Αθλητισμός

Δολοφονία Μιχάλη Φιλόπουλου: Το ραντεβού θανάτου 12 χρόνια πριν

Σύσσωμος ο αθλητικός και όχι μόνο κόσμος καταδίκασε τα πανό της ντροπής που έκαναν την εμφάνισή τους στο ΣΕΦ στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ζαλγκίρις Κάουνας την Παρασκευή (29/3). Μικρή ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού σήκωσαν πανό, τα οποία αναφέρονταν στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου, του οπαδού του Παναθηναϊκού που έχασε τη ζωή του στο «ραντεβού θανάτου» της Λεωφόρου Λαυρίου στις 29 Μαρτίου 2007.

Αντιδράσεις
Για τα πανό της ντροπής πήρε θέση ο δις ασημένιος Ολυμπιονίκης του τάε κβο ντο και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Μετά το σημερινό πανό στο ΣΕΦ, το επόμενο βήμα για τους κάφρους στις κερκίδες είναι να αποκεφαλίζουν οπαδούς άλλων ομάδων στο κέντρο του γηπέδου στο ημίχρονο χειροκροτώντας».

Ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Ηλίας Μιχαλαριάς επιτέθηκε στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και στους οργανωμένους οπαδούς του, λέγοντας: «Δεν είναι υπεύθυνοι μόνο αυτοί που σήκωσαν τα πανό σήμερα. Υπεύθυνοι είναι όλοι οι δημοσιογράφοι που αποθεώνουν τις «επιτυχίες» του ερασιτέχνη ΟΣΦΠ, όλοι οι χορηγοί του ερασιτέχνη ΟΣΦΠ, όλοι οι αθλητικοί παράγοντες που απονέμουν κύπελλα και συγχαίρουν τον ερασιτέχνη ΟΣΦΠ αλλά και όλοι οι πολιτικοί που συγχαίρουν και φιλοξενούν (στο προεδρικό Μέγαρο πχ) τον ερασιτέχνη ΟΣΦΠ για τις «επιτυχίες» του. Τέλος υπεύθυνοι είναι και όλοι όσοι δεν ήταν σήμερα στις θύρες οργανωμένων στο ΣΕΦ».

Άμεσα αντέδρασε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα σοκαριστικά πανό. Η διοίκηση της «πράσινης» ΚΑΕ μέσω του νομικού επιτελείου της, κίνησε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη αυτή πράξη, ενώ το Σάββατο υπήρξε και παρέμβαση του αθλητικού εισαγγελέα, ο οποίος ζητά από την Αστυνομία να ταυτοποιήσει από τις κάμερες τους ανθρώπους που ανήρτησαν τα απαράδεκτα πανό.

Το χρονικό της δολοφονίας
Το «ραντεβού θανάτου» της Παιανίας ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είχε κλείσει πολλές μέρες πριν την 29η Μαρτίου του 2007. Αφορμή στάθηκε ένας αγώνας γυναικείου βόλλεϋ ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι οργανωμένοι οπαδοί είχαν κατεβάσει πραγματικούς στρατούς στην Λεωφόρο Λαυρίου. Βόμβες μολότοφ, μαχαίρια, σιδερογροθιές, αεροβόλα και φωτοβολίδες ήταν ένα μέρος από το οπλοστάσιο που έφεραν μαζί τους. Έμπειροι χούλιγκανς από τα Βαλκάνια και την πρώην ΕΣΣΔ είχαν καταφτάσει στην Αθήνα ως ενισχύσεις.

Γύρω στις 16:00, περίπου 500 μαυροφορεμένοι άντρες κατέφτασαν στη Λεωφόρο Λαυρίου στο ύψος της Παλλήνης και ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για πόλεμο. Η μάχη ξεκίνησε με ρίψη μολότοφ και φωτοβολίδων. Όταν σώθηκαν τα πολεμοφόδια άρχισε μια πραγματική μάχη σώμα με σώμα. Η Αστυνομία ήταν απούσα.

Ο Μιχάλης Φιλόπουλος, οπαδός του Παναθηναϊκού μόλις 22 ετών, δέχτηκε δύο απανωτά χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού συνεχίζουν να τον χτυπάνε στο κεφάλι και στο σώμα, αλλά και να τον μαχαιρώνουν στους μηρούς. Όταν μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ ήταν πλέον αργά. «Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από θλων αμβλύ όργανο προκληθείσα και τραύματα στο κεφάλι και τους μηρούς από νύσσον άμα και τέμνον όργανο» ήταν το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Η δίκη της δολοφονίας
Το χαρακτηριστικό της πολύκροτης δίκης ήταν η σιωπή που επικρατούσε στο δικαστήριο. Όσοι είχαν αρχικά δώσει ονόματα και πρόσωπα πήραν πίσω τις καταθέσεις τους, ισχυριζόμενοι ότι ήταν προϊόν πιέσεων της αστυνομίας που αναζητούσε ενόχους. Ο φόβος τους ήταν δεδομένος.

«Με έχουν απειλήσει μετά τα επεισόδια. Θα φας πολύ ξύλο, μου είπαν στο τηλέφωνο. Απείλησαν και εμένα και τους γονείς μου». Είχε δηλώσει μάρτυρας στο δικαστήριο. Τρία χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος αποδείχτηκε πως είχε δεχθεί δύο άγριες επιθέσεις και από το ξύλο είχε μπει στο χειρουργείο. Κάποιος άλλος μάρτυρας, ο οποίος λιποθύμησε στο δικαστήριο, είχε καταθέσει: «Κάποιες φωτογραφίες που αναγνώρισα, δεν ήξερα τι έλεγα. Ήμουν πολύ φορτισμένος. Ό,τι μου έδειχναν, έλεγα ναι! Είχα θολώσει!».

Ο πατέρας του Μιχάλη, Αντρέας Φιλόπουλος κατέθεσε: «Στο πρώτο δικαστήριο δεν μίλαγε κανείς. Ούτε τώρα θα μιλήσουν. Φοβούνται. Τους έχουν σαπίσει στο ξύλο». «Γενικά, όποιος μάρτυρας με έχει πλησιάσει, έχει φάει ξύλο».

Ποιοι καταδικάστηκαν και ποιοι αθωώθηκαν
Η πρώτο βαθμό η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η δίκη συνεχίστηκε τον Μάρτιο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία ήταν 9 άτομα. Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 3 (και 6 αθωώθηκαν), ενώ σε δεύτερο έγιναν 4. Μόνο ένας καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία, ενώ οι άλλοι 3 για απλή συνέργεια (ψυχική συνδρομή).

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σακάτης καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Στο εφετείο, όμως, του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και τα ισόβια μετατράπηκαν σε κάθειρξη 16 ετών.Ο Βασίλης Ψικάκος και ο Νίκος Βαγιόπουλος καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Η ίδια ποινή παρέμεινε και σε δεύτερο βαθμό.

Στον εφετείο (καθώς είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία σε πρώτο βαθμό αλλά άσκησε έφεση ο εισαγγελέας), καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ο Βασίλης Ρουμπέτης, με ποινή 12ετούς κάθειρξης. Αθώοι για την ανθρωποκτονία κρίθηκαν οι Γιάννης Ανδρόνικος, Μιχάλης Κουντούρης, Απόστολος Κοράκης, Αναστάσιος Πούλος και Μιχάλης Μπεκάκος.

Σήμερα όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονται εκτός φυλακής είτε διότι εξέτισαν μέρος της ποινής του είτε λόγω νόμου Παρασκευόπουλου. Συνολικά για την υπόθεση, δικάστηκαν 27 άτομα, για διάφορα αδικήματα όπως οπλοκατοχή ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Από αυτούς καταδικάστηκαν μόνο οι 8 για οπλοκατοχή με ποινές φυλάκισης 3 έως 6 μηνών με τριετή αναστολή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το