Οικονομία

Δύσκολη διαπραγμάτευση «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

Belgium EU US Spain

Έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στο χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει το 2015 δίνουν οι Βρυξέλλες εν όψει της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες της naftemporiki.gr

Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω του όγκου των μεταρρυθμίσεων και των 1.000 προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Επαναλαμβάνουν την εκτίμηση ότι τον επόμενο χρόνο το δημοσιονομικό κενό θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξή τους.

Εν όψει των συνομιλιών με την τρόικα στην Αθήνα, οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για έναν ακόμη χρόνο.

Εξάλλου, διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, π.χ. στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα, καθώς η Ε.Ε. κρίνει ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων.


Σε δύο φάσεις η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από την Ε.Ε. τονίζεται ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Ακόμη, εκφράζεται ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».

Επίσης, κατά την παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επισκεφθούν και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα συζητηθεί το θέμα των «κόκκινων δανείων». Οι Βρυξέλλες κρίνουν ως ιδιαίτερα σημαντική την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος και τονίζουν ότι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σημειώνουν, πάντως, ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Το χρηματοδοτικό κενό

Το δεύτερο μείζον ζήτημα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του αναμένονται από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.

Η μετά μνημόνιο εποχή

Η «μετά το μνημόνιο εποχή» είναι το τρίτο θέμα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τονίζεται ότι σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει να συζητηθεί η επόμενη μέρα.

Αναγνωρίζεται επίσης ότι η τρόικα δε μπορεί να συνεχίσει με τη σημερινή της μορφή, πλην όμως τονίζεται ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, οι ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια.

Επίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα παίξει η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 και το 2015, η πορεία των δημόσιων οικονομικών και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το