Ελλάδα

Δωρεάν στέγη σε παιδιά που μένουν σε ιδρύματα

Δέσμη μέτρων για την ελεγχόμενη αποϊδρυματοποίηση παιδιών ηλικίας από 15 ετών και πάνω με τη δωρεάν εγκατάστασή τους σε διαμερίσματα, την εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης, την παροχή στήριξης στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) ανάλογα με τη λειτουργικότητά τους μέσω του προσωπικού βοηθού, καθώς και την ενίσχυση του θεσμού της υιοθεσίας και της αναδοχής περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που παρουσίασε χθες η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δωρεάν διάθεση διαμερισμάτων σε ανήλικα παιδιά άνω των 15 ετών προκειμένου να μη βρίσκονται σε ιδρυματικού τύπου δομές. Στα εν λόγω σπίτια θα μένουν τα παιδιά μαζί με τους φροντιστές τους. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

• Επιδότηση ενοικίου καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες.

• Παροχή υπηρεσιών καθημερινής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

• Υπηρεσίες ενδυνάμωσης, ενίσχυσης δεξιοτήτων και επαγγελματικής καθοδήγησης, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Με στόχο την πρόληψη και προστασία των ανηλίκων απέναντι στην κακοποίηση, το σχέδιο νόμου προβλέπει τον ορισμό υπευθύνου ανά δομή, βρεφονηπιακό σταθμό, ίδρυμα, κέντρο απασχόλησης αλλά και παιδική κατασκήνωση, ο οποίος υποχρεούται να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά περιστατικού κακοποίησης από τους ωφελουμένους των μονάδων.

Με άλλη διάταξη καθιερώνεται ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία. Θα είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο θα υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους, για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους. Το πρόγραμμα, που στηρίζεται στην αξιολόγηση των ΑμεΑ με βάση τη λειτουργικότητά τους, αρχικά θα είναι πιλοτικό και θα αφορά 2.000 άτομα, ενώ βάσει και των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Eνωση θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες παροχές σε είδος. Aλλη διάταξη προβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος «Κυψέλη» σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, που θα προσφέρει την ευκαιρία στα βρέφη και στα νήπια να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων και στους γονείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. Καθιερώνεται ο τακτικός έλεγχος όλων των βρεφών και νηπίων για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αδυναμιών και δυσκολιών.

Στον τομέα της αναδοχής, ορίζεται ότι κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το