Τοπικά

Διπλασιάστηκαν οι ηλικιωμένοι στο Γηροκομείο “Θ

ilikiwmwnoi

Διπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Βόλου, καθώς το ίδρυμα έχει ισορροπήσει στα οικονομικά του και μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη περισσότερα άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 55 ηλικιωμένους που διέμεναν στο Γηροκομείο πριν δύο χρόνια, πλέον αγγίζουν τους 100, ενώ το ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί συνολικά 120 άτομα.
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, η οποία διοργανώθηκε από το Γηροκομείο Βόλου, ενώ ομιλητές ήταν διάφοροι επιστήμονες που ανέπτυξαν κοινωνικά και ιατρικά θέματα σχετικά με τους ηλικιωμένους.
Η χθεσινή εκδήλωση είναι μία από τις πολλές που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γηροκομείο στο πλαίσιο της κοινωνικής εξωστρέφειας, αλλά και της πολύπλευρης ενασχόλησης των ηλικιωμένων.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου κ. Παύλος Πάνος, «πέρυσι διοργανώσαμε περίπου 70-75 εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου, ώστε οι ηλικιωμένοι να βρίσκονται σε μια δημιουργική ενασχόληση και τον ίδιο αριθμό εκδηλώσεων προσεγγίζουμε και φέτος».
Ο πρόεδρος ρωτήθηκε και για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος που τα προηγούμενα χρόνια είχε γνωρίσει μεγάλη περιπέτεια με απλήρωτο το προσωπικό για αρκετούς μήνες και υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και ΙΚΑ.
Ο κ. Πάνος απάντησε ότι το έλλειμμα του Γηροκομείου από τις 540.000 ευρώ που ήταν το 2013, όταν αναλάβαμε για πρώτη φορά τη διοίκησή του, πλέον έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε φέτος ίσως να έχουμε και πλεόνασμα μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτό κατορθώθηκε μέσα από συντονισμένες ενέργειες, με αποτέλεσμα να δοθεί μια μεγάλη «ανάσα» στη βιωσιμότητα του ιδρύματος. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας αυξήσαμε τα μηνιαία έσοδα του ιδρύματος που ανέρχονται στις 55.000 ευρώ, με συνέπεια να είναι δυνατή η τακτική πληρωμή των 49 εργαζομένων. Ενδεικτικά καταφέραμε από 70 ακίνητα που διαθέτει το Γηροκομείο, πλέον νοικιάζονται τα 60. Μάλιστα 20 από αυτά μπορέσαμε και τα νοικιάσαμε το τελευταίο διάστημα. Το υπόλοιπο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις συντάξεις των ηλικιωμένων. Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι διαθέτουν τα 3/4 της σύνταξής τους στο Γηροκομείο για τη διαμονή και ευρύτερη φροντίδα που έχουν. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι το 80% των ηλικιωμένων λαμβάνουν σύνταξη 350 ευρώ, οπότε στο ίδρυμα προσφέρουν 205-270 ευρώ το μήνα. Μεγάλη είναι η συνεισφορά της Μητρόπολης που προσφέρει καθημερινά 70 μερίδες φαγητού και έτσι μια δαπάνη καλύπτεται από εκεί.
Ο κ. Πάνος αναφέρθηκε και στη μείωση των οφειλών του ιδρύματος προς το ΙΚΑ και την Εφορία. Στην Εφορία οι οφειλές ανέρχονταν στις 400.000 ευρώ και μειώθηκαν στις 110.000 ευρώ, ενώ προς το ΙΚΑ από το 1.100.000 ευρώ έχει μειωθεί στις 950.000 ευρώ περίπου.
Με την οικονομική αναζωογόνηση του Γηροκομείου κατέστη εφικτή και η διαμονή περισσότερων ηλικιωμένων.
Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γηροκομείου, από τους 55 ηλικιωμένους που διέμεναν το 2013, τώρα έχουν αυξηθεί στους 100, ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 120 άτομα. Μάλιστα οκτώ άτομα είναι άπορα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το