Κόσμος

ΔΝΤ: Τρισ. δολάρια το ετήσιο κόστος της παγκόσμιας διαφθοράς σε μίζες και χαμένη ανάπτυξη

Η διαφθορά του δημόσιου τομέα στερεί 1,5-2 τρισ. δολάρια ετησίως από την παγκόσμια οικονομία, σε μίζες και κοστίζει ακόμη περισσότερα σε ισχνή οικονομική ανάπτυξη και απώλεια φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Νέα έρευνα του Ταμείου αναφέρει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας. Το ΔΝΤ τονίζει ότι η στρατηγική σε αυτό το θέμα απαιτεί διαφάνεια, ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο και αξιόπιστη απειλή για διώξεις.

«Ενώ είναι γνωστό το άμεσο οικονομικό κόστος της διαφθοράς, τα έμμεσα κόστη μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά και εξουθενωτικά», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ σε έκθεσή της που περιλαμβάνει η έρευνα. «Η διαφθορά έχει και ευρύτερες διαβρωτικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και διαβρώνει τα ηθικά πρότυπα των πολιτών», αναφέρει ακόμη η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Ως συνέχεια έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2005, η έκθεση του Ταμείου υπολογίζει ότι περίπου το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για δωροδοκίες. Ομως, αναφέρει ότι τα έμμεσα κόστη είναι σημαντικά υψηλότερα, καθώς μειώνει τα έσοδα των κυβερνήσεων ενθαρρύνοντας την φοροαποφυγή και μειώνοντας τα κίνητρα για την καταβολή φόρων, με αποτέλεσμα να μένουν λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία για δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές, την υγειονομική περίθαλψη και την παιδεία.

Ακόμη, το Ταμείο τονίζει ότι η διαφθορά συχνά διώχνει τις επενδύσεις από χώρες στις οποίες το φαινόμενο είναι διαδεδομένο και αυξάνει το κόστος του δανεισμού. Χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξάρτηση από μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους μπορεί συχνά να ενθαρρύνει τη διαφθορά, όπως και τις συγκρούσεις για τον έλεγχό τους.

Στις προτάσεις του, το Ταμείο αναφέρει ότι οι ισχυροί νόμοι κατά της διαφθοράς και η δυνατότητα διώξεων είναι απαραίτητα στοιχεία, αλλά σημειώνει ότι χρειάζεται η μείωση των κανονισμών, κάτι που μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες για δωροδοκίες και να δώσει στις εταιρείες περισσότερες ευκαιρίες να αναπτυχθούν χωρίς αυτές.

«Οπου δίδεται η ευχέρεια σε έναν υπάλληλο να εγκρίνει μία οικονομική δραστηριότητα, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει κατάχρηση αυτού του δικαιώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή www.iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επεισόδιο στη δομή φιλοξενίας στη Μακρινίτσα

Επεισόδιο χθες βράδυ στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Μακρινίτσα, όταν σύμφωνα με πληροφορίες της "Θ",…

27 Ιανουαρίου 2024

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Ανοιχτή ακόμα η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

Μέχρι τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση έκτακτης…

27 Ιανουαρίου 2024

Τουρισμός για Όλους 2024: Ποια είναι τα ποσά και οι δικαιούχοι

Αλλαγές υπάρχουν στα κριτήρια και τα ποσά για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους για το 2024. Το πρόγραμμα,…

27 Ιανουαρίου 2024

Επίδομα παιδιού: Ποιοι πληρώνονται τις επόμενες ημέρες

Στο τέλος του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού.…

27 Ιανουαρίου 2024

Το πλήρες πρόγραμμα της αγωνιστικής δράσης στην ΕΣΚΑΘ

Στο Κλειστό του Αγίου Θωμά με τον ΝΕΣ Λάρισας παίζει σήμερα η πρωτοπόρος της Α1…

27 Ιανουαρίου 2024

Κοπή πίτας των “Φίλων του Νοσοκομείου Βόλου”

Οι "Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου" τηρούν την εθελοντική εκδήλωση κοπής της πίτας τους την ερχόμενη…

27 Ιανουαρίου 2024