Τοπικά

Δωρεάν σίτιση εκατοντάδων μαθητών – Πρωινό και κολατσιό από Δήμο Βόλου και Μητρόπολη

Εκατοντάδες θα είναι φέτος οι μαθητές οι οποίοι θα βοηθηθούν από τις ενορίες και τον Δήμο Βόλου ως προς το πρωινό και το κολατσιό τους, καθώς οι ίδιοι λόγω της οικονομικής στενότητας των γονέων τους, δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα από το κυλικείο.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται, καθώς μέσα στην πανδημία τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν, επομένως απαιτείται η διάθεση είτε κολατσιού είτε πρωινού.

Ήδη η Μητρόπολη Δημητριάδος απέστειλε στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τους καταλόγους με τους κληρικούς που είναι εντεταλμένοι από τις ενορίες για να έρθουν σε επικοινωνία και να αναφέρουν τον αριθμό μαθητών που έχουν οικονομικό πρόβλημα.
Εντός των ημερών τα σχολεία θα ενημερώσουν τις ενορίες και από αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η προσπάθεια στήριξης των μαθητών αυτών.
Τα τελευταία χρόνια πάνω από 100-150 παιδιά σιτίζονται μέσα από τις ενορίες της μητρόπολης.
Όλη η παρέμβαση γίνεται με διακριτικότητα, καθώς είτε ο μαθητής πηγαίνει στο κυλικείο και λαμβάνει το κολατσιό είτε το κολατσιό αποστέλλεται στο σχολείο από τις ενορίες στο γραφείο του διευθυντή και από εκεί προσφέρεται στα παιδιά.

Δράση θα αναλάβει και ο Δήμος Βόλου που πέρυσι μέσα από πρόγραμμα σίτισης στήριξε 196 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προέρχονταν από αδύναμες οικονομικά οικογένειες.
Ο Δήμος στήριζε τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς η μητρόπολη έδινε έμφαση στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού κ. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή δήλωσε: «Όπως τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος θα ξεκινήσει το πρόγραμμα παροχής πρωινού σε αδύναμους μαθητές από τα κυλικεία των σχολείων. Την περσινή σχολική χρονιά 196 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ανάλογος αριθμός μαθητών αναμένεται να στηριχθεί και φέτος. Τα σχολεία δέχονται τις αιτήσεις των γονέων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης συντάσσουν τους συγκεντρωτικούς πίνακες».
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εκτός από τη στήριξη των ενοριών, υπάρχουν και τα σχολικά γεύματα που πραγματοποιούνται στα Δημοτικά μέσα από εκτεταμένο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Πέρυσι στα σχολεία σιτίζονταν δωρεάν 3.000 μαθητές του Δήμου Βόλου. Η διανομή γευμάτων για το περσινό σχολικό έτος γινόταν καθημερινά σε 185.311 μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών, σε 1.353 σχολικές μονάδες και 74 γεωγραφικά τμήματα της χώρας.

Τα σχολικά γεύματα ανταποκρίνονται πλήρως στις ειδικότερες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Προετοιμάζονται από πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής, οι οποίες τηρούν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ακολουθούν τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από τον Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώνεται το αργότερο 30 λεπτά μετά το πέρας της τελευταίας διδακτικής ώρας του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν Ολοήμερο πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίασή τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίζουν τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος.
Βέβαια βασική προϋπόθεση του σχεδιασμού από Δήμο, μητρόπολη και υπουργείο Παιδείας είναι να συνεχιστεί η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το