Τοπικά

Δυο “ναι” και ένα “όχι” από τους αρχιτέκτονες για την κατεδάφιση κτιρίων στο Δήμο Βόλου

Το κτίριο του Υγειονομικού στην οδό 2ας Νοεμβρίου
Το κτίριο του Υγειονομικού στην οδό 2ας Νοεμβρίου

Τη σύμφωνη γνώμη του για την κατεδάφιση του πρώην κινηματογράφου «Νίκη» και του “Καφενείου του Πέτρου” στη Νέα Ιωνία, εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, όχι όμως και για την κατεδάφιση του κτιρίου του Υγειονομικού στην οδό 2ας Νοεμβρίου. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξαγγελίες του Δήμου Βόλου για τις αστικές παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην πόλη του Βόλου, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται.

Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, ορίστηκε ειδική τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς Δημήτρη Κατσαλή, Κυριακή Μύρικνα και Αμαλία Κατσαλή, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση και αξιολόγηση των σχεδιαζόμενων αστικών παρεμβάσεων και πιο συγκεκριμένα με τις προγραμματιζόμενες από το Δήμο κατεδαφίσεις τριών κτισμάτων της πόλης.
Κατόπιν κατάθεσης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της επιτροπής, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αποφασίστηκε και οριστικοποιήθηκε η θέση του, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Βόλου, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, χθες 6 Μαϊου 2015.

Πρώην κινηματογράφος “Νίκη
Κατεδάφιση του πρώην κινηματογράφου «Νίκη» και δημιουργία χώρων στάθμευσης:
Το κτίσμα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και δεν έχει σχεδόν κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, οπότε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας συμφωνεί κατ’ αρχήν με την πρόταση κατεδάφισης του.
Όσον αφορά όμως το αν εκεί πρέπει να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης ή χώρος πρασίνου, εκτιμούμε ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η συγκοινωνιακή μελέτη που είχε εκπονήσει ο πρώην Δήμος Ν. Ιωνίας και εν συνεχεία εφάρμοσε, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη διαμορφωθεί η κίνηση στην προς Ν. Ιωνία παρόχθια ζώνη του Κραυσίδωνα (μονοδρομήσεις, ήπια κυκλοφορία κλπ), ώστε να γίνει η ορθότερη επιλογή προς όφελος των κατοίκων και να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της περιοχής.
Το ζήτημα πρέπει να συσχετιστεί με την ολοκλήρωση και τις προβλέψεις αυτών των προηγουμένων μελετών διότι η δημιουργία χώρων στάθμευσης σε κεντρικές θέσεις της πόλης επιδεινώνει τα κυκλοφορικά προβλήματα και πρέπει κατ’ αρχήν να αποφεύγεται.
Πρέπει λοιπόν το ζήτημα αυτό να κριθεί μέσα στο πλαίσιο που θέτει το εν ισχύει Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου, Β’ φάση-Προτάσεις κωδ.1.2.4, το οποίο προβλέπει ως δράση τον Ολοκληρωμένο Κυκλοφοριακό Σχεδιασμό και τις αντίστοιχες Μελέτες Οργάνωσης Κυκλοφορίας & Στάθμευσης.

“Καφενείο του Πέτρου”
Κατεδάφιση δημοτικού κτιρίου στην οδό Μαιάνδρου με Καισαρείας (πρώην Καφενείο του Πέτρου), που θα ενοποιηθεί με κοινόχρηστο χώρο για να γίνει χώρος πρασίνου:
Το κτίριο βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας συμφωνεί με την πρόταση της κατεδάφισής του από το Δήμο και τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Όπως και με τον κινηματογράφο «Νίκη» έτσι με το «πρώην καφενείο του Πέτρου», πέραν της συναισθηματικής αξίας για τους παλαιούς θαμώνες του, το κτίριο δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω παρά μόνο εγκατάλειψη, μελλοντικό βανδαλισμό, επικίνδυνο χώρο για τα παιδιά των πολλών οικογενειών που κατοικούν στη περιοχή και τέλος ένα αναξιοποίητο αστικό κενό. Η δημιουργία χώρου πρασίνου και η απόδοσή του στους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους της πόλης θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Υγειονομικό
Κατεδάφιση του κτιρίου του Υγειονομικού και διαμόρφωση πλατείας για την ανάδειξη του κτιρίου Σπίρερ.
Το κτίσμα του Υγειονομικού βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ομοίως με τα προηγούμενα, έχει αξία ιστορική και χρήσης, καθώς είναι ένα κτίσμα που αποτελούσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης. Επιπλέον φέρει ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον λόγω της κλίμακάς του αλλά και της παλαιότητάς του ως δείγμα ενός λιτού ισόγειου δημόσιου κτιρίου.
Παράλληλα, η ανάδειξη του κτιρίου Σπίρερ, ως ένα από τα σημαντικότερα και τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα βιομηχανικής κληρονομιάς του Βόλου, είναι επιβεβλημένη.
Οποιαδήποτε παρέμβαση πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να επιτευχτεί με τρόπο που να μην αλλάξει ριζικά την ιστορία και τη νεότερη μνήμη και αστική συνέχεια του τόπου. Η ανάδειξη του κτιρίου Σπίρερ, αλλά και η διατήρηση της μνήμης ενός σημείου αναφοράς στην πόλη του Βόλου μπορούν να συνδυαστούν και να συνυπάρχουν.
Για το κτίσμα του Υγειονομικού λοιπόν, υπάρχουν ήδη προτάσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνει κριτική αναφορά και μία από αυτές έχει γίνει στο πλαίσιο της περυσινής συλλογικής δουλειάς για την αναμόρφωση/ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του (νέου) Δ. Βόλου, ως θέμα του Studio Πολεοδομίας-Χωροταξίας, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Σχ. Χωροταξίας του Π.Θ. Η πρόταση προβλέπει τη διατήρηση του εξωτερικού κελύφους με αναδιαμόρφωση των ανοιγμάτων του, σε τρόπο ώστε το κτίσμα να μετατραπεί σε “περίπτερο” μέσα στον ευρύτερο αύλειο χώρου του συγκροτήματος Σπίρερ, που θα φιλοξενεί περιοδικές εκδηλώσεις, δρώμενα, εκθέσεις κ.λ.π.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση του αστικού χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης του Βόλου, τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας και το Διοικητικό Συμβούλιο, θα είναι αρωγοί σε αντίστοιχες προσπάθειες, που έχουν τον παραπάνω σαφή και ξεκάθαρο στόχο.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας καταλήγει με την επισήμανση οτι “η Πρόεδρος Μπρούζγου Μαρία και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Κατσαλή Αμαλία, Μαυρογιαννάκη Σοφία, Κουτσού Ολυμπία, Παπαγεωργίου Τριαντάφυλλος, Ελπινίκη Παύλου και Σαράντης Κωνσταντίνος, ευελπιστούν σε μία άμεση συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τους εκπροσώπους του, και με άκρατη διάθεση για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν τον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου και τις περιφερειακές περιοχές του, και άπτονται του επιστημονικού πεδίου και ενδιαφέροντος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το