Τοπικά

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Ζήτησα από τον Δημόκριτο συνεργασία για τις μετρήσεις σε έδαφος και αέρα στο Βόλο και υπήρξε απροθυμία

Υπόμνημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε χθες η Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών, με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό να δηλώνει πως την ευθύνη για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση στο Βόλο, έχει η διοίκηση του Συνδέσμου Απορριμμάτων, δηλαδή ο Δήμος Βόλου και οι δήμαρχοι που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο.
Χθες σαν «βόμβα» έπεσε στο περιφερειακό συμβούλιο η δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη ότι προχθές Πέμπτη ζήτησε από τον Δημόκριτο συνεργασία για τις μετρήσεις σε έδαφος και αέρα και υπήρξε απροθυμία στη συνεργασία.

Στην εισήγηση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάσος Τσιαπλές, με πρωτοβουλία του οποίου ήρθε το θέμα προς συζήτηση, κατηγόρησε αρχικά την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία «συνεχίζει την εγκληματική επιβάρυνση της περιοχής του Βόλου και της Αγριάς, με τοξικά βαρέα μέταλλα και καρκινογόνες διοξίνες, αδιαφορώντας για την υγεία του λαού του Βόλου»,. Αναφέρθηκε «στην ανησυχία των κατοίκων του Βόλου, η οποία εντείνεται από τη στάση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το τι θα κάνει για να σταματήσει επιτέλους η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ – ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ.

Απαντώντας στα ερωτήματα η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη υπενθύμισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του για τη χρήση του υλικού RDF ως εναλλακτικό καύσιμο από την εταιρεία παραγωγής τσιμέντου ΑΓΕΤ Ηρακλής. Υποστήριξε ακόμη πως «αρμόδιο για τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων στην ΑΓΕΤ, είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως έκαναν μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να ελέγχουν αυστηρά τους Περιβαλλοντικούς όρους της ΑΓΕΤ και όταν διαπιστώνεται παράβαση των περιβαλλοντικών όρων θα επιβάλλονται κυρώσεις». Τόνισε πως για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς υπεύθυνο είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Καταλήγοντας η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε πως «έχουμε ήδη ζητήσει από το Υπουργείο την αναβάθμιση συνολικά της εγκατάστασης και της τεχνικής υποδομής του σταθμού μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων με την τοποθέτηση αναλυτών για την καταγραφή των αέριων ρύπων και την εκπόνηση μελέτης για την ποιότητα της ατμόσφαιρας με δειγματοληψίες και αναλύσεις, χρηματοδοτούμενη από το πράσινο Ταμείο». Εξέφρασε τέλος την δυσφορία της για την στάση των ανθρώπων του Δημόκριτου, οι οποίοι στην πρόσφατη συνάντηση μαζί της δεν έδειξαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Περιφέρεια σε θέματα ελέγχου.

Ο κ. Αγοραστός σχολιάζοντας σχετική αναφορά του κ. Τσαπλέ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ανέφερε πως υπεύθυνοι για τη διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων είναι οι φορείς διαχείρισης των Δήμων και πως η Περιφέρεια το μόνο που έκανε ήταν να συνεργαστεί με το υπουργείο για να ανοίξει το σχετικό Μέτρο χρηματοδότησης και να αυξήσει τις κυψέλες στους Θεσσαλικούς ΧΥΤΑ.
Τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Στ. Λημνιός αναφέρθηκε στα ανησυχητικά αποτελέσματα που έδωσαν οι έρευνες σε εργαστήριο του Καναδά για τα βαρέα μέταλλα στο έδαφος πέριξ της ΑΓΕΤ.

Η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας κάθε φορά που στην ΑΓΕΤ ξεφορτώνεται καύσιμο από σκουπίδια και τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο διασφάλισης της καταλληλότητας του εναλλακτικού καυσίμου, πραγματοποιούν ελέγχους με δειγματοληψίες του υλικού αυτού, κάθε φορά που αυτό το υλικό μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, είτε με φορτηγά, είτε με πλοία και ενώ δεν προβλέπεται από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου.
«Οι αντιδράσεις των πολιτών για τη χρήση του RDF ως εναλλακτικού καυσίμου από την ΑΓΕΤ, δεν είναι προϊόν ανορθολογικών σκέψεων. Απεναντίας εκφράζουν συγκεκριμένη άποψη που αντανακλά τις ιδέες τους για την ιδανική κοινωνία, στην οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν οι οικονομικές δραστηριότητες με την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Η χρήση του δευτερογενούς καυσίμου RDF μας απασχολεί έντονα. Αν από τη χρήση του προκύπτει επικινδυνότητα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία πρέπει να διακοπεί η καύση του συγκεκριμένου δευτερογενούς καυσίμου, για την οποία (καύση) το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στη συνεδρίασή του στο Βόλο, στις 3-05-2017, έχει εκφράσει τη πλήρη διαφωνία του», δήλωσε.
. Αυτονόητο είναι, όπως είπε, ότι, μέχρι το Υπουργείο να αποφασίσει οριστικά σχετικά με τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων στην ΑΓΕΤ, οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως έκαναν μέχρι τώρα, θα ελέγχουν αυστηρά τους Περιβαλλοντικούς όρους της ΑΓΕΤ και όταν διαπιστώνεται παράβαση των περιβαλλοντικών όρων θα επιβάλλονται κυρώσεις.

H στάση του “Δημόκριτου” είναι ύποπτη

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών αναφέρει:

«Το γεγονός ότι ο Δημόκριτος αρνήθηκε να αναλάβει την έρευνα εδάφους για τα βαρέα μέταλλα δεν μας εντυπωσιάζει. Έχουμε ιδιαίτερα αναφερθεί στο παρελθόν στις προειδοποιημένες μετρήσεις του στην ΑΓΕΤ και τολμήσαμε να θέσουμε θέμα αξιοπιστίας τους. Το ότι, όμως, αρνείται να αναλάβει τις μετρήσεις εδάφους, που προφανώς δεν χωράνε προειδοποίηση γιατί φανερώνουν τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων, φαίνεται ακόμα πιο ύποπτο στα μάτια μας. Αν συνυπολογίσουμε και το ότι οι μελετητές που ανέλαβαν την πρόσφατη «έρευνα» για ρύπους του Δήμου Βόλου «αμέλησαν» να κάνουν μετρήσεις εδάφους, οι υποψίες μας για συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης της υποβάθμισης του προβλήματος είναι βάσιμες. Ας ελπίσουμε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ερευνήσει το πρόβλημα σε βάθος όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες του Βόλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το