Τοπικά

Δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία σε 300 ασθενείς το μήνα παρέχει το Νοσοκομείο Βόλου

Μια σημαντική υπηρεσία στον τομέα της υγείας, προσφέρει οργανωμένα τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείο Βόλου. Πρόκειται για την κατ’ οίκον νοσηλεία (Υ.Κ.Ο.Ν.), η οποία λειτουργούσε εδώ και χρόνια, αλλά από το Σεπτέμβριο του 2014 έχει οργανωθεί σε Τμήμα. Εξυπηρετεί πάνω από 300 ασθενείς το μήνα και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να διπλασιαστεί αν υπήρχε η δυνατότητα εξασφάλισης ενός ακόμη ασθενοφόρου. Σημειώνεται οτι το Τμήμα συνεργάζεται με 10 νοσηλευτές που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας του Νομού, ώστε να εξυπηρετούνται και ασθενείς που ζουν σε άλλες περιοχές.
“Ψυχή” του Τμήματος είναι η προϊσταμένη Γαρυφαλλιά Τσιώμου, με πολύτιμους συνεργάτες το γιατρό Σωτήρη Ρουσογιάννη και τις νοσηλεύτριες Δάφνη Μυστιλόγλου και Αμαλία Καρβούνη.
“Στόχος είναι το Νοσοκομείο να επιτελεί και κοινωνικό έργο, βοηθώντας τους πολίτες για είναι υγιείς. Μπορεί το βασικό έργο να επιτελείται στο χώρο του Νοσοκομείου, αλλά η κατ’ οίκον νοσηλεία είναι απαραίτητη για μία μεγάλη ομάδα ασθενών, ώστε να ανανήψουν πλήρως”, επισημαίνει ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας.
Το Τμήμα λειτουργεί στη νέα πτέρυγα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις υπηρεσίες του τηλεφωνώντας στο 2421351161 από τις 7:00-8:30 και από τις 13:00 μέχρι 15:00. Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι καλούν το Γραφείο Εξυπηρέτησης του πολίτη στο Νοσοκομείο και αφήνουν το τηλέφωνό τους, προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί τους οι νοσηλευτές που τις περισσότερες ώρες είναι εκτός γραφείου, εξυπηρετώντας περιστατικά.
Όπως αναφέρει η κ. Τσιώμου, υπάρχει επίσης συνεργασία με ψυχολόγο και με κοινωνική λειτουργό του Νοσοκομείου, ώστε να αντιμετωπίζονται διάφορα περιστατικά ή να παραπέμπονται αναλόγως.
Το 85% των περιστατικών που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Υ.Κ.Ο.Ν. είναι χειρουγικά και το υπόλοιπο 25% είναι χρόνιοι ασθενείς. Οι νοσηλευτικές πράξεις που εκτελεί είναι αλλαγές σε τραύματα, διαποιήσεις, ορούς, αιμοληψίες κ.α., ενώ εκπαιδεύει επίσης τους φροντιστές των ασθενών ή και τον ίδιο τον ασθενή πάνω σε πρακτικά ζητήματα όπως π.χ. να κάνουν μέτρηση σακχάρου ή μία ένεση ινσουλίνης.
“Σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούμε το όριο των επισκέψεων που μπορεί να έχει ορίσει ένας γιατρός, καθώς πολλά περιστατικά είναι χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε, όποια ώρα κι αν χρειαστεί”, αναφέρει η κ. Τσιώμου και προσθέτει οτι αρκετές φορές χρειάστηκε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αστέγους. Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν στους πολίτες.
Ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετούνται καθημερινά θα μπορούσε να διπλασιαστεί αν παραχωρούνταν ακόμη ένα ασθενοφόρο. “Το έχουμε ζητήσει και η διοίκηση του Νοσοκομείου το φροντίζει, καθώς είναι αυτή που αποφάσισε να ενισχύσει αυτή την υπηρεσία, οργανώνοντάς την σε ξεχωριστό Τμήμα” επισημαίνει η κ. Τσιώμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το