Τοπικά

Δουλειά στα συνεργεία και το ΠΕΒ για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ – Οι εμπειρίες τους δείχνουν το μέλλον

Σε ιδιωτικά συνεργεία αλλά και στο 307 ΠΕΒ στο Στεφανοβίκειο εργάζονται δεκατέσσερις απόφοιτοι του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος «μεταλυκειακού έτους για την τάξη μαθητείας». Ένα πρόγραμμα που έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εργασία και να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε αντικείμενο που έχουν ειδικευτεί αποκτώντας συγχρόνως περισσότερες εμπειρίες.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας δημιουργήθηκε και φέτος τμήμα τεχνικών οχημάτων με νέους οι οποίοι αποφοίτησαν από τη συγκεκριμένη ειδικότητα και εργάζονται για εννιά μήνες σε συνεργεία της πόλης αλλά και στο στρατόπεδο 307 ΠΕΒ με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο.
Οι νέοι για εννιά μήνες λαμβάνουν ένα μηνιαίο εισόδημα γύρω στα 300 ευρώ με συμμετοχή τόσο των εργοδοτών τους όσο και του Κράτους, ενώ έχουν και την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Κόκκινος τόνισε πως «έχουμε συνεργασία με τον σύλλογο ιδιοκτητών συνεργείων, τον ΣΙΣΑΜ, ο οποίος μας στήριξε πάρα πολύ στο πρόγραμμα της μαθητείας. Και πιστεύουμε ότι είναι ικανοποιημένοι από τη βοήθεια που λαμβάνουν από τους μαθητευόμενους. Βέβαια λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμη και τα εννιά ευρώ που καταβάλλουν τον μήνα οι εργοδότες, είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν».
Ο καθηγητής και υπεύθυνος για το τμήμα κ. Αναστάσιος Χατζηγεωργίου δήλωσε πως «οι μαθητευόμενοι για τέσσερις μέρες εργάζονται στις επιχειρήσεις και μια μέρα κάνουν θεωρία στο σχολείο. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους μας να εργαστούν».
Οι μαθητευόμενοι μαθητές της ειδικότητας τεχνικών οχημάτων είναι οι εξής: Νίκος Αλεξάνογλου, Λευτέρης Αξούριστος, Νίκος Βαΐτσης, Άρντα, Ζάτσαι, Παρασκευάς Καλαφατάκης, Μάριος Καραμπόσικος, Δημήτρης Κουκούλης, Γιώργος Λάσκος, Νίκος Μανδηλάς, Νίκος Πλουμιστός, Θεόδωρος Σταύρου, Μιχάλης Τσιγαρίδας, Μάριος Τσουλάνης, Αλέξανδρος Φωτάκης.
Οι καθηγητές που έχουν αναλάβει το τμήμα, είναι οι Βασίλης Στυλιανίδης, Ιωάννης Κουτούκης και Αναστάσιος Χατζηγεωργίου.
Ο καθηγητής κ. Βασίλης Στυλιανίδης ανέφερε πως «με αυτό το πρόγραμμα ανοίγονται κάποιες πόρτες στους τεχνικούς οχημάτων στα συνεργεία και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε αρκετοί από αυτούς να παραμείνουν ως εργαζόμενοι στα συνεργεία και μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ενθουσιασμένοι
οι μαθητευόμενοι

Ο 21χρονος Νίκος Βαΐτσης δουλεύει στο στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο και όπως τόνισε «είναι πολύ καλό το πρόγραμμα της μαθητείας, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να βρουν εργασία και να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους».
Από την πλευρά του ο 22χρονος Γιώργος Λάσκος δήλωσε πως «εργάζεται σε επιχείρηση με γεωργικά μηχανήματα. Το πρόγραμμα σου παρέχει την ευκαιρία να αποκτήσεις νέες εργασιακές εμπειρίες και να δούμε το μέλλον καλύτερα».
Παίρνοντας τον λόγο ο 18χρονος Νίκος Πλουμιστός τόνισε πως εργάζεται σε ιδιωτικό συνεργείο προσθέτοντας πως «είναι μια πολύ καλή εμπειρία. Οι ιδιοκτήτες είναι πρόθυμοι να σου μάθουν πράγματα και να σε μυήσουν στην εργασία. Παλιότερα είχα εργαστεί στο συνεργείο του πατέρα μου».
Ο 18χρονος Νίκος Μανδηλάς επισήμανε πως εργάζεται σε ιδιωτικό συνεργείο και υπογράμμισε πως του αρέσει αυτή η δουλειά.
Ο 19χρονος Νίκος Αλεξάνογλου που εργάζεται στο 307 ΠΕΒ είπε πως «μέσω της μαθητείας μπορούμε να αναβαθμίσουμε το πτυχίο μας και να έχουμε μια προϋπηρεσία για να βρούμε εργασία μετά το πρόγραμμα».
Ο 18χρονος Δημήτρης Κουκούλης εργάζεται σε συνεργείο με φορτηγά. «Είναι για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία και το Κράτος μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω» δήλωσε.
Από την πλευρά του ο 19χρονος μαθητευόμενος Μάριος Τσουλάνης που εργάζεται στο στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο ανέφερε πως «μέσα από αυτό το πρόγραμμα υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούμε και μετά τη λήξη του».
Τέλος ο 18χρονος Λευτέρης Αξούριστος επισήμανε πως εργάζεται σε συνεργείο με αυτοκίνητα και πρόσθεσε πως «μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Έχουμε ένα μικρό εισόδημα και ασφάλεια. Μου αρέσει αυτή η δουλειά και χαίρομαι που την επέλεξα ως ειδικότητα πριν μερικά χρόνια στο σχολείο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το