Τοπικά

Δρ. Ανδρέας Φλουρής: Ένα νοσοκομείο κάθε χρόνο από το κόστος καθιστικής ζωής

Ο Δρ Ανδρέας Φλουρής, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την ομάδα του παρουσιάζουν τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία δεκαετία, για τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

«Κάθε χρόνο θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα για 39 νέα σχολεία ή ένα νέο νοσοκομείο ή 180 νέα κρεβάτια ΜΕΘ ή 202 πυροσβεστικά οχήματα ή 50.000 γεύματα σε άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, με μεγάλο ερευνητικό έργο που εκτείνεται και σε ευρύτερα πεδία, όπως για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αθλητισμό, αλλά και στην εργασία, συνεργάζεται με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή χώρες, όπως το Κατάρ, όπου με άλλους ερευνητές βρίσκεται πίσω από την αναζήτηση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη διεξαγωγή των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2022 με επιτυχία. Μέσω της ερευνητικής του δραστηριότητας προσπαθεί να βοηθήσει στην κατανόηση και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων. Η κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην υγεία, την απόδοση και την παραγωγικότητα και η προσαρμογή σε αυτούς, υποστηρίζει ότι θα επιταχύνει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων – με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Κι αυτό γιατί ο δρ Φλουρής ονειρεύεται «έναν κόσμο, στον οποίο η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα κατανοούν πώς και πόσο το περιβάλλον επηρεάζει τη ζωή τους και θα σχεδιάζουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους, σε αρμονική συνάρτηση με τη μακροπρόθεσμη ευημερία της ανθρωπότητας». Στόχος του, όπως σημειώνει, είναι να δείξει το δρόμο προς αυτό τον τρόπο ζωής, να προσφέρει εργαλεία, που θα βοηθήσουν για την επίτευξη του στόχου αυτού και να εμπνεύσει άλλους ανθρώπους, να συμβάλουν για να φτάσει σε αυτόν τον κόσμο η ανθρωπότητα.

2,2 δισ. ευρώ το κόστος της υποκινητικότητας στην οικονομία την περίοδο 2000-2019

Η ερευνητική ομάδα του δρ Φλουρή δημοσίευσε πρόσφατα πανελλαδική ανάλυση, η οποία ανέδειξε τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της υποκινητικότητας, δηλαδή της καθιστικής ζωής, στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ανάλυση παρουσιάζει μια εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της υποκινητικότητας στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2019. Κατά το έτος 2000, το οικονομικό κόστος της υποκινητικότητας ήταν 90 εκ. ευρώ και αυξήθηκε σταδιακά κάθε χρόνο, φτάνοντας τα 131 εκ. ευρώ το έτος 2019. Το συνολικό κόστος της υποκινητικότητας στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2000-2019 ήταν 2,2 δισ. ευρώ. «Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι, αν η υποκινητικότητα είχε εξαλειφθεί στην Ελλάδα, η ελληνική οικονομία θα είχε πολλούς επιπλέον οικονομικούς πόρους, για να καλύψει πολλές από τις ανάγκες της στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εθνικής άμυνας. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές 131 εκ. ευρώ στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της υποκινητικότητας, κάθε χρόνο θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα για 39 νέα σχολεία ή ένα νέο νοσοκομείο ή 180 νέα κρεβάτια ΜΕΘ ή 202 πυροσβεστικά οχήματα ή 50.000 γεύματα σε άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας. Όλα αυτά θα είναι εφικτά, αν ακολουθήσουμε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής, μειώνοντας τον χρόνο που καθόμαστε και αυξάνοντας το χρόνο που κινούμαστε – είτε περπατάμε είτε κάνουμε κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα (τρέξιμο, ποδήλατο, οργανωμένη άσκηση, κ.ά.). Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μειωθεί η συχνότητα των κορυφαίων μη μεταδοτικών ασθενειών, δηλαδή των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη, καθώς και του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, με τεράστια οφέλη για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία, και για το περιβάλλον της χώρας μας.

Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο 1% του ΑΕΠ λόγω της απώλειας παραγωγής στους καύσωνες
Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή του 21ου αιώνα για την υγεία, την κοινωνική συνοχή, καθώς και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Ευρώπη, όπου οι κλιματικές αλλαγές φαίνεται να είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι σε άλλες περιοχές της Γης. Ως εκ τούτου, οι χώροι εργασίας θα γίνουν πιο θερμοί, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων, καθώς και στην οικονομία. Η υπερβολική ζέστη υπονομεύει την ικανότητα των ανθρώπων να εργαστούν, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη παραγωγικότητα, και συνεπώς την οικονομική παραγωγή. Μελέτες του δρ Φλουρή έχουν δείξει ότι πλέον η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) εξαιτίας της απώλειας παραγωγής κατά τη διάρκεια των καυσώνων. Οι μελλοντικές προβλέψεις δείχνουν ότι, έως το 2060, οι επιπτώσεις ενδέχεται να αυξηθούν σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα αναμένονται ετήσιες ζημιές στο ΑΕΠ της τάξεως των 2%. Αν συμπεριληφθεί και η καθημερινή αύξηση της ζέστης, εκτός από τις ημέρες του καύσωνα, οι ζημιές στην οικονομία και τη δημόσια υγεία είναι πολλαπλάσιες.

Εργασιακή υγεία και ασφάλεια
Για την προάσπιση της υγείας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων συστάθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τεχνική Ομάδα Εργασίας. Ο δρ Φλουρής συμμετέχει στην ομάδα αυτή, που, όπως εξηγεί, «σκοπό έχει τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής, ολοκληρωμένης και θεσμικά ενιαίας δέσμης μέτρων πρόληψης της θερμικής καταπόνησης». Ο ίδιος βοήθησε και το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ, να σχεδιάσει αντίστοιχη νομοθεσία στην αραβική αυτή χώρα, η οποία υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο. Επίσης, ηγείται μιας ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, η οποία τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει νέες οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από την υψηλή ακτινοβολία. Οι οδηγίες αυτές εναρμονίζονται απόλυτα με τις οδηγίες της παραπάνω Τεχνικής Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. «Υιοθετώντας αυτές τις οδηγίες, το υπουργείο Εργασίας θα βάλει την Ελλάδα στην ελίτ των χωρών σχετικά με την εργασιακή υγεία και την ασφάλεια, κάνοντας τη χώρα μας ένα ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για εργασία. Επίσης, υιοθετώντας αυτές τις οδηγίες, η Ελλάδα θα επιτύχει μια έγκαιρη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κάτι που θα εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας».

Συνεργάτης του ΠΟΥ και του Κατάρ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2022
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, το οποίο διευθύνει ο δρ Φλουρής, είναι το μόνο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, που μελετά τους τρόπους με τους οποίους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός και διάστημα επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Οι έρευνες του Εργαστηρίου έχουν χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ, και ο καναδικός Οργανισμός Διαστήματος, προκειμένου να προασπίσουν την υγεία ειδικών αποστολών, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου Έρευνες του δρ Φλουρή και άλλων ερευνητών έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η απόδοση των αθλητών μειώνεται σε θερμό περιβάλλον. Σε αγωνίσματα μεγάλης διάρκειας, όπως ο μαραθώνιος, η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 10 – 17 βαθμοί Κελσίου. Πέρα, όμως, από το ζήτημα της απόδοσης, όταν η θερμοκρασία αυξηθεί πολύ, υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία των αθλητών. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά θανάτων από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων ποδοσφαίρου, ενώ στο αμερικανικό ποδόσφαιρο τέτοια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα πολύ πιο συχνά. Τα τελευταία χρόνια ο δρ Φλουρής συνεργάζεται με τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2022, προκειμένου να βρουν ένα κριτήριο (π.χ. όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από κάποιο επίπεδο), με βάση το οποίο οι υπεύθυνοι – είτε αυτός είναι ο διαιτητής σε έναν αγώνα είτε ο προπονητής σε μια προπόνηση – να μπορούν να αποφασίζουν εάν ένας αγώνας ή μια προπόνηση πρέπει να διακοπεί ή να ματαιωθεί. «Ο «ιστορικός καύσωνας» του περασμένου Ιουλίου, όπου οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας έφτασαν ή ξεπέρασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου, θύμισε σε πολλούς από εμάς καταστάσεις που συνηθίζουμε να βλέπουμε στην τηλεόραση για άλλες χώρες, όπως τα Εμιράτα και το Κατάρ. Και όσοι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, δεν μπορούν παρά να σκέφτονται, αν οι αθλητές σε αυτές τις χώρες επηρεάζονται από τις καιρικές αυτές συνθήκες και αν θα επηρεαστεί η υγεία και η απόδοση των αθλητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA το 2022. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοργανωτές επέλεξαν το φθινόπωρο ως την καταλληλότερη περίοδο, συγκεκριμένα από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου».

Ποιος είναι

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε σε Ελλάδα, Αγγλία και Καναδά. Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά. Στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ο Ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab και ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας». Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 210 επιστημονικά άρθρα (https://scholar.google.com/citations?user=Zr_dDcUAAAAJ&hl=en) και έχει συμβάλει σε σειρά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (>18 εκ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια). Είναι υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα και συνεργάζεται με φορείς των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζοντας δράσεις για ένα πιο βιώσιμο κόσμο. Για πάνω από 10 χρόνια είναι αξιολογητής ερευνητικών έργων σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η NASA, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Αποτελέσματα των ερευνών του έχουν χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και του Κατάρ, η ΝΑΣΑ, και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος προκειμένου να προασπίσουν την υγεία αθλητών, ειδικών αποστολών, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η «Θ» σε σειρά παρουσιάσεων αναδεικνύει το έργο αξιόλογων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Λαμβάνοντας υπόψη 22 επιστημονικά πεδία, 176 υποκατηγορίες αυτών, καθώς και επιλεγμένα βιβλιομετρικά κριτήρια, μία πρόσφατη μελέτη των Baas, Boyak & Ioannidis (2021) του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3) εντόπισε το παγκόσμιο 2% των κορυφαίων ερευνητών-επιστημόνων, με βάση το συνολικό επιστημονικό τους έργο. Σε αυτό το τιμητικό ποσοστό συγκαταλέγονται και 26 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι αναφέρονται με τη σειρά που τους κατατάσσει η μελέτη: 1) Αρβανητογιάννης Ιωάννης, 2) Παπαγεωργίου Ελπινίκη, 3) Τσιακάρας Παναγιώτης, 4) Παπαδημητρίου Κώστας, 5) Μαλίζος Κωνσταντίνος, 6) Κουτεντάκης Γιάννης, 7) Χάλκος Γεώργιος, 8) Μπάκος Παντελής, 9) Αθανασίου Χρήστος, 10) Φλουρής Ανδρέας, 11) Μακρής Δημήτρης, 12) Παπαστεργίου Μαρίνα, 13) Παπαϊωάννου Αθανάσιος, 14) Κίττας Κωσταντίνος, 15) Φατούρος Ιωάννης, 16) Καραμάνος Σπύρος, 17) Ανθόπουλος Λεωνίδας, 18) Ζηλιασκόπουλος Αθανάσιος, 19) Φθενάκης Γεώργιος, 20) Λουτρίδης Σπύρος, 21) Σανταλίδης Χαρίλαος, 22) Αβραμίδης Ηλίας, 23) Ιακωβίδης Δημήτριος, 24) Σταματέλος Αθανάσιος, 25) Αργυρίου Αντώνιος, και 26) Χαϊδεμενόπουλος Γεώργιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το