Τοπικά

Δρ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης: Κατάρρευση παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων

 

Η πρώτη ανάγνωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, όπου η επικεφαλής της ακροδεξιάς διεκδικεί το αξίωμα του Προέδρου, έχει προβληματίσει τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη. Ο Καβαλιώτης ακαδημαϊκός τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε στο Παρίσι, φοιτώντας στο πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne (αρχικά ολοκλήρωσε εκεί το μεταπτυχιακό του, ενώ έπειτα πήρε και το διδακτορικό του στην Οικονομική Επιστήμη). Ωστόσο, προβλέπει πως ο Εμανουέλ Μακρόν, έστω και δύσκολα, θα επανεκλεγεί και η Γαλλία θα αποφύγει το σοκ της εκλογής μίας πολιτικού με ακραία ρητορική.

«Το εκλογικό ποσοστό της Λεπέν, όπως και η κατάρρευση των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων, είναι τα πρώτα πράγματα που οφείλουμε να προσέξουμε», είπε ο κ. Ζουμπουλάκης και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα από 25% που συγκέντρωνε τη δεκαετία του ’80, την εποχή του Μιτεράν δηλαδή, τώρα έπιασε μόλις 2%». Η μεταστροφή των Γάλλων ψηφοφόρων δεν προέκυψε τυχαία, πάντως, με τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών να επισημαίνει: «Η αναξιοπιστία των πολιτικών και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτούς από τους πολίτες, έχουν επηρεάσει το εκλογικό σώμα. Είναι το ίδιο φαινόμενο με την κατάρρευση των κομμάτων, π.χ. στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία. Η Κεντροαριστερά έχει καταρρεύσει παντού, με εξαίρεση την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου κρατάει ακόμη. Βλέπουμε τα απόνερα της αδυναμίας άρθρωσης ενός ξεκάθαρου λόγου. Οι ψηφοφόροι, είτε είναι απογοητευμένοι και δεν συμμετέχουν είτε εμπιστεύονται όσους έχουν ξεκάθαρο λόγο, έστω και εάν είναι διχαστικός ή λαϊκιστικός. Αγωνιούν και εμπιστεύονται πολιτικούς, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρες πολιτικές. Η Λεπέν συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας – με λάθος τρόπο κατά τη γνώμη μου – ποιος φταίει για όλα. Κατηγορεί τις Βρυξέλλες, τους ξένους, ακόμη και την ανεκτική πολιτική του Μακρόν. Η πολιτική της είναι «άσπρο – μαύρο. Γι’ αυτό και τα πάει πολύ καλά στις λαϊκές γειτονιές, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».
Στη συνέχεια σχολίασε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων υποψήφιων, αφού η πρόθεση των ψηφοφόρων τους είναι και το μεγάλο διακύβευμα ενόψει του β’ γύρου των εκλογών για τη γαλλική προεδρία: «Ακόμη και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση, δεν έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα. Η πρότασή του «Μην ψηφίζετε τη Λεπέν», δεν μεταφράζεται σε «Ψηφίστε τον Μακρόν». Αυτό έχει σημασία».
Η προ πενταετίας υπόσχεση του Μακρόν πως θα εκμηδένιζε τη γαλλική ακροδεξιά, αποδείχθηκε ανεδαφική. «Το αντίθετο πέτυχε. Η ακροδεξιά, πλέον, συγκεντρώνει 32% εάν προσθέσουμε και το ποσοστό του Νικολά Ντυπόν – Αινιάν», τόνισε ο κ. Ζουμπουλάκης, ο οποίος πρόβλεψε πως τυχόν εκλογή της Λεπέν θα έχει πολλές επιπτώσεις, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρώτα απ’ όλα, θα διαρραγεί ο γαλλο-γερμανικός άξονας. Η Γαλλία θα εγκλωβιστεί στον εαυτό της και θα επιστρέψει σε μία πιο εθνοκεντρική πολιτική. Πιθανόν να διαρραγεί και το μέτωπο εναντίον της Ρωσίας και να μπει στη λογική του Ερντογάν, ότι «λυπούμαστε, αλλά εμείς έχουμε να χάσουμε πολύ περισσότερα, εάν έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους Ρώσους». Κάτι ανάλογο θα πει και η Λεπέν. Επίσης σε περίπτωση ήττας του Μακρόν, η Ελλάδα θα χάσει έναν φιλέλληνα πολιτικό. Όπως επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Λεπέν θέλει να περιορίσει τον ρόλο της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ».
Όσο για την πρόβλεψη του κ. Ζουμπουλάκη για τον νικητή των γαλλικών εκλογών; «Κακήν – κακώς, ο Μακρόν θα βγει. Βεβαίως και δεν τον ευνόησαν οι συνθήκες, αλλά οι Γάλλοι εισπράττουν και έναν αυταρχισμό, μία απόσταση από την καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν έχει μεγάλη διαφορά σε περιοχές, στις οποίες το εισόδημα είναι πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο. Στις φτωχογειτονιές, αλλά και τις πρώην αποικίες, ο Μελανσόν επικράτησε, πλην της Μαγιότ, που είναι μπροστά η Λεπέν. Ο χάρτης των εκλογών μάς δείχνει ότι η μισή Γαλλία αποδοκίμασε την πολιτική Μακρόν, σε σχέση με το 66% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. Δυστυχώς, οι πολιτικές λιτότητας θρέφουν τα άκρα», εκτίμησε ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης κλείνοντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το