Οικονομία

Διπλό καμπανάκι κινδύνου για τον Προϋπολογισμό -Στα 100 εκατ. οι εισπράξεις από τη ρύθμιση- εξπρές

υπουργείο οικονομικών

Μετά από το σοκ του περσινού “κούφιου” πρωτογενούς πλεονάσματος, τα πρώτα στοιχεία για το 2015 ενισχύουν τους φόβους παρά καθησυχάζουν για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που τίθενται υπόψιν των τεχνικών κλιμακίων και θα αποτελέσουν τη βάση της τελικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, για το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, είτε δημοσιονομικά είτε διαρθρωτικά.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο εμφανίζει υστέρηση 173 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, απόκλιση που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη. Ωστόσο υπάρχουν δύο παράγοντες, που προκαλούν ανησυχία. Κατ’ αρχάς τα φορολογικά έσοδα γράφουν ήδη αρνητικό πρόσημο έναντι του στόχου και θα πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να μην διευρυνθεί περαιτέρω η “τρύπα” των 972 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από την έκτακτη εισφορά δίνουν ανάσες στα κρατικά ταμεία και δικαιώνουν τους εμπνευστές της. Θα πρέπει, όμως, να έχει ανάλογη ανταπόκριση και η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, έτσι ώστε να καλύψει τη “χασούρα” από τις προηγούμενες ρυθμίσεις που πήγαν… άπατες. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από τους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών- δηλαδή κυρίως από τις ρυθμίσεις- εμφανίζουν υστέρηση 349 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Προβληματισμό προκαλούν, επίσης, οι εισπράξεις από το ΦΠΑ, που εμφανίζουν υστέρηση 253 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό δεν οφείλεται τόσο στα καύσιμα- άρα σε εξωγενή παράγοντα- αλλά κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης και πολύ πιθανόν στην έξαρση της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει απόκλιση και έναντι των περσινών εισπράξεων, της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ηχηρό είναι το καμπανάκι κινδύνου κι από το μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς οι επιχορηγήσεις του πρώτου διμήνου είναι 130 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Σε ετήσια βάση, οι προβλεπόμενες δαπάνες είναι 11,312 δισ ευρώ, δηλαδή 229 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από πέρσι και η άποψη πολλών είναι ότι αυτή η συγκρατημένη υπέρβαση είναι μάλλον υπερβολικά φιλόδοξη με δεδομένη την κατάσταση στα ταμεία. Είναι προφανές, δε, ότι αφού μέσα σε δύο μήνες οι πληρωμές κάλυψαν το 57% αυτής της υπέρβασης, η συνέχεια θα είναι δύσκολη αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το