Τοπικά

Διορθώσεις και διευκρινίσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης

Θηλιά στο λαιμό έχουν γίνει για τους καταστηματάρχες εστίασης στη Μαγνησία οι συνεχείς έλεγχοι. Στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν υπέρ του νόμου αλλά με διορθώσεις και τροποποιήσεις.
Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας έχει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ποσά που καλούνται να πληρώσουν τα μέλη του για τα πνευματικά δικαιώματα.
«Πήγαμε στην Αθήνα μέσω και της πρωτοβουλίας του βουλευτή Αθ. Λιούπη και συναντηθήκαμε με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Άκουσαν τις απόψεις μας, είπαμε τα προβλήματά μας και περιμένουμε να δημιουργηθεί μελλοντικά ένας φορέας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Στεφάνου. Σημειώνεται ότι ο σύλλογος καταβάλει προσπάθεια για εξωδικαστικό μηχανισμό ενώ κάποιες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια.

Οι καταστηματάρχες εστίασης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους και για τους συνεχείς ελέγχους που διενεργούνται. “Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τον τελευταίο καιρό, είναι σαν να έχει δοθεί εντολή να κλείσουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Μπαίνει η εφορία και μετά έρχεται το ΙΚΑ. Ακολουθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και μετά η αστυνομία και το Υγειονομικό. Γίνονται έλεγχοι σε καταστήματα που προσπαθούν να επιβιώσουν. Αν τα πρόστιμα είναι τόσο μεγάλα, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να τα πληρώσουν ούτε τα πάγιά τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν και το κράτος θα έχει πρόβλημα οικονομικής είσπραξης» πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Τόνισε ακόμη ότι ο αντικαπνιστικός νόμος χρειάζεται πολλές διευκρινίσεις και διορθώσεις. «Πολλά καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και οι θαμώνες θα αναγκάζονται να βγαίνουν έξω. Είμαστε υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου αλλά με προϋποθέσεις. Σεβόμαστε τον αντικαπνιστή γιατί είναι θέμα υγείας και πολιτισμού αλλά και τον καπνιστή. Είναι θαμώνας και πελάτης και δεν μπορούμε να τον αφήνουμε στο έλεος του καιρού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα συναντήσεις με φορείς, με τον Δήμο Βόλου, Υγειονομική Υπηρεσία και τοπικούς βουλευτές για το θέμα.
Σημείωσε ότι συστάσεις για τον νόμο έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες αλλά δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα. «Το 99,9% των καταστημάτων στη Μαγνησία τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο αλλά το πρόβλημα αφορά τα καταστήματα που λειτουργούν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρωινές ώρες και δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους» πρόσθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το