Οικονομία

Δώρον… άδωρον: Για να κατάσχουμε 70 εκατ. ευρώ, έχουμε ξοδέψει 20

eforia

Πανάκριβες και αναποτελεσματικές αποδεικνύονται οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών (εις χείρας τρίτων) που ζητούν οι δημόσιοι φορείς από τις τράπεζες, καθώς για να εισπραχθούν 70 εκατ. ευρώ, πραγματοποιούνται δαπάνες 20 εκατ. ευρώ.

Όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με δάνεια του ΕSM, τα οποία θα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με στοιχεία από έγκυρες τραπεζικές πηγές, οι καθημερινές κατασχέσεις φθάνουν τις 1.000 ημερησίως ανά τράπεζα, ήτοι 200.000 κατασχέσεις τον χρόνο (σ.σ. 220 εργάσιμες). Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία οι κατασχέσεις, εις χείρας τρίτων, σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανήλθαν σε 170-180 χιλ.

Το κόστος, όμως, για αυτές τις κατασχέσεις είναι τεράστιο, καθώς για μια τράπεζα ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς απασχολείται μια ειδική ομάδα εκατοντάδων ανθρώπων, δεδομένου ότι, όπως θα δούμε το πρόβλημα της κατάσχεσης είναι πολυσύνθετο.

Συνολικά, τα έξοδα των τραπεζών ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος του Δημοσίου φθάνει τα 70- 80 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι ιδιαίτερα δυσανάλογα με το κόστος. Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία «Το διαχειριστικό κόστος είναι εξωφρενικό και τα χρήματα που εισπράττει το Δημόσιο είναι “ψίχουλα” σε σχέση με τις συνολικές οφειλές των 89 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο».

Ποιοι φορείς ζητούν τις κατασχέσεις – Τι κατάσχεται και τι όχι

Οι φορείς που ζητούν τις κατασχέσεις είναι η Γενική Γραμματεία Εσόδων, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι, ενώ σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (2%), οι κατασχέσεις έχουν ζητηθεί από ιδιώτες για άλλους ιδιώτες. Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται επίσης η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Για χρέη από 501 ευρώ και πάνω όμως δεν τίθεται η ίδια απαγόρευση. ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό.

Πηγή www.newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το