Ελλάδα

Δραγασάκης: «Βιώσιμο χρέος και τέλος των μνημονίων -Θα κριθούμε στο τέλος»

Μονόδρομο χαρακτήρισε ο Γιάννης Δραγασάκης τη διεκδίκηση της εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο για το πολυνομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε για τρεις βασικούς λόγους:

Α) Για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια,

Β) για να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης υποθέσεις σκανδάλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος και

Γ) για να αλλάξει το άδικο και μη βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο του κράτους.

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως ως εκ τούτου η κυβέρνηση και το έργο της θα κριθούν στο τέλος της θητείας της.

Επανέλαβε πως για τις όποιες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και των πρόσθετων μέτρων που ζητούσαν οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση είπε πως υπήρξαν σημαντικές μετατοπίσεις και τις ανέλυσε ως εξής:

«Αρχικά μας ζητούσαν νέα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ χωρίς αντίμετρα και τελικά εξασφαλίσαμε και αντίμετρα. Αρχικά ζητούσαν οι δανειστές νέα μέτρα χωρίς δέσμευση χρέους και πλέον ό, τι νομοθετήσουμε εντάσσεται σε μια σφαιρική συμφωνία που θα έχει και τα μέτρα για το χρέος. Αρχικά ζητήθηκαν πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 αλλά τελικά πετύχαμε μικρότερη διάρκεια».

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως παρά τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας, έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: α)την ενσωμάτωση της αρχής της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και β) της εξισορρόπησης των κοινωνικών συνεπειών μέσω των αντίμετρων.

Όπως υποστήριξε, η συμφωνία αυτή υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεκλειδώσει τον στόχο για έξοδο από την επιτροπεία της χώρας και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον όχι μόνο σε ορίζοντα διετίας, αλλά εφόσον συμφωνηθούν και τα μέτρα για το χρέος και πολύ πιο μακροπρόθεσμα».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το