Τοπικά

Διπλάσια παραγωγή για τα αχλάδια «κρυστάλλι» στη Μαγνησία

Ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες στη Μαγνησία η συγκομιδή των αχλαδιών «κρυστάλλι», μιας κατηγορίας που πριν δέκα χρόνια βρισκόταν σε ιδιαίτερη άνθηση στην περιοχή, αλλά το τελευταίο διάστημα για μια σειρά διαφόρων λόγων έχει υποχωρήσει σημαντικά η καλλιέργειά τους.

Οι καιρικές συνθήκες τον περασμένο χειμώνα με το ψύχος και τον παγετό βοήθησαν σημαντικά στην καταπολέμηση του μικροβίου, που έπληττε το συγκεκριμένο είδος αχλαδιού και για φέτος παρατηρείται αυξημένη παραγωγή, που πιθανότατα θα τονώσει κάπως και το εξασθενημένο εισόδημα των αγροτών.
Έτσι στην έναρξη της συγκομιδής των αχλαδιών, οι αγρότες που έχουν παραμείνει ακόμη πιστοί στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους, αναφέρουν πως η φετινή παραγωγή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είναι πολύ καλή και αναμένουν θετικά αποτελέσματα.
Στα Λεχώνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς ήδη άρχισε η συγκομιδή των αχλαδιών, ώστε σε λίγες ημέρες να καταλήξουν στους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος επισήμανε πως «φέτος η παραγωγή αχλαδιών στην κατηγορία «κρυστάλλι» είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, αν πέρυσι η συγκομιδή είχε ανέλθει στους 100 τόνους, φέτος άγγιξε τους 200. Και σε αυτή την εξέλιξη βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες τον περασμένο χειμώνα».
Βέβαια, όπως επισημαίνουν αγρότες από τα Λεχώνια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές, κατά τις οποίες παράγονταν χιλιάδες τόνοι από αχλάδια «κρυστάλλι» στο Πήλιο και διοχετεύονταν σε όλη την Ελλάδα. Λόγοι, όπως η προσβολή των δένδρων από μικρόβια, το υψηλό κόστος καλλιέργειας, αλλά και οι εισαγωγές, συνέβαλαν στη σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας του συγκεκριμένου είδους αχλαδιού.
Εξάλλου, όσον αφορά την παραγωγή των ελιών, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς βοήθησε ο παγετός και το ψύχος και έτσι για δεύτερη συνεχή χρονιά αναμένεται οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν ικανοποιητικές ποσότητες.

Στροφή στα ροδάκινα λεμονάτα

Σημαντική άνοδο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του ροδάκινου «λεμονάτο» στη Μαγνησία και ιδίως στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λεχωνίων, Αγίου Βλασίου και Αγίου Λαυρεντίου, δίνοντας ικανοποιητικά έσοδα στους παραγωγούς.
Τα εύγεστα και μυρωδάτα φρούτα ταξιδεύουν από τη Μαγνησία στις κεντρικές λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου προωθούνται στους καταναλωτές.
Μάλιστα φέτος η παραγωγή είναι πολύ καλή, λόγω του παγετού τον χειμώνα, με συνέπεια να καταστραφεί το μικρόβιο της μύγας της Μεσογείου, μόνιμος εχθρός για το συγκεκριμένο φρούτο.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης επισήμανε πως «Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι παραγωγοί από τον Άγιο Βλάσιο, τον Άγιο Λαυρέντιο και τα Άνω και Κάτω Λεχώνια, αλλάζουν τις καλλιέργειές τους και φυτεύουν ροδακινιές στην κατηγορία των λεμονάτων. Μάλιστα αυτή η κατηγορία ροδάκινου, που είναι διαφορετική από τις άλλες της κεντρικής Μακεδονίας, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Γιατί πρόκειται για ένα εύγεστο και μυρωδάτο προϊόν, πολύ καλής ποιότητας, το οποίο οι καταναλωτές θέλουν όλο και περισσότερο. Για φέτος η τιμή του διαμορφώνεται μεταξύ ενός και τριών ευρώ».
Ο κ. Διανελλάκης υπογράμμισε πως «Φέτος η παραγωγή στο ροδάκινο «λεμονάτο» είναι πολύ καλή, γιατί το χειμώνα επικράτησε παγετός που κατέστρεψε τη μύγα Μεσογείου, που είναι μόνιμος εχθρός του συγκεκριμένου φρούτου, ενώ βοήθησαν πολύ και οι βροχές των τελευταίων ημερών. Έτσι οι παραγωγοί που έχουν στραφεί στο ροδάκινο «λεμονάτο» μπορούν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, για να ζήσουν τις οικογένειές τους».
Μάλιστα ο κ. Διανελλάκης ανέφερε πως «Ο παγετός βοήθησε και άλλα προϊόντα για να έχουμε καλή παραγωγή φέτος, όπως η ελιά, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το