Τοπικά

Δράσε και εσύ ενάντια στην εμπορία ανθρώπων – Εκδήλωση αύριο από το ΚΕΘΕΑ Πιλότος και την «Ateam-Volos»

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 19.00 στον πολυχώρο του στεκιού πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» – Γ. Καρτάλη 48, θα υλοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την ελευθερία των ανθρώπων που ζουν υπό το καθεστώς της σύγχρονης δουλείας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την «Ateam-Volos», το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ (μέσω του Στεκιού Πολιτισμού ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ) και τον Σύλλογο Φίλων, εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.
Η εκδήλωση εντάσσεται στην παγκόσμια κινητοποίηση της 17ης Οκτωβρίου 2020 για το ίδιο θέμα από την Α21 – (Καταργώντας τη Δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing Slavery in the 21st Century) τον διεθνή μη-κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 17 πόλεις σε 12 χώρες του κόσμου. Η Α21 αναλαμβάνει τη φροντίδα και την ενδυνάμωση των επιζώντων trafficking, προσφέροντας πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαναπατρισμό κ.ά., ενώ παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες. Επίσης συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Τέλος, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του φαινομένου και στην ενημέρωση του κοινού και των ευάλωτων ομάδων μέσω εκδηλώσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Στην εκδήλωση περιλαμβάνεται η προβολή ενός ντοκιμαντέρ για το trafficking, διάρκειας 1 ώρας: Το έγκλημα, οι μορφές του, οι τρόποι αναγνώρισής του, καθώς και οι τρόποι καταπολέμησης. Επίσης η ομάδα των συμμετεχόντων και οι φορείς που εκπροσωπεί θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θέλει να ευαισθητοποιήσει πρακτικά την πόλη ή την κοινότητά της, σε ανοικτή επικοινωνία με στέλεχος της A21.org/Greece.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν αυστηρά 20 προεπιλεγμένα άτομα, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
ΔΡΑΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Η εμπορία ανθρώπων είναι σύγχρονη σκλαβιά. Πρόκειται για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο.

Τι είναι το Trafficking
Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο Τrafficking, έχει διάφορες μορφές. Η πιο διαδεδομένη είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, που πλήττει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Η εργασιακή εκμετάλλευση αφορά στη δεύτερη συνηθέστερη μορφή, που επηρεάζει σε μεγάλο ποσοστό τους άνδρες. Τα θύματα διακινούνται επίσης με σκοπό τη στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών, ενώ μορφές trafficking είναι ο καταναγκαστικός γάμος, η αναγκαστική επαιτεία και η καταναγκαστική εγκληματικότητα.
Οι κοινοί παρονομαστές σε κάθε μια από τις μορφές εμπορίας ανθρώπων, είναι ο εξαναγκασμός, η εξαπάτηση, η απειλή και η βία που χρησιμοποιείται για να ασκείται έλεγχος στους ανθρώπους, με σκοπό το κέρδος.
«Πολύ συχνά δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς ένας άνθρωπος μπορεί να επιτρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση που είναι σκληρή και απάνθρωπη και δεν κάνει κάτι για να ξεφύγει. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν βία κάθε μορφής για να τους ελέγχουν ή τους εκβιάζουν για την αποπληρωμή κάποιου χρέους» εξηγεί η Μαγδαληνή Ζαφειρίου, υπεύθυνη των Προγραμμάτων Ενημέρωσης της ΜΚΟ Α21.
Το Trafficking αφορά μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τον τζίρο να υπολογίζεται στα 135 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο! Μάλιστα, λόγω των δυσκολιών που ανακύπτουν για την καταγραφή επίσημων στατιστικών, είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Ωστόσο, έρευνες που διεξάγονται έχουν υπολογίσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πέφτουν θύματα trafficking κυμαίνεται από 21 έως και 40 εκατομμύρια.
Υπολογίζεται δε, πως ένα μεγάλο ποσοστό καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας αφορά γυναίκες και κορίτσια, με το ποσοστό να ανέρχεται πάνω από το 70%.
Διακινητές και τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, από ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έως άτομα που έχουν πληγεί από πόλεμο ή αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Και βέβαια οι χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, όντας εξαρτημένοι εκτίθενται σε πολλούς από τους παραπάνω παράγοντες (σεξουαλική εκμετάλλευση, βία, εμπορία κ.α.).
Η Ateam Volos είναι μία εθελοντική ομάδα που συστάθηκε τον Μάιο του 2018 και δραστηριοποιείται στην πόλη του Βόλου μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης για το ανθρώπινο εμπόριο. Τα μέλη της μοιράζονται το ίδιο όραμα για την κατάργηση της σύγχρονης δουλειάς. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ateam Volos στη σελίδα της στο facebook ή με email στο: [email protected].

Το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες με εξαρτητικές συμπεριφορές και τις οικογένειές τους παρέχοντας υπηρεσίες ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, συμβουλευτικής θεραπείας και επανένταξης, ενώ παρεμβαίνει στο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και υλοποιεί-μέσω του στεκιού πολιτισμού Μεταμορφώσεις- δημιουργικές, πολιτισμικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Ανήκει στο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, ένας από τους βασικούς φορείς του εθνικού σχεδιασμού εναντίον των εξαρτήσεων και σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.
Ο Σύλλογος Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ιδρύθηκε το 2018 με στόχο αφενός την αξιοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής και του πολιτισμού ως μέσων κινητοποίησης, ανάδειξης και ανάπτυξης του δημιουργικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου την ευαισθητοποίηση, έμπρακτη στήριξη, προβολή, δικτύωση του έργου του ΚΕΘΕΑ και του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και των υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας, κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού.
Στοιχεία γενικής επικοινωνίας (γραμματεία): Γ. Καρτάλη 48, 383 33 Βόλος, τ. 24210 23430, e-mail: [email protected].
Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Σελπεσάκης Ξενοφών, υπεύθυνος στεκιού πολιτισμού Μεταμορφώσεις, [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το