Κατηγορίες: Τοπικά

Δύο γιατροί του Βόλου στο «δόκανο» της Εφορίας “Θ”

Στο «δόκανο» της Εφορίας έπεσαν, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, δύο γιατροί του Βόλου, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν διαφυγόντες φόρους για χρήματα που φέρονται να μην είχαν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις…

Πρόκειται για γιατρούς, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα όσων είχαν εξάγει από τη χώρα, το διάστημα 2009-2012 εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και οι οποίοι ανέρχονται σε 54.246 φυσικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών των προσώπων είναι και περίπου 100 γιατροί του πρώην ΙΚΑ (νυν ΠΕΔΥ). Ήδη έχουν ελεγχθεί 588 υποθέσεις από τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου για άλλες 1.500 σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για εμβάσματα που είχαν σταλεί στο εξωτερικό την εποχή που ξεκινούσε η κρίση της ελληνικής οικονομίας και θεωρούνται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αδήλωτα εισοδήματα…

Στη Δ.Ο.Υ. Βόλου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, έχουν σταλεί από το ΣΔΟΕ οι εκθέσεις για δύο γιατρούς, που φέρεται να έχουν αδήλωτα εισοδήματα, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τους διαφυγόντες φόρους. Ωστόσο είναι άγνωστο, αν οι εν λόγω γιατροί ανήκουν στο πρώην ΙΚΑ ή στον ΕΟΠΥΥ.

Για να φθάσει το ΣΔΟΕ στη διαδικασία των εκθέσεων, έλαβε από τις τράπεζες όλες τις κινήσεις των λογαριασμών των γιατρών. Από την επεξεργασία των κινήσεων των λογαριασμών διαπιστώθηκε το ακριβές ποσό της καθαρής αύξησης των τραπεζικών υπολοίπων κάθε ελεγχομένου για κάθε έτος. Το ποσό της προσαύξησης των τραπεζικών καταθέσεων κάθε έτους συγκρίθηκε κατόπιν με τα ποσά των φορολογικών δηλώσεων του φορολογουμένου.

Στις αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν, θα βεβαιωθεί στον φορολογούμενο φόρος, βάσει της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε τον αντίστοιχο χρόνο, καθώς και πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις, που συνολικά φτάνουν ακόμη και το 100% του ποσού που απέκρυψε ο φορολογούμενος.

Να σημειωθεί, πάντως, πως οι φορολογούμενοι που διαθέτουν «μαύρο χρήμα», θα έχουν πολύ σύντομα τη δυνατότητα, να νομιμοποιήσουν αδήλωτο εισόδημα, καταβάλλοντας 21% επί του ποσού.

Οδηγίες για τα ποσά

των καταθέσεων

Μην αθροίζετε τις χρεώσεις και τις πιστώσεις των καταθετικών λογαριασμών, για να διαπιστώσετε, αν ένας φορολογούμενος υπερβαίνει το όριο των 100.000 ευρώ.

Την οδηγία αυτή δίνει η ΓΓΔΕ στις τράπεζες, μετά τα μπλεξίματα που διαπιστώθηκαν για αρκετούς φορολογούμενους, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο για έλεγχο προσαύξησης περιουσίας, καθώς ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα έκαναν πρόσθεση στην κίνηση λογαριασμών και όχι στις καταθέσεις ή τις αναλήψεις, όπως θα έπρεπε.

Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στην περίπτωση συνδικαιούχων λογαριασμών, όπου κάθε ένας εξ αυτών εμφανιζόταν να είναι δικαιούχος του συνολικού ποσού, με αποτέλεσμα να προκύπτει λανθασμένη εικόνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από λογιστές, δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις, όπου η ανανέωση προθεσμιακής κατάθεσης εμφανιζόταν σαν νέα κατάθεση, με αποτέλεσμα την υπέρβαση του ορίου των 100.000 ευρώ για πολλούς φορολογούμενους.

Μετά από αυτά τα παρατράγουδα, η ΓΓΔΕ δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στις τράπεζες, για τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να της αποστέλλουν ηλεκτρονικά, οι οποίες αποκαλύπτουν πώς ακριβώς γίνεται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα».

Για τις τραπεζικές καταθέσεις, το όριο είναι στις 100.000 ευρώ. Όποιος φορολογούμενος έχει καταθέσεις πάνω από αυτό το όριο, μπαίνει στη λίστα. Πώς αθροίζονται όμως τα 100.000 ευρώ; Σύμφωνα με τις οδηγίες τα πιστωτικά ιδρύματα, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΔΕ καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν, είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης (αναλήψεις), είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης (καταθέσεις) μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

Η παροχή των στοιχείων των καταθετικών λογαριασμών ή λογαριασμών πληρωμών, καθώς και των στοιχείων πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos, αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα, που είναι είτε φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είτε φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, για τους οποίους όμως έχει εκδοθεί Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, και όχι στις επιχειρήσεις. Η παροχή των στοιχείων αναφέρεται αποκλειστικά σε καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όψεως και προθεσμίας, που λειτουργούν στην Ελλάδα και ο καθένας από τους οποίους εμφανίζει είτε ετήσιο σύνολο καθαρών χρεώσεων, είτε ετήσιο σύνολο καθαρών πιστώσεων μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι δεν θα αθροίζεται το ποσό των χρεώσεων και των πιστώσεων μαζί, προκειμένου κάποιος λογαριασμός που υπερβαίνει κατά αυτόν τον τρόπο το όριο των 100.000 ευρώ, να είναι επιλέξιμος για αποστολή των παραπάνω στοιχείων, αλλά θα πρέπει ένα από τα δύο ως άνω αναφερόμενα ποσά (χρεώσεις, πιστώσεις), να ξεπερνά το ανωτέρω όριο.

Τι μετράει

Για τον υπολογισμό των ετήσιων συνολικών καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων ενός πελάτη λαμβάνονται υπόψη:

– Τα εμβάσματα από (προς) άλλες τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ,

– Οι καταθέσεις/ αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις/ αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών.

– Οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ίδιου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ).

Σε περίπτωση λογαριασμών με περισσότερους του ενός δικαιούχους, τα στοιχεία που αφορούν τα συνολικά ποσά χρέωσης και πίστωσης, το ποσό της μεγαλύτερης χρεωστικής ή πιστωτικής συναλλαγής κάθε λογαριασμού, καθώς και τα ποσά με τα υπόλοιπα της 31/12 κάθε χρήσης (του έτους αναφοράς και του αμέσως προηγούμενου) των παραπάνω λογαριασμών θα καταχωρούνται σε μία εγγραφή, στην οποία όμως θα αναφέρονται τα ονόματα όλων των δικαιούχων του λογαριασμού. Δεν είναι αναγκαία η επανάληψη της εγγραφής των ίδιων στοιχείων τόσες φορές όσες και οι δικαιούχοι κάθε λογαριασμού.

Τέλος και οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας, που έγιναν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην παραλία του Βόλου για τη νίκη του Ολυμπιακού – Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Conference League (photos, video)

O Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 στην παράταση της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην…

30 Μαΐου 2024

Moana: Στη δημοσιότητα το teaser του νέου σίκουελ

Τα Walt Disney Animation Studios παρουσίασαν ένα νέο τρέιλερ για το «Moana 2», το σίκουελ…

29 Μαΐου 2024

Λαμία: Θέμα χρόνου τα εντάλματα για τη φωτιά στο εργοστάσιο με τα μολυσμένα γεύματα – Τα νέα ευρήματα

Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις στην υπόθεση με τη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς το εργοστάσιο…

29 Μαΐου 2024

Παναγία Καταφυγιώτισσα: «Σφραγίστηκε» το εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς

Η Παναγία Καταφυγιώτισσα, το εκκλησάκι που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά,…

29 Μαΐου 2024

Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα

Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα είναι πιθανόν να πλήξει τη Γη αυτήν την εβδομάδα, και προβλέπεται…

29 Μαΐου 2024

Πάτρα: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 57χρονης hairstylist – Νέα στοιχεία για το γιατρό που τη χειρούργησε

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια της 57χρονης hairstylist από την Πάτρα που πέθανε ξαφνικά…

29 Μαΐου 2024