Ελλάδα

Δολοφονία συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα: Στο Εφετείο η πολύκροτη υπόθεση έξι χρόνια μετά

Έξι χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα οι καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό ως δολοφόνοι του, κάθονται εκ νέου στο εδώλιο, αυτή τη φορά στο Εφετείο. Δύο Ρουμάνοι έχουν κριθεί ένοχοι για τη δολοφονία του συγγραφέα, 30 και 33 ετών, αντίστοιχα. Τον Ιούλιο του 2016, είχαν κριθεί ένοχοι και τους είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη καθώς και ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας.

Για μια ακόμα φορά αρνήθηκαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του συγγραφέα με τον έναν εξ αυτών να υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκε βιολογικό υλικό στον τόπο του εγκλήματος δηλαδή στο διαμέρισμα του συγγραφέα στη Κυψέλη. Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, ο οποίος ήταν και φίλος του θανόντος, ο συγγραφέας είχε συνάψει σχέση με τον κατηγορούμενο, τον οποίο ενίσχυε και οικονομικά.

Ο μάρτυρας υποστήριξε μάλιστα, ότι το θύμα έδινε χρήματα σε διάφορα πρόσωπα γιατί ένιωθε πως ο ίδιος ήταν ευνοημένος και έπρεπε να βοηθήσει. Είπε ότι έβλεπε συχνά το θύμα αλλά και τον κατηγορούμενο, με τους οποίους γευμάτιζε συχνά. Περιγράφοντας το είδος της σχέσης που είχαν οι δυο άνδρες – θύμα και κατηγορούμενος – δεδομένης της διαφοράς ηλικίας, ο μάρτυρας κατέθεσε: «Ο Κουμανταρέας ήταν γκέι. Είχαν σχέση όχι μόνο σεξουαλική – ερωτική αλλά και πνευματική. Του έδινε χρήματα όταν τον συναντούσε. Ο κατηγορούμενος εξομολογούνταν στο Μένη τα προβλήματά του. Νομίζω ότι είχε γνωρίσει και την αδελφή του».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορούμενος και θύμα είχαν πολλές φορές διαξιφισμούς «Ο Μένης μου είχε πει ότι του τηλεφωνούσε ο κατηγορούμενος συνέχεια και του ζητούσε χρήματα και πως δεν ήξερε τι να κάνει. Του είπα να σταματήσει να τον συναντά».

Για το βράδυ της δολοφονίας υποστήριξε ότι είδε τον συγγραφέα, λέγοντας: «Είχαμε συναντηθεί στις 8 το βράδυ για φαγητό κοντά στο σπίτι του. Εκεί ο Μένης μου είπε ότι είχε κάποια συνάντηση μετά, έλαβε τηλεφώνημα αλλά δεν ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος. Μου είπε ότι θα ανέβαινε για λίγο στο σπίτι του για να πάρει τα φάρμακά του, ήταν άρρωστος έπασχε από καρκίνο. Την επόμενη εβδομάδα θα έμπαινε στο νοσοκομείο και δεν ήξερε αν θα έβγαινε…

Ανέβηκε αλλά καθυστερούσε και εγώ ανησύχησα. Του τηλεφωνούσα αλλά δεν απαντούσε…». Συνεχίζοντας ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να βρει κλειδιά από το διαμέρισμα του λογοτέχνη από συγγενικά του πρόσωπα και περιέγραψε τα όσα είδε όταν ο ίδιος με ένα συγγενή του θύματος μπήκαν στο σπίτι της οδού Ζακύνθου: «Μόλις ανοίξαμε την πόρτα καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή ότι κάτι είχε γίνει. Οι ντουλάπες ήταν ανοιχτές. Ο Μένης ήταν στο κρεβάτι νεκρός ανάσκελα, είχε αίματα στο πρόσωπο, στα χέρια…

Κλείνοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο πρώτος κατηγορούμενος θα έφτανε σε ένα τέτοιο σημείο, όχι να σκοτώσει, όπως είπε, αλλά ακόμη και να σπρώξει έναν άνθρωπο στα 83 του, έναν άνθρωπο, ο οποίος τον είχε βοηθήσει τόσες πολλές φορές. «Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα. Περίμενε με το συγκατηγορούμενό του τέσσερις ώρες στο ισόγειο της πολυκατοικίας για να γυρίσει ο Μένης. Πράγμα που σημαίνει ότι το είχαν υπολογίσει. Οι δυο κατηγορούμενοι συναντήθηκαν και σχεδίασαν πώς θα επιτεθούν…»

Η δίκη διέκοψε για τις 5 Οκτωβρίου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το