Τοπικά

Δωροθέα Καναβιτσά: «Τσουχτερό» το επιτόκιο στον δανεισμό των μικρομεσαίων

 

 

Χωρίς ανάσα ρευστότητας βρίσκονται εδώ και καιρό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τα επιτόκια των τραπεζών είναι πολύ υψηλά, σχεδόν απαγορευτικά, ενώ και τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης, όπως από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ίδιους.
Οι μικρομεσαίοι σε μια περίοδο με πολλά έξοδα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη ρευστότητα. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να ήταν μια λύση, αλλά το επιτόκιο στα δάνεια έχει κτυπήσει «κόκκινο».
Για την κατάσταση που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε στο formedia radio 99,8 η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δωροθέα Καναβιτσά λέγοντας πως «το επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες για να δανειοδοτήσουν μια μικρομεσαία επιχείρηση, είναι απαγορευτικό, καθώς αγγίζει το 8%. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για να επενδύσουν και να εξελιχθούν. Τη ίδια στιγμή οι προμήθειες των τραπεζών για τις συναλλαγές κοστίζουν, ενώ και η εξυπηρέτηση δεν είναι η καλύτερη. Επίσης οι μικροχρηματοδοτήσεις των επαγγελματιών από άλλα προγράμματα δεν προχωρούν. Η ρευστότητα από τις τράπεζες και το κράτος προς τις επιχειρήσεις είναι μηδαμινή. Και όλα τα δάνεια που δόθηκαν στο παρελθόν, έχουν πάει στα fund και κινδυνεύουν οι δανειολήπτες να χάσουν πολλά».
Ο Μάρτιος είναι μήνας «νεκρός» για την αγορά που περιμένει το Πάσχα για να κινηθεί κάπως.
«Η αγορά ετοιμάζεται για το Πάσχα και ευελπιστούμε να δουλέψουμε λίγο καλύτερα, να γίνουν κάποιες παραγγελίες, καθώς τον Μάρτιο επικράτησε παγωμάρα, ενώ αρνητικά επέδρασε και η τραγωδία των Τεμπών. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τους επαγγελματίες, ενώ έρχονται και οι λογαριασμοί στο ρεύμα και το αέριο» είπε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.
Για το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ το χρόνο, η κ. Καναβιτσά είπε πως όλο περιμένουν να φύγει, και όλο παραμένει. «Ήταν υπόσχεση της κυβέρνησης στην περασμένη ΔΕΘ ότι θα καταργούταν, αλλά από τότε δεν έχει αλλάξει κάτι. Για τον επαγγελματία αυτό το ποσό είναι 2,5 μηνιαίες εισφορές στον ΟΑΕΕ. Άλλωστε η κατώτερη βαθμίδα ασφάλισης είναι πλέον τα 241 ευρώ. Οι πολιτικοί βγαίνουν και υπόσχονται τα πάντα για να κερδίσουν ψήφους, αλλά ο κόσμος είναι πλέον υποψιασμένος», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το