Ελλάδα

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: 10 σφαίρες έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Απριλίου, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του στον Αλιμο το μεσημέρι της Παρασκευής. Οπως έδειξε η εξέταση, ο Γιώργος Καραϊβάζ δέχτηκε συνολικά 10 σφαίρες. Οι 6 σφαίρες τον βρήκαν στον θώρακα, οι 2 στο κεφάλι, μία στον λαιμό και μία στην αριστερή παλάμη. Συνολικά, οι δράστες πυροβόλησαν τον δημοσιογράφο 13 φορές, ενώ οι τρεις σφαίρες χτύπησαν στο όχημά του.

Παράλληλα, οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται προκειμένου να βρεθούν οι δράστες της άγριας δολοφονίας. Δύο σημαντικές μαρτυρίες και το υλικό από κάμερες και κινητά είναι εκείνα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Διεύθυνσης Ανθρωποκτονιών, προκειμένου να καταφέρουν να ξετυλίξουν το κουβάρι της στυγνής δολοφονίας του Γιώργου Kαραϊβάζ για να φτάσουν στους δράστες και τα κίνητρα τους.

Όπως είπε μιλώντας στο Open o Πάνος Σόμπολος «έχουμε να κάνουμε εδώ με μία δολοφονία πολύ καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη και σίγουρα οι δράστες ήθελαν να τον στείλουν στον άλλο κόσμο, γιατί δεν τον πυροβόλησαν μία φορά, δύο φορές, τρεις φορές». Οι κινήσεις των δραστών δείχνουν πως εκτελούσαν ένα «συμβόλαιο θανάτου». Μάλιστα ο δολοφόνος φέρεται να έριξε και χαριστική βολή στον Γιώργο Kαραϊβάζ για να μην αφήσει κανένα περιθώριο να επιζήσει. «Παρακολουθούσαν τον Γιώργο Kαραϊβάζ, ήξεραν τα κατατόπια εντός εισαγωγικών, ήξεραν το σημείο και έδρασαν με έναν τρόπο που έχει στοιχεία επαγγελματισμού, δηλαδή κάποιος πληρώθηκε» είπε στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο βαλλιστικός αναλυτής Γ. Ραυτογιάννης.

Οι δράστες φαίνεται να παρακολουθούσαν τις κινήσεις του δημοσιογράφου και να είχαν συνεργούς. Τώρα οι αστυνομικές αρχές θα εξετάσουν ενδελεχώς τις υποθέσεις που ερευνούσε στο δημοσιογράφος, προκειμένου να εξιχνιάσουν αν μέσα σε κάποια από αυτές βρίσκονται εκείνοι που αποφάσισαν να του κλείσουν το στόμα.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή των δραστών – «Καθαρό» το όπλο
Δεν αποτελούσε και μεγάλη έκπληξη για τους έμπειρους αστυνομικούς ανθρωποκτονιών το γεγονός ότι οι εκτελεστές επέλεξαν ένα όπλο το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε καμία άλλη εγκληματική ενέργεια για να σκοτώσουν τον Γιώργο Kαραϊβάζ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open, πρόκειται για ένα εννιάρι πιστόλι το οποίο δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί. «Η βαλλιστική εξέταση η οποία έγινε ήταν αρνητική και η απάντηση η οποία δόθηκε είναι ότι αυτό το όπλο δεν το έχουν ξανασυναντήσει σε καμία άλλη εγκληματική ενέργεια. Αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η ιατροδικαστική εξέταση και μέχρι στιγμής αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον δέκα σφαίρες και πάρα πολλά διαμπερή τραύματα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί, ότι οι περισσότερες σφαίρες έχουν βρεθεί στον κορμό, καθώς επίσης και η χαριστική βολή -την οποία από την πρώτη στιγμή είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί που είχαν φτάσει στο σημείο και είχαν κάνει την αυτοψία», σημείωσε η Μίνα Καραμήτρου.

Τώρα, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι από εδώ και πέρα ποια είναι η έρευνα των αστυνομικών. Οι Αρχές λοιπόν, έχουν διαπιστώσει ότι η δολοφονία του Γιώργου Kαραϊβάζ δεν κράτησε πάνω από 20 δευτερόλεπτα και αυτό το οποίο κάνουν είναι να εντοπίσουν τόσο το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν αρχικά οι εκτελεστές, αλλά κυρίως το αυτοκίνητο στο οποίο μπήκαν για να εξαφανιστούν οι δράστες. Οι αστυνομικοί τονίζουν ότι δεν ήταν το μηχανάκι το όχημα το οποίο τους οδήγησε στο να φύγουν μακριά από το σημείο της εκτέλεσης και θεωρούν ότι σε κάποιο σημείο στην περιοχή υπήρχε και κάποιο αυτοκίνητο που τους περίμενε συνεργός τους και τους βοήθησε για να εξαφανιστούν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν ούτε καμένο και αυτό βάζει σε υποψίες τους αστυνομικούς και είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας.

Από την Παρασκευή το βράδυ έχει δοθεί επείγον σήμα με τα χαρακτηριστικά των δύο εκτελεστών τόσο σε αεροδρόμια όσο και σε λιμάνια. Υπάρχουν δύο μαρτυρίες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και έχουν περιγράψει στους αστυνομικούς από την αρχή μέχρι το τέλος αυτή την εκτέλεση, τα ρούχα, τις κουκούλες και τις μαύρες μάσκες που φορούσαν οι δράστες. Με όσα λοιπόν χαρακτηριστικά μπορούσαν και κυρίως με το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για Έλληνες, οι Αρχές έδωσαν σήμα την Παρασκευή το βράδυ σε αεροδρόμια και σε λιμάνια τον οποιονδήποτε ύποπτο να τον σταματήσουν, εάν οι αστυνομικοί δουν σε κάποιον κάτι που να τους θυμίζει τις περιγραφές αυτές.

Αυτόπτης μάρτυρας: Το μάτι έβλεπε και το μυαλό αδυνατούσε να καταλάβει τι γινόταν
Για τη στιγμή της δολοφονίας Γιώργου Καραϊβάζ στην οδό Άννινου στον Άλιμο μίλησε στο Open αυτόπτης μάρτυρας της εν ψυχρώ εκτέλεσης. «Ακούσαμε έναν ήχο σαν κρότο από εξάτμιση, μετά ακούσαμε και άλλους ήχους και γυρίσαμε και είδαμε αυτόν με το χακί να του ρίχνει από πάνω. Το μάτι έβλεπε και το μυαλό αδυνατούσε να καταλάβει τι γινόταν. Μέχρι να γυρίσουμε, είχαν φύγει», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, αναφέροντας πως όλο αυτό έγινε πολύ γρήγορα. Αναφερόμενος στο όχημα των δραστών ανέφερε «ένα χαμηλό σκουτεράκι, κακορίζικο, έβαλαν μπρος και φύγανε».

Χρυσοχοΐδης: Θα βρούμε πολύ σύντομα τους ενόχους της δολοφονίας
Για ένα ειδεχθές έγκλημα έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά τη συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξιχνίαση της δολοφονίας.

«Πολύ γρήγορα, όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία, θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης σημειώνοντας ότι η εντολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό είναι οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης να επισπευστούν. Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ.

Αναλυτικά η δήλωση του στους δημοσιογράφους:
«Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί έγκλημα ειδεχθές. Η δημοσιογραφική του ιδιότητα στην περίπτωση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Πριν από λίγο συναντήθηκα και ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό. Με ρητή του εντολή θα επισπευστούν οι έρευνες. Η Ελλάδα σε κάθε στατιστική είναι μια χώρα που έχει πολύ μικρό ποσοστό ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, είναι μια ήσυχη, ασφαλής και φιλήσυχη χώρα. Η Ελληνική Πολιτεία, η Ελληνική Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερο σεβασμό στην ελευθεροτυπία και στην προστασία των δικαιωμάτων. Πολύ γρήγορα λοιπόν, όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να επιληφθεί αυτή. Εκφράζω βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ».

Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ επιστρέφει στο σπίτι του στον Άλιμο μετά τη δουλειά του στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Δύο άνδρες που επέβαιναν σε μηχανή μικρού κυβισμού του έχουν στήσει ενέδρα. Ο συνοδηγός βγάζει όπλο και αρχίζει να πυροβολεί κατά ριπάς. Έξι σφαίρες «γαζώνουν» το κορμί του άτυχου δημοσιογράφου, ο οποίος πέφτει νεκρός έξω από το αυτοκίνητό του, στο παρκάκι κοντά στο σπίτι του. Οι δράστες εξαφανίζονται. Στον τόπο της δολοφονίας περισυνελέγησαν 12 κάλυκες που αποδεικνύουν τη Μάνια των εκτελεστών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, oι δράστες αιφνιδίασαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ με σιγαστήρα και 9άρι όπλο.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού και ένας από τους παλαιότερους αστυνομικούς συντάκτες. Είχε εργαστεί στην «Απογευματινή», τον «Ελεύθερο Τύπο», τον ΑΝΤ1 και το Star, ενώ ήταν ιδιοκτήτης και διαχειριστής της ιστοσελίδας bloko.gr. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου σχολίασε μιλώντας στο Open: «Γνωριζόμασταν τουλάχιστον 25 χρόνια. Είναι ένα τρομακτικό γεγονός και πραγματικά η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί και έχει μία μεγάλη απώλεια».

Διεθνείς αντιδράσεις
«Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μία απεχθής, δειλή πράξη» τόνισε μέσω των social media η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας στα ελληνικά την εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Να αποσαφηνιστεί αν η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σχέση με τη δουλειά του, ζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ενώ να ερευνήσουν οι Αρχές επειγόντως και πλήρως αυτό το έγκλημα και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, ζητεί η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Ζήνα Κουτσελίνη: «Δώσε μου το χέρι σου πάλι»
Μία ημέρα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η Ζήνα Κουτσελίνη έκανε μία ανάρτηση για να «αποχαιρετίσει» τον στενό συνεργάτη της, που βρισκόταν καθημερινά στην εκπομπή της.

Η γνωστή παρουσιάστρια έγραψε: «Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις πως δεν αναπνέεις. Πως κοιτάς να πιαστείς και δεν υπάρχει τίποτα. Κι όμως εκείνος είναι εκεί για να σε πιάσει. Ναι, ο Γιώργος μας θα μας κρατήσει το χέρι και τη Δευτέρα και κάθε μέρα να συνεχίσουμε τις αλήθειες που τέσσερα χρόνια ήμασταν συνοδοιπόροι. Ο στυλοβάτης μας. Ήταν το καθημερινό μας πειραχτήρι με το βαρύ του πάτημα στο καμαρίνι, η αγκαλιά του αδερφού που αναζητούσα. Αμέτρητες ώρες σιωπής, αγκαλιές, διαφωνίες, και κουβέντες οικογενειακές. Ήξερε να μας ηρεμεί, να μας οδηγεί, να αγαπά με ανιδιοτέλεια. Δεν θέλω να πιστέψω πως απέναντι μου δεν θα είναι το σκεπτικό του βλέμμα, με το χέρι στο πρόσωπο, και το χέρι βοηθείας σε μένα όταν με έβλεπε να λυγίζω… Και δεν ήταν λίγες οι φορές! Έχω την πεποίθηση και τη σιγουριά πως αυτό το χέρι και από Δευτέρα θα είναι εκεί στην άδεια του καρέκλα για να το αγγίζω όποτε το χρειάζομαι. Όποτε το χρειαζόμαστε. Ο Γιώργος είχε πάντα τον τρόπο να νικά το χρόνο, το ψέμα, τη δυσκολία. Πίστευε στη δύναμη της πένας, της αλήθειας, της έρευνας μέχρι τέλους!

Είναι κάποιες σχέσεις, κάποια μάτια, κάποια χέρια που μπαίνουν στη ζωή μας και έχουν μεγάλη δύναμη. Δύσκολες μέρες για όλους και προπάντων για τη γυναίκα του, το παιδί του, τη μητέρα του, την αδερφή του και τους οικείους του. Δύσκολο και για όλους μας που από χθες μαζεύουμε τις δυνάμεις μας για να τον βγάλουμε ασπροπρόσωπο, όπως θα ήθελε. Γιώργο μου το σ´ αγαπώ είναι λίγο! Θα προσεύχομαι… θα σε αναζητώ… να μας προστατεύεις όπως ΕΣΥ ξέρεις. Δώσε μου το χέρι σου πάλι!».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το