Τοπικά

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Σε εξέλιξη η έρευνα σε βιομηχανίες και χώρους για ταυτοποίηση των αιτιών επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων μετά από εκτεταμένη έρευνα και μελέτη του φαινομένου της δυσοσμίας στον Βόλο, μέσω περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, αυτοψιών σε εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στις Α και Β΄ ΒΙ.ΠΕ και μετρήσεων του σταθμού του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης είναι σε θέση να υποδείξουν τις πρώτες βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής στις οποίες θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες αλλά και να ταυτοποιήσουν  βιομηχανίες και χώρους ανάλογα με τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληψιών. Τα παραπάνω δήλωσε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας , απαντώντας στην επερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κουρέτας, η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη. Η πηγή προέλευσης της δυσοσμίας δεν θα πρέπει να συνδέεται εκ των προτέρων με τη διαδικασία της καύσης καθότι μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε φάση της παραγωγικής διαδικασίας μιας βιομηχανικής δραστηριότητας αλλά μπορεί να αποτελεί και αποτέλεσμα μη βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως οι ρύποι αστικού περιβάλλοντος  και για το λόγω αυτό ο κατάλογος των πτητικών ενώσεων που θα εξεταστούν περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ενώσεων που θα μετρηθούν.

Η ίδια αναφέρθηκε και στον σκοπό  της Προγραμματικής Σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τον εντοπισμό της χημικής σύστασης της δυσοσμίας τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει μέτρηση και αξιολόγηση των επιπέδων οσμηρών VOCs (πτητικές οργανικές ενώσεις)  στο Πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, όπου καταγράφονται συχνά οχλήσεις των κατοίκων από επεισόδια δυσοσμίας. Για το σκοπό αυτό, θα εφαρμοστεί ένας συνδυασμός δειγματοληψιών, χημικών αναλύσεων και χρήσης υπολογιστικών  εργαλείων με στόχο  το χαρακτηρισμό του χημικού αποτυπώματος της δυσοσμίας μέσα στην πόλη,  τον χαρακτηρισμό του αποτυπώματος της δυσοσμίας στις γειτονικές βιομηχανικές δραστηριότητες που θεωρούνται εν δυνάμει πηγές εκπομπής δύσοσμων ενώσεων και τον χωρικό εντοπισμό της προέλευσης της δυσοσμίας μέσα στην πόλη.

Την υλοποίηση του έργου εκ μέρους του Α.Π.Θ. έχει αναλάβει το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ (ΕΕΡΠ) που  είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τεχνογνωσία για δειγματοληψία και προσδιορισμό δύσοσμων οργανικών ενώσεων στον αέρα. Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος είναι διαπιστευμένο και η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου κ Κωνσταντίνη Σαμαρά – Κωνσταντίνου (Καθηγήτρια στο ΕΕΡΠ) μαζί με το ερευνητικό προσωπικό του εργαστηρίου διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία στο αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των συναφών ερευνητικών έργων που έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα .

Η ερευνητική εργασία, όπως είπε αφορά στη διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, δηλαδή την ταυτοποίηση της χημικής ουσίας ή ουσιών  που προκαλούν τη δυσοσμία και τις πηγές που ευθύνονται,

Η διερεύνηση στηρίζεται στην επί τόπου δειγματοληψία με εξειδικευμένους για την περίπτωση δειγματολήπτες των οσμηρών χημικών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και ταυτοποίηση και προσδιορισμό τους στο εργαστήριο με τη χρήση εξειδικευμένου εργαστηριακού εξοπλισμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα ταυτοποίησης ενός ευρύτατου φάσματος άγνωστων χημικών ενώσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το