Πολιτισμός

Δώρο πολιτισμού για τον Άγιο Ονούφριο η νέα βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός»

Η νεοσύστατη βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», που λειτουργεί από τον περασμένο Ιούνιο στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, αποτελεί δώρο πολιτισμού για τον Άγιο Ονούφριο και την ευρύτερη περιοχή. Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου, κ. Ξενοφών Σελπεσάκης, μίλησε το καινούργιο, μα πάνω απ’ όλα φιλόδοξο εγχείρημα, που αγκαλιάστηκε μεμιάς από την τοπική κοινωνία, αλλά και το… βιβλιόδεντρο που φύτρωσε στο κέντρο του χωριού.

Ο φορέας που έχει κάνει πράξη τον εθελοντισμό και αγκαλιάζει τον πολιτισμό και την τέχνη, με τη δανειστική βιβλιοθήκη που έθεσε σε λειτουργία δημιούργησε ένα καταφύγιο γνώσης για μικρούς και μεγάλους. Οι 1.400 και πλέον τίτλοι που συγκεντρώθηκαν με το… καλημέρα, κυρίως λογοτεχνικά, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ανήκει σε συγγραφείς από τη Μαγνησία που επιτρέπουν τη γνωριμία με ντόπιους λογοτέχνες, έχουν μετατρέψει τη βιβλιοθήκη σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, ενώ ο απολογισμός του πρώτου μήνα είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικός.

Ο κ. Σελπεσάκης έχοντας ανάλογη εμπειρία και από αντίστοιχη πρωτοβουλία στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Πιλότος, όπου εργάζεται ως σύμβουλος εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» αφιέρωσαν άπλετο χρόνο για την υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε προ διετίας και έρχεται να αλλάξει τη ζωή μίας ολόκληρης κοινότητας. «Το ξεκίνημά μας ήταν ευνοϊκό. Ο συντοπίτης μας, κ. Πάνος Παναγιωτίδης, όταν έμαθε για τη βιβλιοθήκη, μας άνοιξε το σπίτι του και μας χάρισε, ούτε λίγο-ούτε πολύ 940 βιβλία. Αυτή ήταν η πρώτη «μαγιά», ενώ ακολούθησαν και άλλες δωρεές. Όλο το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε εντατικά πάνω στην ταξινόμηση και την καταλογογράφηση των βιβλίων, διαμορφώσαμε και τον χώρο στο παράσπιτο του Αρχοντικού Ζαφειρίου, και στις 29 Ιουνίου καταφέραμε να κάνουμε τα εγκαίνια», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», για να συμπληρώσει: «Η βιβλιοθήκη έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Αρκεί μόνο να πούμε ότι πάνω από τον Περιφερειακό δεν είχαμε καμία ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη. Δεν υπάρχει τίποτα στην ευρύτερη περιοχή κι αυτός ήταν ο ισχυρότερος λόγος για να την ξεκινήσουμε».
Η ανταπόκριση του κόσμου γεννά μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια. «Στα εννέα απογεύματα που ανοίξαμε, δεχτήκαμε πάνω από ογδόντα επισκέψεις από τον Άγιο Ονούφριο, την Ανακασιά και τον Άνω Βόλο. Επίσης, εμπλουτίσαμε τις συλλογές μας με άλλα 120 βιβλία, αρχές Ιουλίου φιλοξενήθηκε και η πρώτη λέσχη ανάγνωσης από τις «Μετα-Μορφώσεις», ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δραστηριοποιηθεί και η λέσχη ανάγνωσης που έχουμε δημιουργήσει εδώ μαζί με τους δύο σοροπτιμιστικούς ομίλους της πόλης. Γενικότερα έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα, δεν θα είναι ένα απλό πυροτέχνημα», παραδέχθηκε ο κ. Σελπεσάκης.

Πάντως, η πρόσβαση στα βιβλία δεν είναι το μοναδικό που προσφέρει η νεοσύστατη βιβλιοθήκη, που επί του παρόντος λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 19.00 μέχρι τις 21.00: «Ταιριάζει ένα ρητό του Ντέιβιντ Λάνγκερς, ο οποίος ήταν καθηγητής Ιστορίας και Οικονομικών στο Χάρβαρντ. Είχε πει το εξής: «Οι κακές βιβλιοθήκες χτίζουν συλλογές. Οι καλές χτίζουν υπηρεσίες και οι μεγάλες βιβλιοθήκες χτίζουν κοινότητες». Εμείς ξεκινάμε από το τρίτο, και πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα έρθουν πιο κοντά, θα δημιουργήσουν ανάγκες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι ως άνθρωποι κι εκεί προσπαθούμε να εστιάσουμε. Θέλουμε να μας επισκέπτονται στην υπέροχη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου κι εάν πιάσουν στα χέρια τους κι ένα βιβλίο, έχει καλώς. Η επικοινωνία είναι το πιο βασικό. Κι ένας ακόμη στόχος μας, είναι να αναπτύξουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής, αφού μόνο έτσι επιτυγχάνονται η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη», επισήμανε ο κ. Σελπεσάκης.
Η έτερη δράση που ενισχύει την αναγνωστική συμπεριφορά, είναι η δημιουργία της «Στάσης λεωφορείου-βιβλιοθήκης», που στήθηκε στην πλατεία του Αγίου Ονουφρίου. Πρόκειται για ένα project, που «τρέχει» ο κ. Νίκος Φιλάρετος, εκπαιδευτικός – γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός». Κατασκευάστηκε ένα έπιπλο σε σχήμα… δέντρου, με βιβλία που μπορεί να δανειστεί όποιος περνάει από εκεί. Στη στάση «φύτρωσε» ένα… βιβλιόδεντρο, το οποίο από την περασμένη Πέμπτη που εγκαινιάστηκε, έχει προκαλέσει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σύντομα θα δημιουργηθούν ανάλογες εστίες ανάγνωσης σε Άνω Βόλο και Ανακασιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το