Τοπικά

Δύο βρέθηκαν νεκροί σε Μακρινίτσα και Νεάπολη – Κι εξαφανίσεις με υπαίτιο το διαδίκτυο και ερωτικό κίνητρο “Θ”

alert

Πυκνώνουν οι ολιγόωρες εξαφανίσεις κοριτσιών

 

Επτά υποθέσεις εξαφάνισης ατόμων – κυρίως ηλικιωμένων- απασχόλησαν την Αστυνομία στη Μαγνησία το 2014, μία το 2015, ενώ ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν περιστατικά εξαφάνισης νεαρών κοριτσιών που όμως εντοπίζονται μετά από μερικές ώρες. Ευτυχώς, ως τώρα, στα χρονικά αναζητήσεων εξαφανισμένων ατόμων δεν καταγράφονται περιπτώσεις λόγω ηλεκτρονικού εκφοβισμού «buyling». Όπως η περίπτωση εξαφάνισης του 20χρονου φοιτητή στα Ιωάννινα, που συγκλονίζει εδώ και μέρες το πανελλήνιο. Στα αρχεία όμως της Αστυνομίας παραμένει ανεξιχνίαστη η εξαφάνιση 45χρονου ισπανού, το καλοκαίρι του 2012, από τη Σκιάθο όπου παραθέριζε.

Δύο άτομα από τα οκτώ του είχαν εξαφανιστεί τους τελευταίους 14 μήνες στη Μαγνησία βρέθηκαν νεκρά, μετά μάλιστα από αναζήτηση αρκετών ημερών και μεγάλη κινητοποίηση. Η μία περίπτωση αφορά σε 58χρονη γυναίκα, η οποία είχε φύγει από το σπίτι της στην Αθήνα, είχε έρθει στο Βόλο και αναζητούνταν από τον σύζυγό της. Ηταν Γερμανικής καταγωγής και φέρεται να αντιμετώπιζε ψυχικές διαταραχές. Η άτυχη γυναίκα, μετά από αναζήτηση αρκετών ημερών, είχε βρεθεί νεκρή σε αγροτική περιοχή της Μακρινίτσας. Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε 78χρονο, ο οποίος έπασχε από άνοια. Είχε φύγει από το σπίτι και αναζητούνταν επί 15 ημέρες από τους οικείους του. Είχε βρεθεί νεκρός, το πρωί της Κυριακής των εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015, σε λαχανόκηπο στην περιοχή της Νεάπολης.

Η πλειοψηφία των ατόμων που χάνονται είναι ηλικιωμένοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας ή απώλειας μνήμης. Συνήθως βγαίνουν από το σπίτι, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους στενούς συγγενείς τους, χάνουν τον προσανατολισμό τους και δεν μπορούν  να επιστρέψουν. Περιπλανώνται επί αρκετές ώρες ή μέρες και όταν εντοπίζονται είναι ταλαιπωρημένοι και ίσως τραυματισμένοι. Η ζωή τους, όταν φεύγουν μόνοι από το σπίτι, βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Δεν έχουν την δυνατότητα να τον αντιληφθούν. Συνήθως, όπως έχει διαπιστωθεί από την έρευνα αναζήτησής τους, επιλέγουν ερημικές περιοχές και όχι κατοικημένες, κάτι που κάνει ακόμη δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.

Από τις επτά περιπτώσεις εξαφάνισης ατόμων στη Μαγνησία το 2014, ξεχωρίζει η περίπτωση μίας 24χρονης κοπέλας, η οποία φέρεται να είχε απομακρυνθεί από το σπίτι της για προσωπικούς λόγους, εντοπίστηκε όμως σώα και αβλαβής.

Ανεξιχνίαστη εξαφάνιση

Στα περιστατικά της Μαγνησίας ξεχωρίζει η εξαφάνιση ενός 45χρονου ισπανού, ο οποίος έκανε διακοπές στη Σκιάθο το καλοκαίρι του 2012. Για την Αστυνομία η εξαφάνιση αυτή παραμένει ανεξιχνίαστη. Ο άνδρας, έφυγε για μία βόλτα από το σπίτι όπου φιλοξενούνταν και έκτοτε δεν έχει εντοπιστεί. Τουλάχιστον, αυτό έχει καταγράψει ως σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Για την αναζήτηση του είχε γίνει μεγάλη και πολυήμερη κινητοποίηση. Αρχές, εθελοντές και ιδιώτες τον αναζητούσαν επί ημέρες χωρίς αποτέλεσμα. Οι έρευνες επαναλήφτηκαν λίγες μήνες μετά, όταν η σύζυγός του είχε επιστρέψει με ομάδα ατόμων από την χώρα της για να συνεχίσει την αναζήτησή του. Δυστυχώς, και εκείνη η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα. Η περίπτωση του 45χρονου ισπανού είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συναγερμός σε Αρχές και εθελοντές

Η δήλωση εξαφάνισης κάποιου ατόμου από τους συγγενείς του, ενεργοποιεί άμεσα τις διωκτικές Αρχές. Σε πολλές περιπτώσεις την Αστυνομία ενισχύει η Πυροσβεστική με τις ομάδες ΕΜΑΚ και το λιμενικό. Σημαντική και πολλές φορές καθοριστική είναι η συμμετοχή και εθελοντών. Οι τελευταίοι διαθέτουν σπουδαία εμπειρία στην αναζήτηση και καταγράφουν αρκετές εξιχνιάσεις. Οι ομάδες των εθελοντών γνωρίζουν περιοχές τις οποίες δεν γνωρίζουν οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας. Καθοριστική είναι η συμμετοχή τους σε αναζήτηση ατόμων για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι έπεσαν στη θάλασσα. Εθελοντές δύτες με δικά τους μέσα προσφέρουν πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια στον εντοπισμό τους.

Εξαφάνιση με υπαίτιο το διαδίκτυο και ερωτικό κίνητρο

Η υπηρεσία αντιμετώπισης περιστατικών που σχετίζονται με το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό έγκλημα στο Βόλο καταγράφει αρκετές περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων – κυρίως- κοριτσιών από το σπίτι τους με σκοπό να συναντήσουν άτομα με τα οποία συνομιλούν στο διαδίκτυο. Η αρμόδια υπηρεσία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου έχει ασχοληθεί με 10 περίπου υποθέσεις την τελευταία τριετία, που όλες όμως είχαν θετική κατάληξη. Όπως τονίζει ο αρμόδιος αξιωματικός οι περιπτώσεις αφορούν σε κορίτσια ηλικίας 15 – 17,5, στην πλειοψηφία τους, που φεύγουν από το σπίτι, κρυφά από τους γονείς τους. Όπως διαπιστώνεται στην πορεία, σκοπός τους είναι να συναντηθούν με άτομα – άγνωστα σε εκείνα- με τα οποία συνομιλούν στο διαδίκτυο και αποφασίζουν να τα γνωρίσουν από κοντά.

Γονείς καταγγέλλουν στην Αστυνομία εξαφάνιση από το σπίτι και αμέσως αρχίζει η έρευνα από τους αξιωματικούς με πρώτο βήμα το διαδίκτυο. «Συνήθως εντοπίζουμε με ποιους μιλάνε στο διαδίκτυο από τα ηλεκτρονικά ίχνη. Στη συνέχεια αναζητείται η κατοικία του άτομου, αναζητείται και όταν εντοπίζεται, βρισκόμαστε πολύ κοντά στον εντοπισμό και του ατόμου που αναζητούμε» αναφέρει ο αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου. Πολλά από τα νεαρά άτομα που εξαφανίζονται με αφορμή το διαδίκτυο εντοπίζονται και σε άλλες πόλεις, όπου διαμένουν τα άτομα που πάνε να συναντήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εξαφάνιση – φυγή από το σπίτι εμπεριέχει ερωτικό κίνητρο. «Ευτυχώς, με όσες περιπτώσεις έχουμε ασχοληθεί ως τώρα δεν βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι δυσάρεστο ή μοιραίο» σημειώνει ο αξιωματικός προσθέτοντας ότι το διαδίκτυο είναι μία σοβαρή αιτία εξαφάνισης νέων – κυρίως ανηλίκων- με πολλούς κρυφούς κινδύνους.

Όπως επισημαίνεται, ως τώρα, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό εξαφάνισης λόγω ηλεκτρονικού εκφοβισμού, ανάλογο με αυτό της εξαφάνισης του φοιτητή στα Γιάννενα που έχει γίνει πραγματικό θρίλερ.

Και ιδιώτες αστυνομικοί στην αναζήτηση

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τον εντοπισμό εξαφανισμένου ατόμου σε ντετέκτιβ. Θεωρούν ότι  μπορούν να ασχοληθούν περισσότερο και αποκλειστικά με το ζήτημα, χωρίς να αποσπώνται σε άλλες δραστηριότητες. Οι αναζητήσεις ατόμων είναι από τις πιο σοβαρές υποθέσεις για τα γραφεία ιδιωτικής έρευνας. Όπως επισημαίνουν ιδιωτικοί αστυνομικοί, λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων, μία υπόθεση αναζήτησης ανθρώπου μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν καταγραφούν τα στοιχεία του ατόμου που τον αναζητά, δηλαδή ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και αιτία της αναζήτησης.

Μία αναζήτηση μπορεί να ξεκινήσει  και με πολύ λίγα στοιχεία, ένα όνομα ή μια παλιά διεύθυνση, συχνότερα όμως επιπρόσθετα δεδομένα είναι επιθυμητά. Οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ αναλαμβάνουν αναζητήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, φυσικά με αμοιβή. Εκτός από τις κλασικές περιπτώσεις – ηλικιωμένους, ανήλικους- στις ιδιωτικούς αστυνομικούς ανατίθεται η αναζήτηση οφειλετών, κακοποιών και άλλων με κίνητρο προσωπικές ή επαγγελματικές αντιδικίες. Οι ιδιωτικοί αστυνομικοί διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό έρευνας.

Σε συνεχή συναγερμό το Silver Alert

Πρόκειται για το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Το Silver Alert είναι ένα οργανωμένο σύστημα άμεσης και έγκαιρης δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορά στην εξαφάνιση ηλικιωμένων, οι οποίοι πάσχουν από τη Νόσο Alzheimer, άνοια ή άλλες διανοητικές αλλά και ψυχικές παθήσεις.

Η λειτουργία του Silver Alert, η οποία ήδη υφίσταται στο εξωτερικό, είναι ακριβώς η ίδια με τη λειτουργία του γνωστού σε όλους μας Amber Alert, με τη διαφορά ότι αφορά εξαφανίσεις ηλικιωμένων ατόμων. Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι πρότινος γινόταν μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ειδικά για έναν ηλικιωμένο ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, internet κλπ) και άλλων Φορέων (Υπουργεία, κλπ) ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης ελαχιστοποιείται και μπορεί να αποβεί σωτήριος.
Στη διάθεσή του συναγερμού έχει δοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η τηλεφωνική γραμμή 1065 για αναγγελία εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το