Πολιτισμός

Δρ Βάσσα Παρασκευά: Ιστορία «γέφυρα» από Ν. Ιωνία με Κάτω Ιταλία

 

Με τη θεατρική παράσταση «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», από το ομώνυμο βιβλίο της Βολιώτισσας συγγραφέα Ελένης Δικαίου, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας θα τιμήσουν τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η δρ Βάσσα Παρασκευά, διευθύντρια του σχολείου και συντονίστρια εκπαιδευτικός της δράσης, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί και στους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας, μίλησε για την επετειακή παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 10 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, που καθιέρωσε την Ελένη Δικαίου στο ξεκίνημα της συγγραφικής καριέρας της, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναβιώσουν επί σκηνής τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν το «μαύρο» 1922. «Η συγγραφέας όταν έγραψε «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», μετέφερε στο χαρτί τα βιώματα της οικογένειάς της, αντλώντας την έμπνευσή της από την ιστορία της μητέρας της και της δίδυμης αδελφής της, όταν ακόμη έμεναν πίσω από την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, πριν πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς με τη Μικρασιατική Καταστροφή», σημείωσε η κ. Παρασκευά, η οποία επίσης κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου στην Πολιτιστική Εστία «Ίωνες», εκ των διοργανωτών της παράστασης μαζί με τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας.
Η Μικρασιάτισσα στην καταγωγή εκπαιδευτικός φέτος βρίσκεται για δωδέκατο χρόνο στη διεύθυνση του Λυκείου, στο οποίο υπήρξε και η ίδια μαθήτρια, όπως και η Ελένη Δικαίου, αν και η τελευταία αποφοίτησε από τη θρυλική… παράγκα, όπως έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων της Νέας Ιωνίας το συγκεκριμένο σχολείο, που μέχρι το 1972 στεγαζόταν στην πλατεία Λαμπράκη (Εθνικών Αγώνων και Φιλαδελφείας) και πριν από μισό αιώνα ακριβώς μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση του… Η αφοσίωση της κ. Παρασκευά στην εν λόγω δράση είναι εύλογη, αφού πέρα από τις μικρασιατικές ρίζες της, θεωρεί χρέος της τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στις σύγχρονες γενιές. «Ήθελα οπωσδήποτε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία», παραδέχθηκε και συμπλήρωσε: «Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως τα παιδιά που θα παίξουν, μετέχουν στον «Όμιλο Μικρασιατών», έναν από τους τέσσερις συνολικά που λειτουργούμε φέτος στο Πειραματικό (σ.σ. οι υπόλοιποι, που αφορούν επίσης έξτρα μαθήματα μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος είναι θεάτρου, ρομποτικής και φιλοσοφίας). Πριν την παράσταση, έχουμε ασχοληθεί αρκετά με την ιστορία της Νέας Ιωνίας. Για παράδειγμα, κάναμε μία ξενάγηση στα Προσφυγικά, επισκεφτήκαμε το γήπεδο της Νίκης και την Ευαγγελίστρια, ενώ μιλήσαμε επίσης με κατοίκους της περιοχής με μικρασιατική, μάλιστα, καταγωγή».
Η μελέτη δύο χαρακτηριστικών μυθιστορημάτων της Ελένης Δικαίου, η οποία μάλιστα τη μεθεπόμενη Κυριακή θα δώσει το «παρών» και θα μιλήσει στο κοινό, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν περισσότερα για τα ταραγμένα εκείνα χρόνια. «Εκτός από «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», εντάξαμε στο πρόγραμμα του ομίλου και τον «Τελευταίο Έλληνα της Σμύρνης». Μάλιστα, η μαθήτρια της Α’ τάξης Μαρία Καλογιάννη θα παρουσιάσει ένα απόσπασμα του βιβλίου», υπογράμμισε η συντονίστρια, η οποία τόνισε πως γίνονται επαφές με την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας για να παρουσιαστεί το έργο στο Παλέρμο.
Όσον αφορά στη διανομή των ρόλων στην παράσταση, στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη, θα λάβουν μέρος οι Βιβή Σκουλουδάκη που διασκεύασε και το έργο, Άγγελος Σταθόπουλος, Εύα Σκαντζού, Έλενα Σκοτεινιώτη, Φώτης Παπαπάνος, Δανάη Ρουμελιώτη, Ασπασία Σιάρρα, Αναστασία Σπινάσα, Κλεστίνα Τζίτζο και Αριστοτέλης Τραγουδάρας που θα αναλάβει και την τεχνική υποστήριξη. Αφηγήτριες θα είναι οι Χριστίνα Τόμπρου και Κική Τσουπλάκη, ενώ τα χορευτικά θα πλαισιώσουν επίσης η Κασσιανή Κατσακιόρη και η Χρυσαυγή Σπανού, μαθήτριες των 3ου ΕΠΑΛ Βόλου και 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας αντίστοιχα. Το μακιγιάζ ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί αισθητικής Εβελίνα Λαΐου και Άννα Λαζαρίδου (4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας) και Βάσω Αναγνώστου (1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού). Τις φωτογραφίες επιμελήθηκε η μαθήτρια Κερασιά Τσιότρα, τα κοστούμια παραχωρήθηκαν από το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου (χάρη στη συνδρομή της κ. Χρύσας Δραντάκη) και των «Ιώνων», η μουσική προέρχεται από το cd «Γη της Ιωνίας» που κυκλοφόρησαν οι «Ίωνες» και φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ενώ τη δράση υποστηρίζουν οι Εκδόσεις Πατάκη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το