Τοπικά

Διπλασιάστηκαν λόγω κρίσης οι ψυχικά πάσχοντες – Εκατοντάδες απευθύνονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Μαγνησίας

Η οικονομική κρίση οδήγησε στον διπλασιασμό των περιστατικών που έχουν ως αποκούμπι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Μαγνησίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές διαταραχές που έχουν λόγω του άγχους, της πίεσης που επιφέρει σε ένα σημαντικό βαθμό και μια κατάσταση κατάθλιψης. Οι πάσχοντες είναι διαφόρων ηλικιών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αποτελούν οι μεσήλικες οι οποίοι είναι άνεργοι ή άλλοι που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή το κράτος θα πρέπει να συμβάλλει στη μεγαλύτερη στελέχωση των δομών υγείας με επιστημονικό προσωπικό, αλλά και να ενισχύσει θεσμούς και μηχανισμούς κοινωνικής πρόνοιας, καθώς είναι βασικό οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, να γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν την πολιτεία στο πλευρό τους σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Μαγνησίας, ψυχίατρος, κ. Μιχάλης Δικαιάκος τόνισε πως «αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης διπλασιάστηκαν τα περιστατικά που επισκέπτονται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λόγω ψυχικών διαταραχών. Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχεί όλα τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων, επέδρασε αρνητικά στην ψυχολογία πολλών ανθρώπων. Το άγχος, η πίεση, η απογοήτευση και η απαισιοδοξία δημιούργησαν νέες καταστάσεις. Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας για να βοηθηθούν, είναι η κατάθλιψη, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι άλλες μορφές παθήσεων».

Το ενδιαφέρον είναι πως οι ψυχικές παθήσεις αφορούν όλες τις ηλικίες, από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους. Η ψυχική πάθηση εξελίσσεται σε μια νόσο που δεν γνωρίζει ηλικίες και διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι άνθρωποι που ζουν στην οικονομική αβεβαιότητα.
«Ένα σημαντικό κομμάτι των ψυχικά πασχόντων βρίσκεται στην ευρύτερη νέα και μέση ηλικία. Είναι άτομα τα οποία είναι εκτός αγοράς εργασίας και κυρίως ζουν από τα επιδόματα της Πρόνοιας τα οποία όμως και αυτά περικόπτονται. Επίσης υπάρχουν άτομα με αναπηρία που νιώθουν αβεβαιότητα ότι και το βοήθημα που λαμβάνουν θα τους περικοπεί» ανέφερε ο κ. Δικαιάκος και πρόσθεσε πως «εμείς θέλουμε να δούμε κατά πόσο αυτή η αύξηση των περιστατικών στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας οφείλεται στην κρίση ή συνδυάζεται και με την οικονομική αδυναμία των ανθρώπων να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό έρχονται σε δομή του δημοσίου».

Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας εργάζονται 25 άτομα που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους ψυχικά πάσχοντες, όπως τρεις ψυχίατροι, δύο παιδοψυχίατροι, τέσσερις ψυχολόγοι, αλλά και άλλοι επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι.
«Είναι αναγκαία η στελέχωση των δομών ψυχικής υγείας στον Βόλο αλλά και πανελλαδικά, καθώς και η υποστήριξη ενός περιβάλλοντος που θα οδηγεί στην ενίσχυση των μηχανισμών κοινωνικής πρόνοιας και την παροχή μιας αίσθησης ασφάλειας σε αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε ο κ. Δικαιάκος.
Η υποστελέχωση αλλά και μετακίνηση προσωπικού για άλλες ανάγκες οδήγησε στη μη πραγματοποίηση εξορμήσεων της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην Περιφέρεια του Νομού, όπως συνέβαινε μέχρι και πριν ένα χρόνο περίπου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το