Τοπικά

Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για δεκάδες νοικοκυριά στον Βόλο

Δεκάδες είναι τα νοικοκυριά που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βόλου προκειμένου να τους παρασχεθεί δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται για αναξιοπαθούντα άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με βάση διασταυρωμένα στοιχεία από τις αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες, στα οποία παρέχονται συνταγογραφούμενα φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Τη στήριξη των δημοτών για την προσφορά φαρμάκων ζητεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Παρασκευή Αναγνώστου.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Παρασκευή Αναγνώστου

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βόλου στεγάζεται στο κτίριο του «Διαύλου» επί της Τοπάλη και σύμφωνα με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες μέσα στο 2019 εξυπηρετήθηκαν 102 νοικοκυριά για την παροχή δωρεάν φαρμάκων.
Από τον προαναφερόμενο αριθμό τα 70 νοικοκυριά έχουν σταθερή μηνιαία παροχή φαρμάκων.
Παράλληλα, υπάρχουν και περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα για την εξυπηρέτηση ατόμων που πάσχουν από κακοήθειες, επιληψίες και άλλα σοβαρά νοσήματα, ωστόσο όπως τόνισε η κ. Αναγνώστου «αυτό δεν μπορεί να γίνει πάντα, καθώς εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων φαρμάκων, τα οποία είναι ακριβά».
Να αναφερθεί ότι οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν υπόδειξης συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγωγής από γιατρούς συναφούς ειδικότητας, ιδιώτη ή του δημοσίου, σε ότι αφορά στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν διαθέτει τις κατηγορίες φαρμάκων για τις οποίες απαιτείται ειδική συνταγογράφηση.

Επισημαίνεται ότι η παροχή φαρμάκων στους δικαιούχους δεν δύναται να είναι μόνιμη και συνεχής για το κάθε είδος φαρμάκου που λαμβάνουν δεδομένου ότι αυτό εξαρτάται από τις προσφορές και το απόθεμα που θα υφίσταται.
Δικαιούχοι των υπηρεσιών που παρέχει το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι άτομα / νοικοκυριά που διαμένουν στον Δήμο Βόλου, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ) ή στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς και οι δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας.
Αναφερόμενη στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου η κ. Αναγνώστου «καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από την κοινωνική λειτουργό και τους δυο υπαλλήλους, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσοι προστρέχουν για την παροχή δωρεάν φαρμάκων. Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί με τις προσφορές των πολιτών και χρηματοδοτείται ετησίως μέσω προγράμματος από το ΕΣΠΑ».

Η ίδια επισήμανε πως «δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τις αποθήκες φαρμάκων, καθώς δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά τους να γίνει αυτό, αν και τους έχει ζητηθεί. Μπορεί ορισμένοι φαρμακοποιοί μεμονωμένα να προσφέρουν φάρμακα λόγω προσωπικής γνωριμίας, ωστόσο εμείς θέλουμε δίπλα μας τον Φαρμακευτικό Σύλλογο» προσέθεσε.
Επίσης, η κ. Αναγνώστου τόνισε πως «υπάρχουν ελλείψεις περιστασιακά σε φάρμακα, αλλά γίνεται προσπάθεια για την κάλυψη των ασθενών. Παρακαλούμε τους δημότες να συνεχίζουν να στηρίζουν το Κοινωνικό Φαρμακείο με τις προσφορές τους. Ακόμη και ένα παυσίπονο να φέρουν, είναι σημαντικό για τη λειτουργία του και τη βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το