Τοπικά

«Δωρεάν θεραπεία το γέλιο» – Ομιλία του ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή Ν. Νικολάου

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε χθες το Τοπικό Τμήμα Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο ξενοδοχείο Παρκ. Στην εκδήλωση μίλησε ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής κ. Νικόλας Νικολάου με θέμα «Το γέλιο ως ισχυρό αγχολυτικό».
Ο κ. Νικόλας Νικολάου ανέφερε ότι το γέλιο είναι ένα τόσο καθημερινό όσο και σύνθετο φαινόμενο. «Το γέλιο έχει σπουδαία επίδραση στον οργανισμό και τη φυσιολογία μας. Είναι αγχολυτικό, βοηθά στο ανοσοποιητικό, έχει αντικαρκινική δράση και είναι το εμβατήριο του έρωτα και των σχέσεων των ανθρώπων. Δυστυχώς όμως μέσα στην κρίση και τη σκληρή καθημερινότητα, το λησμονούμε και το αγνοούμε» τόνισε.
Τα παιδιά γελούν περίπου 40-45 φορές την ημέρα και ο ενήλικας γύρω στις 17. «Οι ενήλικες έχουν χάσει την παιδικότητά τους και καλούνται να την ξαναβρούν. Ας είναι το γέλιο το εφαλτήριο αυτής της έναρξης» σημείωσε.

Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής επισήμανε ότι το γέλιο είναι μία φυσική όσο και κοινωνιολογική και συναισθηματική αντίδραση. «Ο άνθρωπος το μοιράζεται με ελάχιστα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, αλλά μόνο αυτός έχει διάφορες εκδοχές του γέλιου, όπως το σατιρικό, το καυστικό, το μειδίαμα κι όλα αυτά που το καθιστούν μία σπουδαία συναισθηματική και κοινωνιολογική πράξη» ανέφερε.
Όσον αφορά στο άγχος ο κ. Νικολάου τόνισε ότι είναι ο φτωχός, παρεξηγημένος συγγενής. «Είναι μέσα στο σπίτι, σε κάθε δραστηριότητα, σε κάθε ώρα μας. Έχουμε μάθει να το αγνοούμε, διότι δεν πονάει ένα συγκεκριμένο όργανο. Το άγχος κάνει όλα τα όργανά μας πρακτικά και όλες τις λειτουργίες να πάσχουν, από τη θόλωση της όρασης μέχρι ένα σφιχτό στομάχι ή πολύ σοβαρές αναπνευστικές διαταραχές. Για αυτό πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια του ειδικού όταν υπερβαίνει την αντοχή μας ή όταν οι άλλοι δίνουν έμφαση σε αυτό» σημείωσε για να προσθέσει ότι το άγχος είναι σημείο των καιρών και μάστιγα: «Η κατάθλιψη και το στρες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως».


Ο κ. Νικολάου κατέληξε λέγοντας πως «το γέλιο είναι μια δωρεάν θεραπεία και επειδή το έχουμε υποτιμήσει και δεν του έχουμε δώσει την αξία που πρέπει, καταντά κάτι λησμονημένο».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού κ. Κατερίνα Τριανταφύλλου ανέφερε ότι «κάθε χρόνο τέτοια εποχή καλούμε τους φίλους μας να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά και να κόψουμε την πίτα μας».

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ιδρύθηκε το 1932 και στον Βόλο λίγα χρόνια αργότερα. Ο σκοπός του είναι να συνδράμει και να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων, ώστε να γίνουν πολίτες χρήσιμοι, ικανοί, υπεύθυνοι και να βοηθήσουν και εκείνοι ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Το Τοπικό Τμήμα Βόλου έχει περίπου 100 μέλη, παιδιά και ενήλικες, με τα περισσότερα να είναι παιδιά από 5 έως 17 ετών, τα οποία χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα τις ηλικιακές τους ανάγκες. Τα παιδιά μέσα από ένα ατελείωτο βιωματικό παιχνίδι αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση, αποκτούν αξίες, σεβασμό και αλληλεγγύη, ενώ μπορούν να σταθούν αυτοδύναμα και δημιουργικά και να αντιμετωπίσουν όλη τη ζωή με τις δικές τους δυνάμεις.
«Έχουμε το ρητό σε όλες τις ηλικίες να δίνουμε χέρι και να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνειδητοί πολίτες» τόνισε η κ. Κατερίνα Τριανταφύλλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το