Τοπικά

Δυο Αγχιαλίτες “κατέκτησαν” την ψηλότερη κορυφή της Πολωνίας

Επιτυχή ανάβαση στα όρη Tatras και τη κορυφή Rysy που είναι η ψηλότερη της Πολωνίας, πραγματοποίησαν δυο αδέλφια από τη Νέα Αγχίαλο, οι Ηλίας και Στέλιος Τσίκας, μαζί με έναν ακόμη ορειβάτη, τον Πέτρο Τόλια από την Οξυά Καρδίτσας. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2-9 Νοεμβρίου
Τα όρη Tatras είναι η ψηλότερη οροσειρά στα Καρπάθια όρη και αποτελούν τα φυσικά σύνορα ανάμεσα στη Σλοβακία και την Πολωνία. Δεν είναι τόσο γνωστά για το υψόμετρό τους, αλλά κυρίως για το κυματοειδές αλπικό σχήμα τους, αφού κάθετοι βράχοι σχηματίζουν την οροσειρά και ανάμεσά τους υπάρχουν διάσπαρτες φυσικές λίμνες. Το ψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Gerlach στα 2655 μέτρα και βρίσκεται εντός της Σλοβακίας, ενώ το αντίστοιχο σημείο από τη Πολωνική πλευρά είναι η κορυφή Rysy στα 2499 μέτρα, που αποτέλεσε και τον στόχο της ομάδας.

Από την Βαρσοβία (πρωτεύουσα της Πολωνίας) η ομάδα κατευθύνθηκε οδικώς νότια και μέσω Κρακοβίας έφτασε στο Ζακοπάνε, τουριστικό θέρετρο και χειμερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας. Από το Ζακοπάνε ξεκίνησε η πρόσβαση προς το Εθνικό Πάρκο Τάτρα (Tatra National Park) και στη θέση Palenica, που ήταν η αφετηρία ανάβασης προς τη λίμνη Morskie oko (το μάτι της θάλασσας) σε υψόμετρο 1405 μέτρων, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο. Πρόκειται για μια μαγευτική περιοχή, με τη λίμνη να βρίσκεται ανάμεσα σε πελώριους βράχους.

Όπως εξήγησαν οι τρεις ορειβάτες, από το καταφύγιο ξεκινούν οι περισσότερες διαδρομές προς τα γύρω βουνά και έτσι, η ομάδα τους, μετά από διανυκτέρευση στο καταφύγιο, ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου για την κορυφή Rysy. Επέλεξε την κλασική διαδρομή ακολουθώντας το μονοπάτι στο πλάι της λίμνης. Ανεβαίνοντας 200 μέτρα υψομετρικά το μονοπάτι, συνάντησε τη δεύτερη (νότια) στη σειρά λίμνη, τη Czarny Staw (μαύρη λίμνη), από όπου ξεκινά το πολύ ανηφορικό και απόκρημνο τμήμα της διαδρομής. Η κλίση του βουνού ήταν μεγάλη, ενώ από τα 1800 μέτρα και πάνω το χιόνι είχε ήδη καλύψει το βουνό. Σε ορισμένα σημεία το χιόνι ήταν πολύ παγωμένο καθώς όλη η ορθοπλαγιά είναι εκτεθειμένη στο βοριά. Οι μικτές συνθήκες βράχου και πάγου σε επικίνδυνα σημεία της διαδρομής ανάγκασαν την ομάδα να χρησιμοποιήσει τα κραμπόν για μεγαλύτερη ασφάλεια. Χαρακτηριστικό της διαδρομής αποτελούν οι αλυσίδες που είναι τοποθετημένες στους βράχους και βοηθούν στην ανάβαση του βουνού (via ferrata). Oι καιρικές συνθήκες την ημέρα της ανάβασης δεν ήταν και τόσο καλές, ισχυροί βόρειοι άνεμοι και πυκνή ομίχλη, δυσκόλεψαν τη προσπάθεια, παρόλο αυτά όμως η ομάδα κατάφερε και έφτασε στη κορυφή Rysy στα 2499 μέτρα το ψηλότερο σημείο της Πολωνίας!

«Η χαρά μας ήταν τεράστια, καθώς βρεθήκαμε στα βουνά που αποτέλεσαν την αφετηρία της πορείας των μεγαλύτερων ορειβατών του κόσμου. Οι Πολωνοί ορειβάτες έχουν γράψει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην παγκόσμια ορειβατική ιστορία, με αφετηρία αυτά τα βουνά μέχρι τους άθλους τους στα Ιμαλάϊα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται οτι η ομάδα των τριών θεσσαλών ορειβατών, εκτός από το βουνό, περιηγήθηκε και στις μεγάλες ιστορικές πόλεις της Πολωνίας γνωρίζοντας καλύτερα το πολιτισμό της χώρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το