Τοπικά

Δύο κρούσματα φυματίωσης σε Σούρπη – Βρύναινα “Θ”

 

lab work

Δυο κρούσματα φυματίωσης διαπιστώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε δυο αλλοδαπούς πολίτες από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Πρόκειται για έναν άντρα 50 περίπου ετών και μια κοπέλα ηλικίας μικρότερης των 20 ετών, βουλγαρικής καταγωγής και οι δυο, οι οποίοι διαμένουν σε Σούρπη και Βρύναινα. Οι δυο ασθενείς επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και μετά τις πρώτες εξετάσεις που τους έγιναν, έλαβαν παραπεμπτικό για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Τα δυο κρούσματα φυματίωσης επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κ.Υ. Αλμυρού κ. Πιπέρκου, η οποία ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για τους ασθενείς, στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η ίδια ανέφερε πως «ο 50χρονος Βούλγαρος δεν εμφανίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μετά το παραπεμπτικό που έλαβε, ενώ η κοπέλα μετέβη στη Λάρισα για περαιτέρω εξετάσεις και παρακολούθηση, χωρίς να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες».

Τα δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα φυματίωσης έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αλμυρού, ενώ σχετικά ενημερώθηκε και η Διεύθυνση Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Β. Σποράδων.

Η φυματίωση

Η φυματίωση προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων.

Σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αποτελεί το νέο πρόσωπο της φυματίωσης, η πολυανθεκτική φυματίωση, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», με προβληματική και ελλιπή αντιμετώπιση.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, συνήθως όμως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης από το άτομο που είναι άρρωστο. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης βρίσκεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα, γύρω από τον ασθενή ο οποίος βήχει, φταρνίζεται ή μιλά έντονα.

Ο υγιής άνθρωπος μολύνεται όταν εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια και φτάσουν στους πνεύμονές του.

Εάν κάποιος μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, μπορεί να μην αρρωστήσει αμέσως.

Μπορεί όμως να συμβεί ένα από τα εξής δύο ενδεχόμενα:

-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταστρέψει τα μυκοβακτηρίδια και να μην αρρωστήσει με φυματίωση.

-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να περιορίσει τα μυκοβακτηρίδια, αλλά να μην τα σκοτώσει όλα και πλήρως. Αυτή η περίπτωση είναι η λεγόμενη λανθάνουσα φυματίωση. Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν νοσούν αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν τη φυματίωση αργότερα στη ζωή τους.

Η φυματίωση λέγεται και νόσος-κλόουν γιατί μπορεί να μιμηθεί πάρα πολλά συμπτώματα άλλων νόσων. Συχνά μάλιστα η διάγνωσή της γίνεται από τυχαία ακτινολογική εξέταση, χωρίς ο άρρωστος να έχει αναφέρει συμπτώματα.

Κάποια γενικά συμπτώματα πάντως, είναι τα εξής:

-Βήχας με μεγάλη διάρκεια

-Πυρετός

-Νυχτερινοί ιδρώτες

-Διογκωμένοι λεμφαδένες

-Αιμόπτυση

-Απώλεια βάρους χωρίς το άτομο να κάνει δίαιτα.

Εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει φυματίωση, έχετε βήχα για περισσότερο από ένα μήνα ή κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε γιατρό.

Η φυματίωση συγκαταλέγεται στις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το