πληροφοριών που θα συλλέγεται, επεξεργάζεται και θα αναλύεται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ενέργειας.
Η πέμπτη δράση αφορά στο δίκτυο σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα.
Οι περιβαλλοντικοί σταθμοί θα πρέπει να είναι μικρού μεγέθους, φορητοί και με δυνατότητα τοποθέτησης εντός του αστικού ιστού. Θα παρέχουν αδιάβροχη προστασία, θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ και εσωτερικών επαναφορτιζόμενων μπαταριών, και θα μπορούν να μεταδώσουν τις μετρήσεις των αισθητήρων τους απευθείας στο διαδίκτυο.
Η έκτη δράση αφορά τα «έξυπνα» ηλιακά παγκάκια που θα είναι δέκα στον αριθμό.
Τα «έξυπνα παγκάκια» θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένα έτσι ώστε να δίνουν τη δυνατότητα φόρτισης κινητών συσκευών μέσω δύο θυρών USB, επιλογή για παροχή ασύρματης φόρτισης έως και δύο συσκευών, καθώς και διασύνδεσης στο Internet μέσω WiFi. Όλα τα παγκάκια θα πρέπει να έχουν δυνατότητα νυχτερινού φωτισμού LED, δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου.
Τρία έξυπνα ηλιακά δέντρα αφορά η έβδομη δράση. Αποτελεί μια εντελώς αυτόνομη λύση που αξιοποιεί αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή υπηρεσιών προς την κοινότητα. Το «έξυπνο» δέντρο είναι ταυτόχρονα ένας δημόσιος πάγκος ανάπαυσης για τουλάχιστον πέντε άτομα, προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης με ενσωματωμένες θύρες φόρτισης USB για πρίζες και φορτιστές (για έξυπνα τηλέφωνα και τάμπλετ) και διαθέτει παροχές ενέργειας 230V για ηλεκτρικά ποδήλατα και λάπτοπ. Παράλληλα, διαθέτει wifi access point για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τέλος ενισχύει τον φωτισμό μέσα από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του που παραπέμπει σε δέντρο.
Η όγδοη δράση αφορά στο ευφυές σύστημα διαχείρισης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
Πυρήνας του προτεινόμενου συστήματος τίθεται ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών του Δήμου, όσον αφορά τη διαχείριση και χρήση των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Μέσω του συστήματος, οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα πρέπει να δύνανται μέσω ενός φιλικού και εύχρηστου περιβάλλοντος να διαχειρίζονται πλήρως όλες τις δομές και δραστηριότητες που παρέχονται από τον Δήμο.
Η ένατη δράση αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας έξυπνης πόλης με Κέντρο Επιτελικής Διαχείρισης και Κεντρικό Σύστημα Πρόσβασης χρηστών με σύστημα εξωστρέφειας, προβολής και ενημέρωσης για τον πολίτη. Η πλατφόρμα θα ολοκληρώνει δεδομένα και λειτουργίες από επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και θα παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κεντρική διοίκηση.
Η δέκατη δράση αφορά στο ψηφιακό «δίδυμο» της πόλης, με ενσωματωμένο ενιαίο οδολόγιο και ταυτόχρονη αποτύπωση λοιπών δικτύων υποδομών του Δήμου. Προτίθεται έτσι να υλοποιηθεί λύση ψηφιακής πόλης με τα ακόλουθα συστατικά: Συλλογή δεδομένων με εναέρια φωτογράφιση, αποτύπωση δομημένων επιφανειών και σύνδεση με τον κωδικό παροχής ηλεκτροδότησης, καθώς και λογισμικό και εφαρμογές απεικόνισης και διαχείρισης τρισδιάστατης ψηφιακής πόλης. Η ολοκλήρωση της ψηφιακής πόλης βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων σε εκτελεστικό επίπεδο και επιτρέπει στους υπεύθυνους να παρακολουθούν στενά, τους βασικούς δείκτες λειτουργίας και συμπεριφοράς της πόλης.
Η εντέκατη δράση αφορά στην πλατφόρμα αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων και διασφάλισης ακεραιότητας δεδομένων. Η υλοποίηση του εν λόγω έργου θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της προστασίας του Πληροφοριακού συστήματος και των δεδομένων του Δήμου.
Τέλος, η δωδέκατη δράση αφορά στην ενιαία έξυπνη πλατφόρμα εθελοντισμού, διαβουλεύσεων, υποβολής και συγκέντρωσης ιδεών και προτάσεων πολιτών μέσω πύλης διάδρασης του πολίτη.
Δικαιούχος της προμήθειας και φορέας διενέργειας του διαγωνισμού είναι ο Δήμος Βόλου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0». Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου που συνεδρίασε χθες ενέκρινε το σχέδιο διακήρυξης της προμήθειας.

Share
Ετικέτες: έξυπνη πόλη

Πρόσφατα άρθρα

Υπάλληλος έκλεψε χρηματοκιβώτιο με τιμαλφή και τα πούλησε

Ένας... έμπιστος υπάλληλος κρυβόταν πίσω από την «χρυσή» κλοπή ενός χρηματοκιβώτιου το οποίο περιείχε χρήματα…

30 Νοεμβρίου 2023

Συγκινεί η τελετή για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους με τα ονόματα 121.692 πεσόντων στα πεδία των μαχών

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε χθες στο Πεντάγωνο η τελετη για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους,…

30 Νοεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΣΙΑΡΗ

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΣΙΑΡΗ Ετών 82 κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη…

30 Νοεμβρίου 2023

Κίνδυνος να στερέψει το λάδι σε λίγους μήνες

  Σε ένα δύσκολο δίλημμα βρίσκονται οι καταναλωτές αυτή την περίοδο αναφορικά με την προμήθεια…

30 Νοεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 30/11

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 19.45 Λεπτό προς…

30 Νοεμβρίου 2023

«Όχι» Συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πηλίου στο LNG

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου αναφέρει μεταξύ άλλων πως…

30 Νοεμβρίου 2023