Τοπικά

Δώρο ζωής για 58χρονη Βολιώτισσα – Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού μετά από 10 χρόνια αιμοκάθαρσης 

Δώρο ζωής έλαβε μια 58χρονη νεφροπαθής από τον Βόλο, καθώς προχθές υποβλήθηκε στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ευαγγελισμού σε μεταμόσχευση νεφρού αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα υγείας που είχε.

Η δωρεά οργάνου έγινε από 48χρονο που νοσηλευόταν στο Τζάνειο και υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία.
Μόλις έγινε γνωστή η διάθεση των συγγενών του 48χρονου να δωρίσουν τα όργανά του ενεργοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, επιστημονικοί και ιατρικοί.

Η 58χρονη ειδοποιήθηκε ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση και άμεσα μετέβη στον Ευαγγελισμό και ειδικότερα στο μεταμοσχευτικό κέντρο που λειτουργεί εκεί.
Ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος ανέφερε πως «πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από πτωματικό δότη που γίνεται μέσα στο 2017 και αφορά νεφροπαθή στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η μεταμόσχευση ήταν πετυχημένη και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Η 58χρονη για δέκα περίπου χρόνια έκανε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση και αυτό δείχνει ότι πλέον ο μέσος χρόνος που περιμένει κάποιος νεφροπαθής για να μεταμοσχευθεί, έχει αγγίξει τα 9-11 χρόνια, ενώ παλιότερα ήταν πιο σύντομος ο χρόνος της αναμονής».

Παράλληλα ο κ. Γιαννάκος επισήμανε πως «μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2017 είχαμε ακόμη μια μεταμόσχευση νεφρού στη Μαγνησία που αυτή τη φορά ήταν από ζώντα δότη σε νεφροπαθή και ειδικότερα από μητέρα σε γιο. Και, όπως έχουμε πληροφορηθεί, και αυτή η μεταμόσχευση πάει καλά. Πέρυσι στον Νομό είχαμε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικούς δότες και μια μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη».

Ο κ. Γιαννάκος επισήμανε πως αποτελεί απόλυτη ανάγκη η αύξηση των μεταμοσχεύσεων καθώς οι νεφροπαθείς που περιμένουν στην λίστα αναμονής είναι αρκετές δεκάδες. Μάλιστα κάθε χρόνο όλο και νέα άτομα προστίθενται στη λίστα περιμένοντας το πολυπόθητο θείο δώρο που είναι ένα μόσχευμα νεφρού. Και κρίσιμος παράγοντας για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για να τις δωρεές οργάνων.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το