Άρθρα

«Δώστε μας τη δύναμη να γυρίσουμε σελίδα στη Μαγνησία»

Του Απόστολου Καναβού*

Στην Ευρώπη των Περιφερειών, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, οι περιφέρειες έχουν κομβικό ρόλο στη διασφάλιση κονδυλίων για την τοπική ανάπτυξη. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, με την έλλειψη σχεδιασμού και την αδράνειά της, οδήγησε αυτά τα χρόνια τη Θεσσαλία σε αναπτυξιακό τέλμα και τη Μαγνησία σε υποβάθμιση. Στην περιοχή μας, έναν νομό με πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα, και στο δομημένο, και στο φυσικό περιβάλλον, η ανεργία καλπάζει, η επιχειρηματικότητα καρκινοβατεί, ο αγροτικός τομέας ασθμαίνει, ο τουρισμός μένει στάσιμος.

Τα αδιαμφισβήτητα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η προτελευταία στη χώρα, με απορροφητικότητα λίγο πάνω από το 20% του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο 2019. Πάνω από 120 εκατ. στον άξονα Περιβάλλον – Υγεία και πάνω από 60 εκατ. στον άξονα Επιχειρηματικότητα έμειναν αδιάθετα. Πόροι που θα μπορούσαν να αναγεννήσουν τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Προβλήματα χρονίζοντα, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του Μαγνησιώτη και της Μαγνησιώτισσας και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας. Εννέα χρόνια τώρα, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αναπτυξιακά κίνητρα στους παραγωγικούς τομείς, δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία με τους δήμους, ώστε να προωθούνται τα έργα που κάθε περιοχή έχει ανάγκη, τα «μπαλώματα» χαρακτήρισαν το οδικό δίκτυο του Πηλίου, έμειναν ανεκμετάλλευτοι οι τουριστικοί πόροι της περιοχής μας, δεν έγινε ούτε ένα βήμα για την ολοκλήρωση του περιφερειακού του Βόλου, η αερορρύπανση «κάνει πάρτι» στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών είναι «αόρατο» για τον κ. Αγοραστό, ενώ ο ίδιος «άναψε το πράσινο φως» στο σχέδιο του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF. Και τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, εξαγγέλλει έργα, φωτογραφιζόμενος μπροστά σε ταμπέλες και μακέτες. Στα εννέα αυτά χρόνια, λοιπόν, της διοίκησης Αγοραστού η Μαγνησία δεν πήρε από την Περιφέρεια όσα της άξιζαν. Τα εννέα αυτά χρόνια ήταν παραπάνω από αρκετά, για να δείξουν το έργο (;) του, που είναι το χαμένο στοίχημα της ανάπτυξης για την περιοχή μας και όλη τη Θεσσαλία.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την κατάσταση στην Περιφέρεια. Με τη «Θεσσαλία στην καρδιά μας» και τον Νίκο Τσιλιμίγκα, άνθρωπο με επιστημονικό κύρος, ήθος, ανιδιοτέλεια και συνεχή προσφορά στον συνάνθρωπο, έναν αντισυμβατικό πολιτικό, βάζουμε στο επίκεντρο της Περιφέρειας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Βασική δέσμευση του συνδυασμού μας είναι η αποτελεσματικότητα στη διοίκηση με ταχύτερους ρυθμούς στην απορρόφηση των πόρων και συνδυαστική επιλογή έργων, ώστε να πιάνουν τόπο οι χρηματοδοτήσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προωθώντας την εξωστρέφεια της περιοχής μας. Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λαογραφία, το φυσικό μας περιβάλλον συνδυαστικά με τους παραγωγικούς φορείς, τον αγροδιατροφικό τομέα, τις άπειρες επιλογές εναλλακτικού τουρισμού που διαθέτει η Μαγνησία, και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για την ενεργοποίηση των τοπικών πόρων σε καινοτόμες αναπτυξιακές δραστηριότητες που θα φέρουν πλούτο στην περιοχή μας.

Ο Α. Λίνκολν είπε κάποτε: «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Έχοντας αυτό στο νου σας, στηρίξτε τη «Θεσσαλία στην καρδιά μας»! Δώστε μας τη δύναμη να γυρίσουμε σελίδα στη Μαγνησία!

*Ο Απόστολος Καναβός είναι Εφοριακός, πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Μαγνησίας, Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος Ενότητας Μαγνησίας με τον Νίκο Τσιλιμίγκα 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το