Ελλάδα

Το ΔΝΤ υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας να μπει στην ανάπτυξη

voutsis

Για «τεράστια ευθύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» αναφορικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μιλά ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Στο φλέγον θέμα του Προσφυγικού επισημαίνει πως πρέπει να μοιραστούν οι ευθύνες στις χώρες και να υπάρξει συμμετοχή της Τουρκίας στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Σχετικά με τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών ο κ. Βούτσης κάνει λόγο για «άκαιρη και άστοχη συζήτηση», ενώ απορρίπτει σενάρια περί οικουμενικών σχημάτων. Παράλληλα -μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλή με τη Χρυσή Αυγή- στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως «δεν μπορεί να υπάρχει διαρκής ανοχή».

Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις στο Προσφυγικό. Ποια στάση πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα;

Η Ευρώπη, ενώ δημογραφικά αντιμετωπίζει τρομακτικό πρόβλημα γήρανσης, που αφορά και τη χώρα μας, πολιτικά έχει μπει σε μια βίαιη μετάβαση προς την ενηλικίωση ή τη διάλυσή της ατύπως ή τυπικά. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ορίζοντα τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια και η Ευρώπη να φιλοξενήσει και σταδιακά να ενσωματώσει έναν μεγάλο αριθμό προσφυγικών πληθυσμών. Η σωστή θέση της κυβέρνησης, που έγινε και απόφαση της ΕΕ πριν από μήνες, για μέρισμα ευθύνης όλων των χωρών της Ενωσης, δεν υλοποιήθηκε. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η διέλευση στην Ευρώπη όσων έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η παραμονή τους σε συγκεκριμένες χώρες με βάση τις συμφωνίες. Βεβαίως η ουσιαστική συμμετοχή της Τουρκίας στην εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν την ειρηνική αποτροπή των μαζικών και ανεξέλεγκτων διελεύσεων προς την Ευρώπη είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Εκτός από το Προσφυγικό, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα «μέτωπο», καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση. Πώς εκτιμάτε τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης αποτελεί ευθεία υπονόμευση της προσπάθειας που κάνει η χώρα και η παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μπούμε στον αναπτυξιακό κύκλο. Η ευθύνη του Ταμείου είναι τεράστια γι’ αυτή την εκκρεμότητα, καθώς μάλιστα είναι άκρως αντιφατική και άρα στα όρια της προσχηματικής η επίκληση της θέσης ότι το ΔΝΤ δεν θέλει δεσμεύσεις σ’ ένα πρόγραμμα που κατά τη γνώμη του είναι ελαστικό και όχι αυστηρό για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, τις εργασιακές σχέσεις και το δημοσιονομικό κενό, ενώ την ίδια ώρα θεωρεί ότι καμία «θεραπεία» δεν μπορεί να υπάρξει με το μη βιώσιμο χρέος. Η αποτίμηση του πρόσφατου παρελθόντος θα έπρεπε να κάνει την ηγεσία του ΔΝΤ να διαφοροποιεί ριζικά τη θέση της ως προς την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

Θεωρείτε πως μετά και τις εξελίξεις στο Προσφυγικό είναι ορατός ο κίνδυνος απομόνωσης της χώρας ή βλέπετε αλλαγές στους συσχετισμούς;

Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχή έκβαση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, είναι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο το ότι ενισχύθηκαν μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και της ευρείας Αριστεράς. Είναι και το ότι έχουν ενεργοποιηθεί διαφορετικά ανακλαστικά και σε ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων, π.χ. στη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ομάδα. Σήμερα, δεν είμαστε 18 προς έναν στην Ευρωζώνη. Η απάντηση που θα δώσουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες θα καθορίσουν και την ίδια την τύχη της Ευρώπης, αλλά βεβαίως θα επιδράσουν σημαντικά και την πορεία της χώρας, γι’ αυτό είμαστε παρόντες στις εξελίξεις.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα στην αξιολόγηση, πιστεύετε πως θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, όπως συγκρότηση οικουμενικής ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές δεν είναι απλώς άκαιρη, είναι και άστοχη και γι’ αυτό όλοι παίρνουν τις αποστάσεις τους σ’ αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο τίθεται μόνο από ορισμένες πλευρές που αισθάνονται ότι τα βραχυπρόθεσμα δικά τους οικονομικά συμφέροντα θίγονται από την παρούσα πολιτική της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει για το ζήτημα οικουμενικής κυβέρνησης. Η δημοκρατική διακυβέρνηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να απαξιωθεί από μια «αγοραία» αντίληψη για την πολιτική, που στις κρίσιμες στιγμές φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για διάφορα περίεργα σχήματα, δήθεν τεχνοκρατών, ανθρώπων κύρους κ.λπ. Η πρόσφατη πολιτική ιστορία είναι άκρως διδακτική.

Πρόσφατα υπήρξαν πρωτοφανή επεισόδια από βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην «ευαίσθητη» επιτροπή για την εθνική άμυνα. Πώς θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον ανάλογα περιστατικά;

Η Βουλή έχει στους κόλπους της ένα κόμμα το οποίο ρητά αντιτίθεται στο συνταγματικό πλαίσιο και τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση για γεγονότα που αφορούν σε ευθύνες ακόμα και του ηγετικού του κορμού σε πράξεις εγκληματικής βίας.

Με βάση αυτό το πλαίσιο όλη αυτή η διαδικασία που εξελίσσεται με την παρουσία και τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή την τελευταία τετραετία, αποτελεί μια ιδιότυπη «νομολογία δημοκρατίας», γιατί υπάρχουν πρωτοφανή συμβάντα στα οποία χρειάζεται σαφής αντιμετώπιση στο πλαίσιο του Κανονισμού λειτουργίας της Βουλής. Δεν μπορεί να υπάρχει μια διαρκής ανοχή εάν κι όταν συνεχίζονται αυτού του είδους οι συμπεριφορές και οι παραβιάσεις του Κανονισμού που εκθέτουν και την ίδια τη Βουλή.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων δεν συγκεντρώθηκε πλειοψηφία των 4/5 για την εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να συγκροτηθούν οι ανεξάρτητες Αρχές;

Δεσμεύομαι να συγκροτηθούν οι πέντε ανεξάρτητες Αρχές που προβλέπονται από το Σύνταγμα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ηδη συγκροτήθηκε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Για το ΕΣΡ υπήρχαν οι προϋποθέσεις να έχει συγκροτηθεί εγκαίρως. Ολοι γνωρίζουν και από πουθενά δεν διαψεύδεται ότι κάναμε συστηματική προσπάθεια επί τρίμηνο, η οποία «σκόνταψε» στην καθυστέρηση αλλά και στην τελική δήλωση αδυναμίας εκ μέρους της ΝΔ να συνομολογήσει σε μια συνθετική διαδικασία. Θα επιχειρήσουμε ξανά να γίνει η σύσταση αυτής της Αρχής. Για τις υπόλοιπες -το ΑΣΕΠ, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων- πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το