Τοπικά

Δρ.Βασίλης Ντακούμης: Φαινόμενα κοινωνικής απομόνωσης λόγω ιού

Η θαρραλέα δημόσια εξομολόγηση πριν από ελάχιστα 24ωρα ενός Βολιώτη, ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό, επανέφερε στην επιφάνεια το ζήτημα του κοινωνικού στιγματισμού για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου. Ο κ. Βασίλης Ντακούμης, διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, μίλησε για το… τίμημα που πληρώνει και η τοπική κοινωνία μπροστά στην ταχεία εξάπλωση του COVID-19.

O Θεσσαλός επιστήμονας και δημοτικός σύμβουλος Βόλου με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αναφέρθηκε στους τρόπους αποφυγής του… εξοστρακισμού των ατόμων που νοσούν, αν και επισήμανε ότι το άγνωστο της νέας ασθένειας εντείνει τον φόβο στους περισσότερους ανθρώπους. «O κοινωνικός ρατσισμός απέναντι στους ασθενείς με COVID-19 είναι υπαρκτό φαινόμενο. Συμβαίνει ήδη και το βλέπει κάποιος εύκολα», παραδέχθηκε ο κ. Ντακούμης. Αναλύοντας τους λόγους που συμβαίνει αυτό, τόνισε: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διάστασης που έχει δοθεί με τον κορωνοϊό. Οι υπερβολές και η τάση μεγαλοποίησης του ζητήματος, που δεν είναι η πραγματική, έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο, που θέλει να προφυλαχθεί από τον ιό. Άλλη μία βασική αιτία που στιγματίζονται κοινωνικά όσοι νοσούν, είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία καινούρια ασθένεια κι αυτό προκαλεί φόβο στον πληθυσμό. Κανείς δεν γνωρίζει πώς να προφυλαχθεί από τον κορωνοϊό και καταλήγουμε σε καταστάσεις περιθωριοποίησης όσων έχουν πληγεί από τον COVID-19».
Πέρα από τις «ταμπέλες» σε όσους νόσησαν, ο κ. Ντακούμης ανησυχεί εξίσου για τις παράπλευρες επιπτώσεις που υφίστανται οι ασθενείς, πέρα από την υγεία τους. «Όλη αυτή η αποδοκιμασία για κάποιον που κόλλησε κορωνοϊό, προκαλεί κοινωνική απομόνωση. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και εάν του αφαιρέσεις αυτή την ιδιότητα, υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Επίσης βλέπουμε να υπάρχουν επιπτώσεις στην εργασία των ατόμων αυτών. Κάτι που μοιραία επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Αρκετοί παρουσιάζουν άγχος, μέχρι και σημάδια κατάθλιψης και καταλήγουμε να μιλάμε για μία ακραία μορφή κοινωνικού ρατσισμού».

Όσο για τη διάρκεια του κοινωνικού στιγματισμού, αλλά και τις διαστάσεις του φαινομένου στην ελληνική πραγματικότητα; «Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να δοθεί η πραγματική διάσταση στη νόσο. Όταν σταματήσουν οι υπερβολές, κυρίως από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που λατρεύουν να το κάνουν αυτό, αλλά πρωτίστως ανακαλυφθεί η θεραπεία του κορωνοϊού και κυκλοφορήσουν τα πρώτα εμβόλια, τότε μόνο θα μετριαστούν φαινόμενα κοινωνικής απομόνωσης για όσους κόλλησαν», υπογράμμισε ο κοινωνιολόγος.
Κλείνοντας, συνεχάρη τον Μανώλη Κανακάρη, τον συμπολίτη επιχειρηματία που αποκάλυψε δημόσια την περιπέτειά του ότι προσβλήθηκε από κορωνοϊό, κάνοντας σχετικά ανάρτηση στα social media. «Θεωρώ πως του αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο», που μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία. Και περισσότερο μάλιστα, γιατί μιλάμε για έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Απαιτεί θάρρος να παλεύεις με τέτοιες καταστάσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το