Πολιτισμός

Δόθηκαν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Ida

Η ασπρόμαυρη ταινία «Ida» σάρωσε τα φετινά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταδίδει το ελληνικό euronews. Πέρα από τον τίτλο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας της χρονιάς, το πολωνικό φιλμ επικράτησε στις κατηγορίες επιλογής του κοινού, σκηνοθεσίας, σεναρίου και φωτογραφίας.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της νεαρής Άννας, η οποία ετοιμάζεται να γίνει καλόγρια. Η συνάντηση με την αδελφή της μητέρας της την βοηθάει να ανακαλύψει για πρώτη φορά την πραγματική της ταυτότητα.

Μετά τον θρίαμβο στη Ρίγα της Λετονίας, το φιλμ του Πολωνού σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι βάζει πλώρη για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. «Είμαι χαρούμενος. Δεν περίμενα να κερδίσουμε πέντε βραβεία. Ήταν μια γενναία ταινία, αλλά και δύσκολη, γιατί ήταν ασπρόμαυρη με σταθερές κάμερες και ηθοποιούς άγνωστους εκτός Πολωνίας.

Είναι υπέροχο το γεγονός ότι μια ταινία, η οποία δεν φαινόταν πολλά υποσχόμενη, ξαφνικά τα πήγε τόσο καλά», υποστήριξε ο Πολωνός σκηνοθέτης. Τα 3.000 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ανέδειξαν την Μαριόν Κοτιγιάρ ως καλύτερη Ευρωπαία ηθοποιό, για την ερμηνεία της στην ταινία «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα».

Το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού πήγε στον Τίμοθι Σπολ για την ταινία «Ο κύριος Τέρνερ» του Μάικ Λι. «Αποτελεί πάντα πρόκληση, με την καλή έννοια, να δουλεύεις με τον Μάικ Λι. διότι σου ζητάει να συνεισφέρεις στην ανάπτυξη του ρόλου σου», δήλωσε ο Τίμοθι Σπολ.

Από την Εθνική Όπερα στη Ρίγα της Λετονίας, όπου πραγματοποιήθηκε η 27 τελετή απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η απεσταλμένη του euronews, Έφη Κουτσοκώστα, μεταδίδει: «Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς ήταν, εκτός από τους βραβευθέντες σύγχρονους Ευρωπαίους δημιουργούς, η Γαλλίδα εκπρόσωπος του νέου κύματος της δεκαετίας του ’60, Ανιές Βαρντά, αλλά και ο Βρετανός σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο».

Πηγή www.lifo.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το