Τοπικά

Δώδεκα ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη Θεσσαλίας από την Αθηνά Κρικέλη, συνεργάτη του National Geographic

Η κ. Αθηνά Κρικέλη, συνεργάτης του National Geographic και ιδρύτρια-διευθύντρια του Ellopia Media Group της Νέας Υόρκης, δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια, βρέθηκε προχθές στον Βόλο για τη βράβευσή της ως αναγνώριση της προσφοράς της στην ανάδειξη του Ολύμπου, της Θεσσαλίας και της Ελλάδας μέσα από τα ντοκιμαντέρ της. Η «Θ» τη συνάντησε λίγο πριν την κοπή της πίτας και τη βράβευσή της από τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, σε μια εκδήλωση που προβλήθηκε το μοναδικό, πολυβραβευμένο, με τρία παγκόσμια βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Elassona: Secret Path to Mt Olympus – Ελασσόνα: Το μυστικό μονοπάτι για τον Όλυμπο».
Η κ. Αθηνά Κρικέλη ανέφερε ότι «από το 2015 αρχίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα με 12 ντοκιμαντέρ, όσοι ήταν και οι θεοί του Ολύμπου, για τον Όλυμπο. Είμαστε στην παραγωγή του πέμπτου ντοκιμαντέρ, ενώ τα τρία πρώτα έχουν ήδη αποσπάσει 13 αγαλματίδια από παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου».
«Κάθε φορά που μας καλούν σε διάφορα φεστιβάλ στην Αμερική να βραβεύσουν τα ντοκιμαντέρ είναι μοναδικό το συναίσθημα να ακούς λέξεις όπως Ελλάδα, Όλυμπος κ.ά. Όταν έρχομαι στον τόπο μου ακόμα και η συναναστροφή με άλλους είναι σαν να μου κάνουν ενέσεις ελληνικότητας» επισήμανε η ίδια.
Όπως εξηγεί η κ. Αθηνά Κρικέλη, τα ντοκιμαντέρ γίνονται με σκοπό να τα δουν οι ξένοι. Δυστυχώς η Ελλάδα των τελευταίων 100 χρόνων δεν έχει επενδύσει στο να βγάλει τη χώρα προς τα έξω. Ο Αμερικανός ξέρει για την αρχαία Ελλάδα, αλλά μέχρι εκεί. Η χώρα δεν έχει σταματήσει να παράγει πολιτισμό, να δημιουργεί τέχνη και επιστήμες, υπενθυμίζοντας ότι μέσα από πολλές δυσκολίες συνεχίζει να δημιουργεί σημείωσε η κ. Αθηνά Κρικέλη, κάτι που προσπαθεί να κάνει η ίδια μέσω των ντοκιμαντέρ, για ανάδειξη και της Θεσσαλίας.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό να κάνεις κριτική για τον τόπο σου, αλλά να γίνεται αφού έχεις βάλει το χέρι στην τσέπη και αφού έχεις προσφέρει και έχεις βάλει το δικό σου λιθαράκι βοηθώντας τη χώρα σου» πρόσθεσε η κ. Αθηνά Κρικέλη τονίζοντας ότι για τα ντοκιμαντέρ δεν έχουν πάρει καμία χρηματοδότηση.
Για το Elassona: Secret Path to Mt Olympus το κόστος ήταν 27.000 δολάρια, για το Μt Olympus the Creation 220.000 δολάρια, το τρίτο ΕΜΑΚ: Κλήση Ζωής κόστισε περίπου 45.000 δολάρια και του ΚΕΟΑΧ 35.000 δολάρια. «Σίγουρα είναι πολλά χρήματα, αλλά βοηθάει πολύς κόσμος, ταλαντούχοι άνθρωποι, με τους περισσότερους συνεργάτες να είναι Έλληνες, που εργάζονται εθελοντικά» ανέφερε.
Όσον αφορά στα οφέλη για την περιοχή από τα ντοκιμαντέρ, η ίδια τόνισε ότι «δημιουργείς ένα φυτώριο ανθρώπων που θα θέλουν να επισκεφτούν τον τόπο, να δουν τον Όλυμπο, που μεταφράζεται ότι θα έρθει κόσμος να ξοδέψει χρήματα. Αυξάνεται το κύρος για ένα βουνό που είναι μεγαλειώδες από μόνο του. Απλά εμείς ως Ελλάδα δεν μπορούμε να το προωθήσουμε. Πρέπει να υπάρχουν σε κάθε λιμάνι, σε κάθε σταθμό, σε κάθε αεροδρόμιο τεράστιες πινακίδες που να διαφημίζουν τον τόπο μας, όπως γίνεται στις ΗΠΑ»
Και το πιο εντυπωσιακό; Αν κάποιος επισκεφτεί την παγκόσμια πλατφόρμα καιρού weather.com και βάλει στο «ψαχτήρι» Olympus τα αποτελέσματα θα είναι τρία: Ο Όλυμπος στη Γιούτα, ο Όλυμπος στη Νέα Ζηλανδία και ο Όλυμπος στην Κύπρο, δεν υπάρχει ο Όλυμπος της Ελλάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το