Ελλάδα

Διπλωμάτες για πέντε μέρες στη Θεσσαλονίκη

amfitheatro

«Παράθυρο» στον τομέα της διπλωματίας άνοιξε σε όσους φοιτητές συμμετείχαν, το 14ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, ThessISMUN, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Περισσότεροι από 400 φοιτητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, μπαίνοντας στο ρόλο του διπλωμάτη, έδωσαν το «παρών» σε «εικονικές» συνεδριάσεις – άσκηση προσομοίωσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών.

«Το ThessISMUN είναι μια διοργάνωση προσομοίωσης των οργάνων του ΟΗΕ, με σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στους Διεθνείς Οργανισμούς, την ανάπτυξη διαλόγου, την προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, τη λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων και την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης στον κόσμο», εξηγεί στη Voria.gr επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του ThessISMUN και αναπληρωτής καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, φέτος το συνέδριο απασχόλησαν θέματα υψηλής πολιτικής (τρομοκρατία, το θέμα της Ουκρανίας, η οικονομική κρίση) και θέματα χαμηλής πολιτικής με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διπλωμάτες από 110 χώρες

Φέτος, συνολικά 430 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκπροσώπησαν 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  το Πανεπιστήμιο Πειραιά,  το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,  το Πάντειο Πανεπιστήμιο,  το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης συμμετέχουν φοιτητές από: Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και την Κύπρο.

«Αυτό που ξεχωρίζει στο συνέδριο προσομοίωσης του ΟΗΕ στο ΠΑΜΑΚ, είναι το γεγονός ότι, εκτός από το μεγαλύτερο μοντέλο στην Ευρώπη, έχει άριστη ποιότητα και δίνει στη δυνατότητα στους φοιτητές να πλησιάζουν πραγματικά στην διαδικασία», αναφέρει ο κ. Καρβουναράκης, τονίζοντας ότι η υποδομή όλων των αιθουσών είναι άριστη τόσο όσο και η υποστήριξη του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης, μίλησε στη Voria.gr και, αφού ήρε της προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για την  καλύτερη διεξαγωγή του συνεδρίου, ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, είπε ότι από την επόμενη χρονιά ενδέχεται να λάβουν μέρος και απόφοιτοι του πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο ThessISMUN και πλέον δουλεύουν σε όργανα του ΟΗΕ.

Φέτος για πρώτη φορά θα συμπεριληφθούν στους Διεθνείς Οργανισμούς η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου, η Unesco και η Επιτροπή Ατόμων με Αναπηρία.

Τη προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα έκανε θεσμό στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πριν 14 χρόνια, η πρόσφατα συνταξιοδοτηθείσα καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ιδρύματος, Παρούλα Περράκη- Νάσκου. Όπως είπε στη Voria.gr, νιώθει συγκινημένη για την εξέλιξη του συνεδρίου, το οποίος έχει γίνει πλέον θεσμός της πόλης.
Στην κ. Περράκη και το ΠΑΜΑΚ έχει απονεμηθεί ο τίτλος «Φίλοι του ΟΗΕ» για τις προσπάθειες τους.

Η φετινή διοργάνωση του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης των Οργάνων του ΟΗΕ έχει ενταχθεί στους επίσημους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ.

πηγή www.voria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το