Τοπικά

Δωρεάν χρήση κοινόχρηστων ποδηλάτων στον Βόλο – Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια με 350.000 ευρώ

Με 350.000 ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρεί στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματης διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους χρήστες του Βόλου, τουλάχιστον για τα 3 πρώτα έτη από την έναρξη της λειτουργίας του. Το σύστημα θα περιλαμβάνει σταθμούς στάθμευσης και διάθεσης και θα παραδοθεί το 2023.

Πρόκειται για μια υπηρεσία που θα εξυπηρετεί τους δημότες και τους τουρίστες, συμπληρώνοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενισχύοντας την πολιτική στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου και τη μετακίνηση με ήπια μέσα στην κεντρική περιοχή της πόλης. Για να εξυπηρετηθεί όλο το εύρος της περιοχής παρέμβασης και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ηλικιακών ομάδων, καθώς και των ΑμεΑ θα αγορασθούν συνολικά 137 ειδικά ποδήλατα, χωρίς αποσπώμενα μέρη, ώστε να μην μπορούν να αφαιρεθούν τμήματα όπως καθρέπτες και φανάρια και εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού τους μέσω GPS. Από αυτά τα 92 θα είναι συμβατικά ποδήλατα που θα κλειδώνονται με ηλεκτρονικές κλειδαριές σε σταθμούς βάσης και επιπλέον 42 ηλεκτρικά, που θα κλειδώνονται ηλεκτρονικά με ειδική εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου, χωρίς απαίτηση ύπαρξης πρόσθετων ειδικών θέσεων κλειδώματος στην περιοχή των σταθμών βάσης, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών με την ηλεκτρική υποβοήθηση που διαθέτουν. Επιπλέον, σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς της πόλης θα διατίθενται τρία ειδικά διαμορφωμένα ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ και τους συνοδούς τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Θα εγκατασταθούν δέκα σταθμοί αυτόματης διάθεσης συμβατικών ποδηλάτων, με ειδικές θέσεις, όπου τα ποδήλατα θα κλειδώνονται ηλεκτρονικά και πρόσθετες θέσεις διάθεσης ηλεκτρικών ποδηλάτων νέας τεχνολογίας, με ηλεκτρονικό κλείδωμα στην περιοχή βάσης, χωρίς να απαιτούνται ειδικές θέσεις κλειδώματος. Οι σταθμοί διάθεσης ποδηλάτων χωροθετούνται σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως σημεία μετεπιβίβασης κοινού, πάρκιν περιφερειακά του κέντρου και στρατηγικά σημεία, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ποδηλατών (διοικητικά και εμπορικά κέντρα, εκπαιδευτικά κτίρια, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.). Οι σταθμοί θα λειτουργούν καθημερινά όλο το 24ωρο, παρέχοντας ελευθερία στις μετακινήσεις ημέρα και νύχτα. Σε εμφανείς θέσεις θα αναρτηθούν πληροφοριακοί χάρτες της πόλης με τα σημεία των θέσεων των σταθμών, καθώς και του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Κάθε σταθμός θα περιλαμβάνει δώδεκα θέσεις ηλεκτρονικού κλειδώματος συμβατικών ποδηλάτων και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιείται ως περιοχή βάσης ηλεκτρονικού κλειδώματος με χρήση ειδικού λογισμικού για μέχρι δέκα ηλεκτρικά ποδήλατα. Ένα σύστημα διαχείρισης με τον απαραίτητο εξοπλισμό θα εγκατασταθεί στον Δήμο. Επίσης περιλαμβάνεται η προμήθεια 2.000 ηλεκτρονικών καρτών ταυτοποίησης χρηστών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το