Τοπικά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου ζητά την επανασύσταση του Ειρηνοδικείου και τη μη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου

skiathos

Με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ζητά να μην καταργηθεί το υποθηκοφυλακείο- κτηματολογικό γραφείο Σκιάθου και να επανασυσταθεί το Ειρηνοδικείο του νησιού που συστήθηκε το 1834. Μάλιστα σε περίπτωση του απόρριψης του  αιτήματος,  το ψήφισμα αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο ζητά να υπαχθούν όλες οι υποθέσεις (ποινικές και πολιτικές) των κατοίκων του νησιού στο Πρωτοδικείο Βόλου.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου:

Πριν από 4 χρόνια, με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συγχωνεύθηκε το ιστορικό Ειρηνοδικείο Σκιάθου (συσταθέν το 1834) με αυτό της Σκοπέλου, που κρίθηκε διατηρήσιμο σύμφωνα και με τη γνωμο- δοτικού χαρακτήρα θετική απόφαση του Εφετείου Λάρισας. Τα κριτήρια που έλαβε υπόψη της η Εφετειακή απόφαση και πρότεινε ως «διατηρήσιμο» Ειρηνοδικείο Σκοπέλου ήταν δύο: το γεωγραφικό και της υπηρεσιακής επάρκειας, ενώ δεν έλαβε υπόψη του το πολύ σημαντικό συγκοινωνιακό κριτήριο, δηλαδή τις ισχύουσες από 10ετιών συγκοινωνιακές συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει καθημερινό πρωι- νό δρομολόγιο από το τερματικό λιμάνι της Αλοννήσου προς Βόλο, με ενδιάμεσους σταθμούς της Σκοπέλου και της Σκιάθου.

Τούτο σημαίνει ότι οι εξ Αλοννήσου και Σκοπέλου επιβάτες φθάνουν στη Σκιάθο στις 8.20 π.μ. και μπορούν να επιστρέψουν με το απογευματινό δρομολόγιο από Βόλο προς Σποράδες στις 16.00΄. Αντιστρόφως, οι εκ Σκιάθου επιβάτες μπορούν να μεταβούν στη Σκόπελο περί την 13.00΄, γεγονός που αποκλείει την έγκαιρη εμφάνισή τους στο δικαστήριο, όπερ σημαίνει ότι πρέπει να μεταβούν στη Σκόπελο από την προηγούμενη μέρα. Κατά το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα από της συγχωνεύσεως του Ειρηνοδικείου Σκιάθου στο Ειρηνοδικείο Σκοπέλου, ήτοι, μέχρι σήμερα, οι παράγοντες των δικών (δικηγόροι, διάδικοι, μάρτυρες, κατηγορούμενοι) πέραν της ταλαιπωρίας, υφίστανται και σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Παρεκτός αυτού πληροφορηθήκαμε την επιχειρούμενη κατάργηση των περιφερειακών υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και την ενσωμάτωσή τους σε αυτά των πρωτευουσών των νομών. Σε ό, τι αφορά το Κτηματολογικό Γραφείο Σκιάθου, αυτό πρόκειται να απορροφηθεί από το Υποθηκοφυλακείο Βόλου.

Η επιχειρούμενη κατά τα προαναφερόμενα αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει νέο πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων του νησιού, αφού και για τις πιο απλές συναλλαγές (πιστοποιητικά, έρευνα περιουσιακής κατάστασης κ.λ.π.) θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Βόλο, ή στην καλύτερη περίπτωση να αναθέτουν σε παρένθετα πρόσωπα την εξυπηρέτησή τους με ανάλογη οικονομική επιβάρυνση.

Προ αυτής της δυσμενούς για την τοπική κοινωνία εξελίξεως

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΥΨΩΝΕΙ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΕΙ: ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ, ΑΦΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ (ΙΔΡΥΘΕΝΤΟΣ ΤΟ 1834) ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ.

Αναλαμβάνει δε, προς οικονομική ελάφρυνση του κράτους, τη δέσμευση, όπως και κατά το παρελθόν, της καταβολής του μισθώματος του ειρηνοδικειακού καταστήματος. Σε περίπτωση που το αίτημα της επανασύστασης απορριφθεί, ζητούμε – προτείνουμε την υπαγωγή όλων των υποθέσεων (ποινικών και πολιτικών) των κατοίκων του νησιού, στα αντίστοιχα δικαστήρια του Πρωτοδικείου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το