ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεομπαίκτες στο ΚΙΝΑΛ

Παραπολιτικά

Μαρίνα

Παραπολιτικά

Ανακήρυξη

Παραπολιτικά

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μαύρη σοκολάτα

Ελλάδα

Τοπικά

Δραματική αύξηση των αιτήσεων ακούσιας νοσηλείας – Τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου

«Θέλουμε τη βοήθειά σας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, μας ζητάει μόνον μπύρες και τσιγάρα…». Αυτά είναι τα λόγια μιας γυναίκας προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, για να προσφερθεί βοήθεια σε μια συγγενή της, με τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας σε δομή ψυχιατρικής στήριξης.
Καθημερινά η Γραμματεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ασχολείται με αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας, για να προσφερθεί ψυχιατρική στήριξη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα δύο μηνών, από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, κατατέθηκαν στην Εισαγγελία 43 αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας, που σημαίνει ότι καθημερινά κατατίθεται τουλάχιστον μία αίτηση…
Η αύξηση είναι 25% από πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές ξεπερνάει το 30%…

Η οικονομική κρίση φυσικά έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εμφάνιση των ψυχικών νοσημάτων, καθώς πολλοί άνθρωποι τα έκρυβαν μέχρι σήμερα.
Υπάρχουν και μέρες που η Εισαγγελία δέχεται και τέσσερις και πέντε αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρικές δομές…
Από την 1η του τρέχοντος έτους μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου είχαν κατατεθεί 211 αιτήσεις, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι αιτήσεις ήταν 168 και την αντίστοιχη περίοδο του 2017 161.
Συνολικά πέρυσι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το έτος ήταν 175, το 2016 138 και το 2015 135 και το 2014 174. Με βάση τα στοιχεία της Εισαγγελίας το 2013 οι αιτήσεις είχαν φθάσει τις 203, ενώ στα προ κρίσης χρόνια οι αριθμοί ήταν εξίσου υψηλοί, αφού για παράδειγμα το 2009 ο αριθμός των αιτήσεων είχε φθάσει τις 180.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μέσα σε ένα έτος κατατίθενται και δύο ή τρεις αιτήσεις από τους συγγενείς του ιδίου προσώπου για την ακούσια νοσηλεία του.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, φέτος αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ ο αριθμός των αιτήσεων ακούσιας νοσηλείας.

Τι ορίζει η νομοθεσία
Σύμφωνα με το άρθρο 1687 του Αστικού Κώδικα, όταν η κατάσταση ενός προσώπου επιβάλλει την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδα ψυχικής υγείας, αυτή γίνεται μετά προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου και κατά τις διατάξεις ειδικών νόμων.
Βάσει αυτού του νόμου συγγενείς ψυχικά πασχόντων απευθύνονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και υποβάλλουν αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας για τους πάσχοντες.
Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 95, παράγραφος 2 του Ν. 2071/92, οι προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι οι εξής: Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή, να είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.
Eπίσης, την αίτηση για την ακούσια νοσηλεία που απευθύνεται στον εισαγγελέα πρωτοδικών, συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχίατρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας. Σε ποσοστό 98% περίπου επί του συνόλου των σχετικών περιπτώσεων, οι ιατρικές γνωματεύσεις υπογράφονται από δύο ψυχιάτρους.

Επίσης, τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν την κατάσταση του ασθενούς, προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέτασή του.
Εξάλλου, το δικαστήριο, που δικάζει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αν κρίνει ότι οι γνωματεύσεις των δύο ψυχιάτρων που προσκομίζονται, διαφέρουν μεταξύ τους ή δεν είναι πειστικές ή ο επιστημονικός διευθυντής του νοσοκομείου όπου έχει εισαχθεί ο ασθενής, διατυπώνει αντίθετη προς τις γνωματεύσεις γνώμη, διατάζει την εξέταση του ασθενή και από άλλον ψυχίατρο.
Σε εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής, οι ασθενείς μεταφέρονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία για εξέταση και σύνταξη των σχετικών ψυχιατρικών γνωματεύσεων.
Η αιτιολογία και η επιστημονική τεκμηρίωση των ιατρικών γνωματεύσεων αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για την ορθή και δίκαιη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το