Οικονομία

ΔΝΤ-Σόιμπλε βάζουν φωτιά στο Eurogroup

Η σκληρή κόντρα ΔΝΤ και Βερολίνου δίνει διαστάσεις θρίλερ στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους. Η Κομισιόν προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές για να βρεθεί λύση, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το χρέος.

Φωτιά στο σημερινό Eurogroup βάζει η κόντρα ΔΝΤ και Σόιμπλε, που εμποδίζει το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν προκαταβολικά ανυποχώρητες όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και τα εργασιακά. Παρ’ όλα αυτά, θετικές αναμένονται οι εξελίξεις για μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Μπορεί να μη χρειαστεί καν έκτακτο Eurogroup», σχολίασε στο «Εθνος» πηγή των Βρυξελλών.

Στη δύσκολη εξίσωση σημαντικό ρόλο έχει η Κομισιόν, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να βρεθεί λύση για όλους. Κάθε πλευρά έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις θέσεις της, προκειμένου να προκαταβάλει την κουβέντα: η Επιτροπή επιδιώκει τη συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα οδηγούσαν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ συμφωνεί, αλλά απαιτεί μέτρα, και το Βερολίνο συμφώνησε μεν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά θέλει και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Ολα αυτά θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στον απόηχο των σημαντικών εξελίξεων στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα και στην Αυστρία μετά τις εκλογές. Σε ό,τι πάντως αφορά την Ελλάδα, οι πιθανότητες για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι μηδαμινές, κυρίως λόγω της κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Ωστόσο, οι ελπίδες για συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα πριν από το τέλος του έτους δεν έχουν εξανεμιστεί. Μάλιστα, πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι σήμερα θα υπάρξει «πολιτική» απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, όταν ολοκληρωθεί η τεχνική έκθεση σε επίπεδο προσωπικού (η δεύτερη αξιολόγηση δηλαδή), στην οποία λόγο έχουν όλοι οι δανειστές.

Οι υπουργοί θα συναντηθούν από το πρωί, προκειμένου να συζητήσουν δημοσιονομικά -κυρίως- ζητήματα της Ευρωζώνης, αλλά από το μεσημέρι και μετά, το μενού έχει? Ελλάδα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια, αναμένεται να παρουσιαστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα μέτρα αυτά βρίσκουν όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα, ακόμα και εκείνα που είχαν εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ακόμη και ο «σκληρός» Β. Σόιμπλε έχει ήδη πει το ναι, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνει ότι αυτό είχε συμφωνηθεί κατά το Eurogroup του Μαΐου. «Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Μήνυμα μέσω «Bild»
Πάντως, για να δηλώσει προθέσεις και? κόκκινες γραμμές, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα «Bild am Sonntag» δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου «να αποκτήσει βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στο ευρώ», καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της, όπως αναφέρει. «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό – ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους», είπε με νόημα ο Β. Σόιμπλε. Στη σημερινή συνεδρίαση το ΔΝΤ δεν θα εκπροσωπηθεί από την Κρ. Λαγκάρντ, αλλά πιθανότατα από τον επικεφαλής για την Ευρώπη, Π. Τόμσεν.

Βολές από τον Σταϊνμάγερ για επιπολαιότητες

Μια έμμεση απάντηση στις διαρκείς επιθέσεις του Β. Σόιμπλε προς την Ελλάδα έδωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε μαζί με τον Νίκο Κοτζιά. «Στη Γερμανία ειπώθηκαν πολύ επιπόλαια λόγια στο παρελθόν για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ και τη Σένγκεν» τόνισε ο Σταϊνμάγερ στις δηλώσεις του, οι οποίες έγιναν με τον… αέρα του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία, ένα πόστο που πρόκειται να αναλάβει μετά τη λήξη της θητείας του Γ. Γκάουκ. «Δεν υπάρχει καμία κρίση των τελευταίων ετών που να μην άγγιξε την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα ακόμη δεν το έχουν καταλάβει όλοι αυτοί» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα είναι απαραίτητη και αδιαμφισβήτητη εταίρος μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη». Οι τοποθετήσεις αυτές έμοιαζαν πολύ με απάντηση στις νέες αιχμές που άφησε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Bild», που επανέφεραν, έστω αόριστα, τα σενάρια περί Grexit. «Η Αθήνα πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη γερμανική εφημερίδα. Ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ένα κοινό μέλλον Ελλάδας-Γερμανίας. Αναφερόμενος, δε, στις φρικαλεότητες της κατοχής, που ήταν το θέμα της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την οποία εγκαινίασαν μαζί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, τόνισε: «Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε την πολιτική και ηθική ευθύνη μας για τις φρικαλεότητες στην Ελλάδα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το