Τοπικά

Διπλασιάστηκαν οι εθισμένοι στο διαδίκτυο νέοι – Από 3 ετών έρχονται σε επαφή με την οθόνη του υπολογιστή

Από την ηλικία των τριών ετών πλέον τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ στην ηλικία των πέντε-έξι ετών έχουν αποκτήσει εξοικείωση. Στη Θεσσαλία το ποσοστό των εθισμένων στο διαδίκτυο παιδιών και εφήβων διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία και αγγίζει πλέον το 12%, ενώ καθημερινά βρίσκονται μπροστά από την οθόνη γύρω στις τέσσερις ώρες. Δυστυχώς ο εθισμός έχει σημαντική επίδραση και στην σχολική διαρροή των μαθητών, ιδίως από την Α’ Τάξη Λυκείου και μετά.

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη διημερίδα με τίτλο «Το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο, απέναντι στο φαινόμενο του εθισμού» παρουσιάζονται από χθες στον Βόλο με τις εργασίες των εκδηλώσεων να πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο. Καταξιωμένοι ομιλητές αναπτύσσουν τις διάφορες διαστάσεις του εθισμού στο διαδίκτυο, αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία.
Για τη σημασία της διημερίδας αναφέρθηκαν οι συνδιοργανωτές κ.κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης και Αντώνης Πλαγεράς.
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων και Αγλαία Κυριακού κ. Άρτεμις Τσιτσίκα τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση για την ορθή χρήση της τεχνολογίας, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολές. Στη Μονάδα Εφήβων έχει αναπτυχθεί ένα τμήμα που αναφέρεται στον εθισμό των εφήβων, στην αποπλάνηση και στον εκφοβισμό μέσω του διαδικτύου, την πορνογραφία και τη χρήση ακατάλληλου περιεχομένου. Επίσης λειτουργεί η γραμμή για την τεχνολογία που είναι χωρίς χρέωση και καλούν δωρεάν γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά από όλη την Ελλάδα για να λάβουν υποστήριξη, αν αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα με τον εθισμό. Ετησίως μας τηλεφωνούν 3.000 άτομα, ενώ το 20% εξ’ αυτών είναι εθισμένα παιδιά».
Επίσης η κ. Τσιτσίκα στη χθεσινή της ομιλία παρουσίασε τρία εκπαιδευτικά εργαλεία που ανέπτυξε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας και αφορούν οδηγίες για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Μάλιστα για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το Youth Tech που αφορά βιωματικά εργαστήρια στα οποία μπορεί να εφαρμόσει ο εκπαιδευτικός μέσα στην Τάξη.

 

«Παρκάρονται» στον υπολογιστή
Η κ. Τσιτσίκα επισήμανε πως «από την ηλικία των τριών ετών τα παιδιά εμφανίζουν μια εξοικείωση και μια επαφή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ από την ηλικία των πέντε-έξι ετών έχουν ακόμη πιο στενή σχέση και παίζουν παιχνίδια. Είναι μια νέα γενιά που προσαρμόζεται εύκολα στην τεχνολογία. Βέβαια λόγω των καθημερινών προσκλήσεων οι γονείς «παρκάρουν» τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη και αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, γιατί εκτίθενται χωρίς φίλτρο σε ερεθίσματα τα οποία είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους. Πάντως, σύμφωνα με μελέτες ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσαρμόζεται στην τεχνολογία».

Η διαρροή
Η ίδια αναφέρθηκε και στο θέμα της επίπτωσης που έχει ο εθισμός στο διαδίκτυο για τη σχολική διαρροή που στην Ελλάδα αγγίζει το 12%. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια γενιά χωρίς τα απαραίτητα προσόντα για να προσαρμοστούν στα νέα κοινωνικά δεδομένα και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Και μία βασική αιτία για τη διαρροή στο τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή από την Α’ Τάξη Λυκείου και μετά, είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο.

 

Διπλασιάστηκε ο εθισμός
Ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων κ. Κωνσταντίνος Σιώμος τόνισε πως στη Θεσσαλία το ποσοστό των εθισμένων με το διαδίκτυο παιδιών και εφήβων διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία και από το 6% άγγιξε το 12%. Χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο τα παιδιά βρίσκονται σε επαφή με την οθόνη. Ο μέσος αμερικανός έφηβος αφιερώνει επτά ώρες καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου τέσσερις ώρες. Αλλά τα ποσοστά αυτά αυξάνονται και στην Ελλάδα».
Ο ίδιος και με την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο επισήμανε πως «η διημερίδα στον Βόλο προβάλλει τον δημιουργικό χαρακτήρα του διαδικτύου με την ορθή χρήση της τεχνολογίας, ώστε να θωρακιστεί ο μέσος έφηβος και να γνωρίζει ο γονιός τους κινδύνους. Η τεχνολογία εξελίσσεται και αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε τεχνολογικά φοβικοί».

 

Οι γονείς κοντά στα παιδιά
Ο αστυνομικός υποδιευθυντής, διοικητής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κ. Γιώργος Ντιζές τόνισε πως «το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μας και ενώ είναι πολύ χρήσιμο, έχει πάρα πολλούς κινδύνους.
Γι’ αυτούς τους κινδύνους αποφασίσαμε, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, να κάνουμε σειρά διαλέξεων στα σχολεία, για να ενημερωθούν οι γονείς και να προφυλάσσουν απ’ αυτούς τα παιδιά τους.
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου έχει ασχοληθεί και με σοβαρές υποθέσεις που στέφθηκαν με επιτυχία και έσωσαν ζωές. Επρόκειτο για περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας και cyber bullying που απασχόλησαν την κοινή γνώμη της Μαγνησίας το 2015 και το 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η κινητοποίηση ήταν άμεση οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.
Η Αστυνομία συμβουλεύει τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους και να έχουν καλή επικοινωνία, για να τους αναφέρουν κάθε φορά που βλέπουν κάτι παράξενο και κάποιο πρόβλημα στο διαδίκτυο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το