Χωρίς κατηγορία

Δύο επιχειρήσεις άνοιξαν, τρεις έκλεισαν το 2015 στη Μαγνησία – Αρνητικό το ισοζύγιο για άλλη μια χρονιά  

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Εκατοντάδες επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους στη Μαγνησία και το 2015, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Η κατάσταση στο χώρο των επιχειρήσεων επιδεινώθηκε το χρόνο που λήγει και όπως όλα δείχνουν, ούτε το 2016 προβλέπεται αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Η συνέχιση των capital controls από τις τράπεζες, οι όποιες λύσεις δοθούν και με τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, αλλά και η σχεδιαζόμενη επιβολή αφορολόγητου μόνο με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο τις επιχειρήσεις λιανικής, αφού θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας τους και την τραπεζική τους εξάρτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 1043 επιχειρήσεις στη Μαγνησία, ενώ είχαν δηλώσει έναρξη λειτουργίας 670. Δηλαδή το ισοζύγιο διαγραφών-εγγραφών είναι άλλη μια χρονιά αρνητικό κατά 373 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι και το 2014 το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 450 επιχειρήσεις, αφού είχαν γίνει 793 ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών και 1.243 διαγραφές (λουκέτα).

Από τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους μόνον ο τρέχων Δεκέμβριος είχε θετικό ισοζύγιο, αφού λειτούργησαν 38 επιχειρήσεις (μέχρι 11 του μήνα) και διέκοψαν τη λειτουργία τους 24. Τους υπόλοιπους 11 μήνες οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του Επιμελητηρίου ήταν περισσότερες από τις εγγραφές.

Οι μήνες με τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» ήταν κατά σειρά ο Ιανουάριος, κατά τον οποίο έκλεισαν 113 επιχειρήσεις και λειτούργησαν 54, ο Απρίλιος με 103 διαγραφές και 54 εγγραφές και ο Ιούλιος, ο μήνας των capital controls, με 115 διαγραφές και 68 εγγραφές. Επίσης πολλές διαγραφές είχαμε το Μάρτιο (110 έναντι 67 εγγραφών) και τον Αύγουστο (72 έναντι 30 εγγραφών).

Κυρίως επλήγησαν οι κλάδοι του εμπορίου, των υπηρεσιών και της μεταποίησης, με τον τουριστικό να κρατεί κάπως καλύτερα. Πάντως και σ’ αυτόν τον τομέα υπήρξαν λουκέτα. Συνολικά, 53 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων έως επτά επιπλωμένων δωματίων για μικρή διάρκεια δήλωσαν παύση εργασιών, από τις 79 συνολικά, ενώ έγιναν 35 νέες εγγραφές. Η εικόνα δεν άλλαξε σε σύγκριση με το 2014, καθώς πέρυσι δήλωσαν παύση εργασιών 58 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και 38 έκαναν έναρξη. Πάντως σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων, πάνω από 300 τουριστικά καταλύματα λειτουργούν παράνομα στη Μαγνησία…

Την τετραετία 2011-2014 οι ενεργές επιχειρήσεις έχουν μειωθεί από 14.000 σε 10.000 περίπου. Κατά συνέπεια υπήρξε μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων κατά 4.000 περίπου, το οποίο αναλογεί στο τρομακτικό ποσοστό περίπου του -29%.  Η παραγωγική φυσιογνωμία της Μαγνησίας τείνει να μεταλλάσσεται κατά τα τελευταία χρόνια από αμιγώς βιομηχανική σε καθαρά τουριστική, ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής δύναμης της εγχώριας αγοράς. Τα νησιά των Β. Σποράδων, ως διεθνώς αναγνωρισμένοι τουριστικοί προορισμοί, φαίνεται να διατηρούν τη δυναμική τους και να μην επηρεάζονται στο ίδιο βαθμό από τις οικονομικές εξελίξεις.

Μονόδρομος για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας, αποτελεί ο προσανατολισμός τους σε επενδύσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της καινοτομίας τους, που θα τους επέτρεπε να δραστηριοποιηθούν σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές του εξωτερικού.

Η στρεβλή πάντως ανάπτυξη του τόπου συνεχίζεται, παρά την κρίση και τις προσπάθειες αλλαγής ρότας της ελληνικής οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα οι μόνες επιχειρήσεις που «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια στο Βόλο είναι οι επιχειρήσεις καφέ, εστίασης και διασκέδασης (μπαρ), ενώ αντίθετα βάζουν λουκέτο οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες.

Κεντρικοί δρόμοι του Βόλου, εκεί όπου άλλοτε άνθιζε το εμπόριο, όπως η Ερμού, η Σπυρίδη, η Αντωνοπούλου, η Τοπάλη, έχουν γεμίσει με καφετέριες και μπαρ.

Η πληθώρα των καφέ και των μπαρ που έχουν ανοίξει και συνεχίζουν να ανοίγουν έχει σχέση και με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν παλαιοί καταστηματάρχες του κλάδου, οι περισσότερες από τις εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν μέλλον και κλείνουν σύντομα. Βέβαια στη θέση τους ανοίγουν άλλες και το φαινόμενο συνεχίζεται, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη.

Με ελάχιστο κεφάλαιο, μερικές χιλιάδες ευρώ, οι εν λόγω επιχειρηματίες στοχεύουν στο νεανικό συνήθως κοινό, αλλά και στους συνταξιούχους που έχουν αυξηθεί τελευταία, έτσι ώστε να «βγάζουν ένα μεροκάματο».

Με πτώση τζίρου και απώλειες εργολαβιών κλείνει η χρονιά, κίνδυνος αύξησης λουκέτων το 2016  

 

Σε βαθιά ύφεση οι μικρομεσαίοι Μαγνησίας

 

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και του συνεχιζόμενου κεφαλαιακού ελέγχου στον κλάδο των μικρομεσαίων στο Νομό, με τη φετινή χρονιά να κλείνει με ύφεση και πτώση του τζίρου σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ). Παράλληλα, η «αιμορραγία» προς το εξωτερικό συνεχίζεται, καθώς επιχειρηματίες και καταρτισμένα στελέχη επιχειρήσεων εγκαταλείπουν συνεχώς τη Μαγνησία και αναζητούν καλύτερη τύχη, αλλά και προοπτικές στην Αγγλία, τη Σουηδία και τη Δανία. Πλήγμα για τον κλάδο αποτελεί και το λουκέτο σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη Μαγνησία, καθώς χάθηκαν εργολαβίες. Στο μεταξύ, νέα λουκέτα αναμένονται από τις αρχές της νέας χρονιάς, καθώς προοπτικές ανάκαμψης του κλάδου δεν υπάρχουν.

 

Στη «δίνη» της ύφεσης, της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας παρέμειναν και τη φετινή χρονιά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέλη της ΟΕΒΕΜ, οι οποίες στο σύνολό τους κατέγραψαν πτώση τζίρου, απώλειες εργολαβιών και νέα λουκέτα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή.

Ισχυρό το πλήγμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και κυρίως του κεφαλαιακού ελέγχου που συνεχίζεται και είναι άγνωστο αν και πότε θα αρθεί δέχτηκαν τη φετινή χρονιά στη Μαγνησία οι κλάδοι μετάλλου, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και περιπτερούχων, που είδαν τους τζίρους τους να καταγράφουν δραματική μείωση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται.

Παράλληλα, συνεχίστηκε και φέτος η «αιμορραγία» προς το εξωτερικό, καθώς επιχειρηματίες και καταρτισμένα στελέχη επιχειρήσεων εγκατέλειψαν τη Μαγνησία, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη και προοπτικές στην Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία, τη Σουηδία και τη Δανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΒΕΜ.

Επίσης, πλήγμα για τον κλάδο αποτελεί και το λουκέτο σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη Μαγνησία, καθώς χάθηκαν εργολαβίες, οι οποίες δεν αναπληρώνονται.

«Η φετινή χρονιά» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρ. Πλαστάρας «κλείνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τις επιχειρήσεις μέλη μας στο Νομό Μαγνησίας. Η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με ύφεση και δραματική πτώση των τζίρων σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ανήκουν στο δυναμικό της ΟΕΒΕΜ, με το μέταλλο, τους ηλεκτρολόγους, τους υδραυλικούς και τους περιπτερούχους να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. Επιπλέον, τα λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στο Νομό Μαγνησίας και αποχώρησαν φέτος επέφεραν ισχυρό πλήγμα στους κλάδους του μετάλλου και των κατασκευών κυρίως, διότι χάθηκαν εργολαβίες και δεν πρόκειται να αναπληρωθούν με την ύφεση και την αβεβαιότητα να συνεχίζονται. Να αναφερθεί ότι στα πολλά αρνητικά της φετινής χρονιάς είναι και το γεγονός ότι επιχειρηματίες και καταρτισμένα στελέχη επιχειρήσεων εγκατέλειψαν τη Μαγνησία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και προοπτικές στο εξωτερικό και κυρίως στην Αγγλία, τη Σουηδία και τη Δανία. Το ανησυχητικό είναι ότι όσοι επιχειρηματίες και καταρτισμένα στελέχη έφυγαν για το εξωτερικό δεν πρόκειται να επιστρέψουν ξανά στη Μαγνησία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι καταρτισμένο στέλεχος επιχείρησης που εργαζόταν χρόνια στη Μαγνησία και έφυγε για το εξωτερικό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και 10.000 ευρώ το μήνα να μου δώσουν πλέον δεν ξαναγυρίζω στην Ελλάδα». Πρέπει να ανησυχήσει και να προβληματίσει τους κυβερνώντες το γεγονός ότι έμπειρο έμψυχο δυναμικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φεύγει από την Ελλάδα και αξιοποιείται στο εξωτερικό. Η οικονομική κρίση και ο πρωτόγνωρος για τη χώρα μας κεφαλαιακός έλεγχος κατάστρεψαν τους μικρομεσαίους στο Νομό Μαγνησίας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

 

Η νέα χρονιά

Απαισιοδοξία επικρατεί στον κλάδο των μικρομεσαίων στο Νομό Μαγνησίας για τη νέα χρονιά, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΕΒΕΜ αναμένεται δραματική αύξηση των λουκέτων σε επιχειρήσεις, ενώ προοπτικές ανάπτυξης δεν υπάρχουν.

«Δεν υπάρχει αισιοδοξία στον κλάδο μας» τονίζει ο κ. Τρ. Πλαστάρας «σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης την ερχόμενη χρονιά. Τα νέα φορολογικά μέτρα, το ενδεχόμενο σύνδεσης του «πλαστικού» χρήματος με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρηματιών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και το ασφαλιστικό θα έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω ύφεση και την πτώση των τζίρων στον κλάδο, την ανεργία, αλλά και την αύξηση των λουκέτων. Η χρήση του «πλαστικού» χρήματος κρίνεται θετικά σχετικά με τη φοροδιαφυγή, αλλά αν συνδεθεί και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρηματιών θα αδρανοποιηθεί και η τελευταία μικρή ρευστότητα στον κλάδο» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το